12 Mart 1971

Genel & Güncel Konular

12 Mart 1971

İletigönderen Yahya Han » Sal Mar 06, 2007 23:53

12 Mart Darbesi, Türkiye Cumhuriyeti tarihinde meydana gelen ikinci askeri darbe eylemidir. 1971 yılında 12 Mart günü saat 13.00'da TRT radyolarından okunan aşağıdaki bildiri ile ilan edilmiştir:

"Parlemento ve Hükümet, süregelen tutum, görüş ve icraatı ile yurdumuzu, anarşi, kardeş kavgası, sosyal ve ekonomik huzursuzluklar içine sokmuş, Atatürk'ün bize hedef verdiği çağdaş uygarlık seviyesine ulaşmak ümidini kamuoyunda yitirmiş ve anayasasının öngördüğü reformları tahakkuk ettirememiş olup, Türkiye Cumhuriyeti'nin geleceği ağır bir tehlike içine düşürülmüştür."

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Memduh Tağmaç, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Faruk Gürler, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Muhsin Batur ve Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Celal Eyiceoğlu'nun imzasını taşıyan muhtıra şu maddelerden oluştu:

1- Parlamento ve hükümet, süregelen tutum, görüş ve icraatlarıyla yurdumuzu anarşi, kardeş kavgası, sosyal ve ekonomik huzursuzluklar içine sokmuş, Atatürk'ün bize hedef verdiği uygarlık seviyesine ulaşmak ümidini kamuoyunda yitirmiş ve anayasanın öngördüğü reformları tahakkuk ettirememiş olup, Türkiye Cumhuriyeti'nin geleceği ağır bir tehlike içine düşürülmüştür.

2- Türk milletinin ve sinesinden çıkan Silahlı Kuvvetleri'nin bu vahim ortam hakkında duyduğu üzüntü ve ümitsizliğini giderecek çarelerin, partilerüstü bir anlayışla meclislerimizce değerlendirilerek mevcut anarşik durumu giderecek anayasanın öngördüğü reformları Atatürkçü bir görüşle ele alacak ve inkılap kanunlarını uygulayacak kuvvetli ve inandırıcı bir hükümetin demokratik kurallar içinde teşkili zaruri görülmektedir.

3- Bu husus süratle tahakkuk ettirilemediği takdirde, Türk Silahlı Kuvvetleri kanunların kendisine vermiş olduğu Türkiye Cumhuriyeti'ni korumak ve kollamak görevini yerine getirerek, idareyi doğrudan doğruya üzerine almaya kararlıdır. Bilgilerinize.




Bu dönemde dört başbakan tarafından 5 hükümet kuruldu... 12 Mart 1971 tarihinde Silahlı Kuvvetler yönetime yine müdahale etti ve Süleyman Demirel’e çekilmesi tavsiyesinde bulunuldu. Demirel çekildi. Partilerüstü Nihat Erim Hükümeti kuruldu.

Erim hükümeti döneminin en önemli olaylarından biriside Deniz Gezmiş, Hüseyin İnan ve Yusuf Aslan'ın idam edilmeleri idi.

12 Mart Muhtırası'nın verildiği gün Süleyman Demirel Hükümeti istifa etti. Bu Demirel'in ilk 'şapka eylemi'ydi. Bülent Ecevit de CHP'nin Nihat Erim Hükümeti'ne üye vermesine tepki olarak CHP Genel Sekreterliği görevinden istifa etti. Ecevit, 1972'de 35 yıldır CHP'nin başında olan ve bir dönem Milli Şef olarak anılan İsmet Paşa'yı saf dışı bırakarak CHP Genel Başkanı oldu. 26 Mart 1971'de kurulan Nihat Erim Hükümeti ile ara rejim dönemi başladı. Erim'in kurduğu iki ayrı hükümetin ömrü 11 ay sürdü. Arkasından Ferit Melen ve Naim Talu Hükümetleri de beklenen başarıyı elde edemedi. Yakın tarih araştırmacılarına göre 12 Mart Hükümetleri askerin siyasi sistem içindeki yerini sağlamlaştırmaktan başka bir işlev görmediler. Çünkü 1969'da Süleyman Demirel tek başına iktidar olmuştu. 12 Mart'tan sonra hiçbir parti tek başına çoğunluk sağlayamadı, dolayısıyla Türkiye, 1970'lerde, 12 Eylül'e kadar gidecek siyasal istikrarsızlık süreci içine girdi.

Siyasi seçimler ise 1973’te yapıldı.



12 Mart Muhtırası ve Balyoz Harekat

Türkiye 12 Mart 1971'de ikinci bir askeri müdahaleye sahne oldu. Nedenlerine gelince: 1961 Anayasası’nın getirdiği geniş özgürlükler, sosyalist partilerin kurulmasına yeşil ışık yakılması, sendikalara tanınan geniş haklar ve basın özgürlüklerinin nerdeyse sınırsız kullanılmasıyla sosyal çalkantılar olarak sıralanabilir.

Nitekim tek başına iktidarda olan Başbakan Süleyman Demirel, Meclis’e giren TİP'li milletvekillerinin aşırı muhalefeti, 1968 öğrenci olayları, yabancı misyon şeflerinin kaçırılması gibi olayları önlemekte güçlük çekince askerlerin verdiği bir muhtıra sonucu istifa etti.

Nihat Erim başkanlığında kurulan hükümet mevcut anayasayı lüks bularak değiştirdi ve 'balyoz harekatı' ile gençlerin üzerine gitti. Özgürlükleri askıya aldı. Böylelikle yakalanan gençlik liderlerinden Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan idam edildi.
кяaℓℓığıηa кяaℓ σℓaη нaℓкıм..!
Kullanıcı küçük betizi
Yahya Han
Üye
Üye
 
İletiler: 26
Kayıt: Pzr Şub 25, 2007 13:17

İletigönderen Sandra » Prş Mar 08, 2007 12:57

Vay be Muhsin Batur o zamanlarda mi Hava Kuvvetleri Komutanıydi kac yil yapti ya Muhsin Batur Hava kuvvetleri komutanligini degilmis Muhsin Batur Duzenledim 12 eylulde de kendisi Aralarinda adam gibi adam olan tek insandi herhalde Muhsin Batur

Bide sunu hic anlamiyom bu asker olanlar cok saglikli oluyorlar ya Mesela Kenan Evren adam 90 yasinda 20 yasindaki bi cok gence tas cikartir Muhsin Baturda öyle ama o vefat etti
En son Sandra tarafından Prş Mar 08, 2007 13:54 tarihinde düzenlendi, toplamda 1 kez düzenlendi.
Resim
Kullanıcı küçük betizi
Sandra
Üye
Üye
 
İletiler: 171
Kayıt: Sal Şub 20, 2007 18:25
Konum: Nereye

İletigönderen Veled » Prş Mar 08, 2007 13:44

Yahya Han, haber için teşekkürler
Kullanıcı küçük betizi
Veled
Satılmıştır
 
İletiler: 3
Kayıt: Çrş Mar 07, 2007 20:46

İletigönderen Yahya Han » Pzr Nis 01, 2007 23:48

Rica ederim. :)
кяaℓℓığıηa кяaℓ σℓaη нaℓкıм..!
Kullanıcı küçük betizi
Yahya Han
Üye
Üye
 
İletiler: 26
Kayıt: Pzr Şub 25, 2007 13:17


Şu dizine dön: Genel - Güncel Konular

Kİmler çevrİmİçİ

Bu dizini gezen kullanıcılar: Hiç kayıtlı kullanıcı yok ve 5 konuk

x