1500 Yıllık Ay Yıldızlı Türk Parası

Tarih olan olayları burda paylaşabilir, yorumlayabilir ve öğrenebilirsiniz

1500 Yıllık Ay Yıldızlı Türk Parası

İletigönderen Panzehir » Sal Şub 20, 2007 22:47

Resim

Orta Asya’da yapılan kazılarda Göktürkler’e ait sikkeler bulundu. Sikkelerdeki ay-yıldız motofi, Türkler’in ay yıldızı İslamiyetten önce de kullandığının en somut kanıtı olarak gösteriliyor.

Arkeologlar tarafından Kırgızistan, Özbekistan ve Tacikistan’da yapılan kazılarda ortaya çıkarılan toplam 104 sikke, ilk olarak geçen yıl Kırgızistan’da yapılan uluslararası bir konferansta kamuoyuna duyuruldu.

Altıncı ve yedinci yüzyılda basıldığı tahmin edilen ay yıldız motifli sikkelerin, Türk tarihindeki en eski paralar olduğu bildirildi.

Sikkelerdeki ay yıldız motifleri ise, Türkler’in ay yıldızı İslamiyetten önce de kullandığının somut kanıtı olarak gösteriliyor.

9 Eylül Üniversitesi Öğretim Görevlisi Yardımcı Doçent Doktor Yavuz Daloğlu şunları söyledi:

“Bunlar Türk tarihi açısından ilk paralar ve bu paraların bizim tarihimiz açısından çok önemli bir özelliği olduğu gibi bizim uygarlık tarihimiz açısından çok önemli özellikleri var. Nedeni de Türkler’in gelişmiş bir uygarlıkları olduğunu, Türkler’in devletlerinin her türlü gereklerini yerine getiren unsurları içerdiğini görüyoruz.



Resim

Kırgızistan, Özbekistan ve Tacikistan’da yapılan arkeolojik kazılarda ilk büyük Türk uygarlığı olan Göktürklere ait paralar bulunduğu ortaya çıktı. Paralar, ‘Türk uygarlığında önemli keşif’ olarak değerlendirildi.

Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi’nin 4-6 Ekim 2004′te Bişkek’te düzenlediği İkinci Uluslararası Türk Uygarlığı Kongresi’ne katılan Dokuz Eylül Üniversitesi öğretim üyesi Dr. Yavuz Daloğlu, burada tanıştığı Özbek tarihçi Gaybullah Dr. Babayar’ın eski Türk devletleri paraları üzerinde yaptığı çalışmayı inceledi. Daloğlu, bu paralar arasında daha önce hiç duymadığı, görmediği Göktürk paralarıyla karşılaştı. Dr. Daloğlu, Dr. Babayar’la yaptığı çalışma sonunda, Göktürk paralarının bulunuşunu ‘Türk uygarlığında önemli bir keşif’ olarak açıkladı.

Sikkelerden birinde ortada kağan kabartması ve kenarlarda üç tane ay-yıldız olduğunu söyleyen Daloğlu, bu sikkenin Türk uygarlığı açısından çok büyük önemi olduğunu belirtti. Daloğlu, şöyle dedi:

“Göktürklerden sonra 8′inci yüzyılda Türgişlere ait paralar bulunmuştu. Ancak Göktürklere ait paralar onlardan 150-200 sene daha önceye, 576-600 yıllarına ait. En önemlisi, bu sikkelerin Türk toplumuna dayatılan ‘Türkler barbardı, Türklerin uygarlığı yoktu, göçerlerdi’ gibi Avrupa merkezli anlayışı çürütmesi. Göktürk sikkelerinin bulunuşu, Orhun Yazıtları’nın bulunuşu kadar önemlidir. Ayrıca ay-yıldızın bize İslam’da Semavi anlayıştan miras kaldığını biliyorduk. Ancak, yeni bulunan Göktürk paralarında da ay-yıldızlı figürler var.”

Gün gelir devran döner
Adımıza türküler söylenir bu şehirde!..
...
Kullanıcı küçük betizi
Panzehir
Site Yöneticisi
Site Yöneticisi
 
İletiler: 3483
Kayıt: Pzr Şub 18, 2007 20:02

İletigönderen ACD » Çrş Şub 21, 2007 17:42

Panzehir, Teşekkürler ...
Bende Ay-Yıldızın İslamiyetten Sonra Kullanıldığını Biliyordum. Demekki Daha Önceden de Kullınıyormuş. İlginç ...
:roll:
Mevzubahis VATAN ise gerisi TEFERRUATTIR...!
Kullanıcı küçük betizi
ACD
Üye
Üye
 
İletiler: 1137
Kayıt: Pzr Şub 18, 2007 20:58

İletigönderen Türk-Kan » Çrş Şub 21, 2007 17:47

Panzehir, tesekkürler :wink:
Türk Genci, devrimlerin ve cumhuriyetin sahibi ve bekçisidir. Bunların gereğine, doğruluğuna herkesten çok inanmıştır. Yönetim biçimini ve devrimleri benimsemiştir.

Bunları güçsüz düşürecek en küçük ya da en büyük bir kıpırtı ve bir davranış duydu mu, "Bu ülkenin polisi vardır, jandarması vardır, ordusu vardır, adalet örgütü vardır" demeyecektir. Elle, taşla, sopa ve silahla; nesi varsa onunla kendi yapıtını koruyacaktır.
Kullanıcı küçük betizi
Türk-Kan
Kuvva-i Milliye
 
İletiler: 6735
Kayıt: Pzt Şub 19, 2007 20:56

İletigönderen Çetin Taş » Prş May 17, 2007 23:51

Ay-yıldızı 19 Mayıs akşamı gökyüzünde de görecekmişiz.Benden söylemesi arkadaşlar.
Kemalistim.Vatanımı her şeyden çok seviyorum.
Kullanıcı küçük betizi
Çetin Taş
Üye
Üye
 
İletiler: 2354
Kayıt: Pzt Şub 19, 2007 22:02

İletigönderen Ram » Cum May 18, 2007 0:36

Panzehir, bilğiler için teşekkürler.


Çetin Taş, evet Türkân paylaşmıştı. Acaba her yerde görülebilecek mi¿?
Mevzuubahs olan; millete saltanatını, hâkimiyetini bırakacak mıyız, bırakmayacak mıyız¿? meselesi değildir. Mesele, zaten emrivâki olmuş bir hakikati ifadeden ibarettir. Bu, behemehâl, olacaktır. Burada içtima edenler, Meclis ve herkes meseleyi tabiî görürse, fikrimce muvafık olur. Aksi takdirde, yine hakikat usûlü dairesinde ifade olunacaktır.

Fakat ihtimâl, bazı kafalar kesilecektir!
Kullanıcı küçük betizi
Ram
Zûlme Karşı İsyan!
 
İletiler: 8167
Kayıt: Sal Şub 20, 2007 1:06
Konum: Aç haritaya bak!

İletigönderen tarihkral » Prş Mar 20, 2008 18:21

Şaşırtıcı bir bilgi ama çok güzel. Sağolasın .
Resim
Kullanıcı küçük betizi
tarihkral
Üye
Üye
 
İletiler: 10
Kayıt: Prş Mar 13, 2008 14:45
Konum: Aydınlıklar Ülkesi

İletigönderen tasdemir » Cum Nis 04, 2008 16:39

Elinize saglık Güzel paylaşım
Kullanıcı küçük betizi
tasdemir
Üye
Üye
 
İletiler: 1
Kayıt: Cum Nis 04, 2008 16:30

İletigönderen Kemalist Murat » Pzt Oca 26, 2009 3:54

Buyuk Turk Milleti Islam'dan once'de buyuk bir millet'ti. Yasaminin her donemin'de bagrin'dan nice devrimciler cikaran bu kahraman halk'in daha bir cok tarihi eserleri oldugunu inaniyorum.

Turk bir yildirim'dir, kasirgadir, dunyayi aydinlatan gunes'tir..!
Kullanıcı küçük betizi
Kemalist Murat
Üye
Üye
 
İletiler: 31
Kayıt: Çrş Oca 23, 2008 15:56

İletigönderen İlteriş » Pzt Oca 26, 2009 6:26

Tesekkurler panzehir, (.mehmet.)

"Asla şüphem yoktur ki, TÜRKlüğün unutulmuş büyük medeni özelliği ve büyük medeni kabiliyeti bundan sonraki gelişmesi ile geleceğin yüksek medeniyet ufkunda yeni bir güneş gibi doğacaktır."

Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK

TÜRKlüğün vasiflarini unutturmak ve hatta TÜRKlüğü bogmak isteyenlerin Anadolu'da bile milyonlari buldugu bir donemde, biz milletimizi ilelebet yasatmaya ant icmis "her yastan" TÜRK GENCLERi, icimizden Bilge Kagan, Tonyukuk ve Ataturk gibi buyuk asker ve devlet adamlari cikarmis oldugumuzun bilinciyle hareket ederek kulturumuzu ve tarihimizi TÜRKLÜK DÜSMANLARININ KAFASINA KAFASINA CAKMALIYIZ!

Biz Tanriya en yakin milletiz, onu hep TEK TANRI bildik, savas kazandik, "Tek Tanri lutfetti" dedik, kaybettik kendimizden bildik. O'ndan baskasina Kulluk etmedik! Kulturumuzde KULA KULLUK yoktur, hep TEK TANRI'ya kul olduk! Kulturumuzde SEYHLERIN, SIHLARIN ELINI ETEGINI OPMEK YOKTUR! Hep Tanri'ya actik ellerimizi!

Simdi ise seyhler, dervisler ve meczuplar memleketi olduk! Bazilarimiz icin Beyaz Saray Kutsal tapinak oldu!, bazilarimiz fehullah denen bir sebege kulluk etmekte. Bence bu gibilere "ESKI TURKLER" denmeli, cunku Turkluk DNA'da degil, Kulturdedir, dolayisiyla artik onlar bizden degildir.

Anadolu Turklerinin Kurtulusu bu sefer Dogu'dan gelecektir. Biz Bilge Kagan'i dinlemedik, oturulacak en guzel yerler buralar demisti, Ey Turk, gitme oleceksin! demisti! Dinlemedik geldik, simdi ise canimiza kastediliyor.

Anadolu'yu Tekrar Turk yurdu yapana degin, Turk Vatanseverliginin yargilanmasini onleyecegimiz gunlere degin mucadele edelim. GokTanri, yani Allah yardimcimiz olsun.

Saglicakla kalin.
"Temel ilke, Türk milletinin haysiyetli ve şerefli bir millet olarak yaşamasıdır. Bu ilke, ancak tam istiklâle sahip olmakla gerçekleştirilebilir"

Mustafa Kemal Ataturk
Kullanıcı küçük betizi
İlteriş
Üye
Üye
 
İletiler: 1197
Kayıt: Cmt Eki 20, 2007 23:05


Şu dizine dön: Türk Tarihi

Kİmler çevrİmİçİ

Bu dizini gezen kullanıcılar: Hiç kayıtlı kullanıcı yok ve 0 konuk

x