21nci YY. Başında Türkiye'nin Temel Meselesi Bu Mu Olmalıydı?

21nci YY. Başında Türkiye'nin Temel Meselesi Bu Mu Olmalıydı?

İletigönderen Noyan Umruk » Prş Mar 10, 2011 16:42

21nci YY. BAŞINDA TÜRKİYENİN TEMEL MESELESİ BU MU OLMALIYDI? :evil:

Dr. Noyan UMRUK - AYDINLIK Gazetesi - 10.03.2011

Merhaba sevgili okurlarım, Perşembe günleri bu köşede buluşarak“ dünyanın hallarını” görüşecegiz. Gelin, bugün “AYDINLIK” günlerin özlemi içinde bölgemizi dolaşalım.

CIA için stratejik araştırmalar yapan Rand Org.ın 88 sayfalık raporu(1), İslam dünyasını değerlendirerek ABD’nin politik önceliklerini şöyle belirliyor: İslami şiddetin önlenmesi, ABD'nin İslamiyete karşı olduğu imajından kaçınılması,İslam dünyasını demokratikleştirmek için radikal adımların atılması.Tabii,doğal zenginliklerin yağmalanmasına falan değinilmiyor. Rapor, İslam dünyası, küreselleşme ile uyumsuzluk kısır döngüsü içine sıkışmışken, denenen çıkış yollarının, Pan-Arabizm, İslam devrimi vb. hüsranını vurguluyor ve İslam dünyasını kategorize ediyor: Köktendinciler, Ilımlı İslamcılar, Muhafazakarlar, Laikler.

Ardından, ABD yönetiminin yapması gerekenler sıralanıyor:

Önce “Ilımlı İslamcılar”desteklenecek: Görüşlerinin yaygınlaşması için maddi katkı yapılacak, geniş kitlelere ve gençlere ulaşmaları teşvik edilecek, sivil toplum örgütleri, okul, enstitüler kurmalarının önü açılacak.

Muhafazakar çevrelerle köktendincilerin ittifak oluşturmaları engellenecek: Buna karşılık, Ilımlı İslamcılar’la ittifak kurmaları güçlendirilecek.

Laikler yakından izlenecek: Laikler’in köktendinci tehlike karşısında ABD ile aynı görüşte olmaları için uğraşılacak, milliyetçi ve sol akımlara yanaşması önlenecek.

Köktendincilerle etkili mücadele edilecek: Bu konuda da Köktendinciler’in terör eylemleri ve yolsuzlukları sürekli gündemde tutulacak.

Ülkemizle ilgili bölümde, Laik kategorinin tipik örneği olarak gösterilen Kemalistlerin, zaten ABD’ye iyi bakmadıkları, Ilımlı İslamcılar’la ittifakın, amaca çok uygun düştüğü vurgulanıyor. Sıkı durun! raporun 38 ve39 ncu sayfalarda Ilımlı İslamcı prototipi olarak Fethullah Gülen’in adı verilerek, maddi açıdan ciddi biçimde desteklenmesi öngörülüyor. Ülkemiz, Ilımlı İslam için ideal model olarak saptanıyor. Raporun “Derin Strateji” bölümünün en ilginç kısmı ise “örnek bir ılımlı islam lideri oluşturulması” başlığı altında “Ilımlı İslamcılar için cesur(!) sivil liderler yaratılması ve güçlendirilmesi” için“uygulama önerileri” ile bugüne değin izlediğimiz “mizansenleri” anımsıyoruz.Raporu kısaca özetledik...

Garp cephesinde yeni bir şey yok, lakin, emperyalizmde oyun çok...

Batı'nın dünyayı kana bulayıp, paylaştığı 1939-1945 arasını, 2nci(Büyük Oyun)Dünya Savaşını anımsayınız. Ortadoğu zaten Birinci(Büyük Oyun) Dünya Savaşında (Türkiye hariç) hal! edilmişti. Şimdi, dünya, mazlum ülke halklarının çaresizliğinden yararlanılarak, küresel efendilerin çıkarlarına göre yeniden düzenlenmek isteniyor."Yeni Oyun"u netleştirebilmek için, 1 ve 2nci Oyunlardaki askeri simgeleri çıkarın, yerine medya, psikolojik harekat, mali operasyonlar, teknolojik operasyonlar (internet,cep telefonları,CD sahtekarlıkları vb.) koyun. Bütün bunlar, Kuzey Afrikayı da kapsayan GOP.nin yumuşak güç kullanılarak gerçekleştirilmesi ve Avrasya'nın olası geri tepkisinin tasarımı için!

Batı, askeri alanda Irak'ta da, Afganistan'da da çuvalladı. Şimdi “Yeni Oyun”u sahneliyor. Anadolu, "1nci Büyük Oyun"dan evrensel bir sonuç, Cumhuriyeti çıkardı. Cumhuriyet de "2nci Büyük Oyun"a bulaşmamak maharet ve metanetini gösterdi. İki büyük oyunda ülkemizi inşa eden USTA MİMARLARA milyonlarca minnet ve şükran.Ama, şimdi, işbirlikçi acemi mimarlar, "Yeni Oyun"a kendilerinin de Türkiye’nin de kuyruğunu kaptırdılar. Ne var ki; bu millet, yumurta kapıya gelende“Zor Oyunu”nu sever.Umutsuzluğa gerek yok.Kim bilir?Belki, mazlum ülkelerin umut ışığı olmak yine bize düşer. Ders alınsaydı, tarih tekerrür mü ederdi?

Kaynak: Rand.org.,Civil Democratic Islam: Partners, Resources and Strategies; http.rand.org/pubs/monograph_reports/MR1716/MR1716.pdf(04/04/2010)


Dr. Noyan UMRUK
Kullanıcı küçük betizi
Noyan Umruk
GM Yazarları
GM Yazarları
 
İletiler: 1039
Kayıt: Pzr Mar 08, 2009 13:39

Şu dizine dön: Dr. Noyan UMRUK

Kİmler çevrİmİçİ

Bu dizini gezen kullanıcılar: Hiç kayıtlı kullanıcı yok ve 0 konuk

cron

x