94 yıllık cumhuriyetiz böyle kazık yemedik! / Murat MURATOĞLU

94 yıllık cumhuriyetiz böyle kazık yemedik! / Murat MURATOĞLU

İletigönderen Oğuz Kağan » Cum Nis 28, 2017 11:11

94 yıllık cumhuriyetiz böyle kazık yemedik!

Diyelim ki bir dükkânı 21 yıllığına kiraladınız. Kira parası için de kiraladığınız dükkânı teminat gösterip kredi aldınız. (Nasıl yani?) Kiralama parasını aldığınız kredi ile dükkân sahibine peşin ödeme yaptınız.

Kiraladığınız dükkân teminat gösterilir mi? Gösteriliyormuş. Böyle bir durumda bankalar kredi verir mi? Veriyormuş. Peki, dükkân sahibi kabul eder mi? Bırakın kabul etmesini bu hikâyede kredi almasına ön ayak oluyor!

Neyse… Sonra kiraladığınız dükkânı işletip aldığınız krediden fazlasını kazandınız. Ne var ki o parayı aldığınız gibi krediyi de ödemediniz. Dükkânı işletmeye de devam ettiniz. Para cebe yakışır misali gelen indiragandi… Yuh! Hikâye gibi anlatırken bile mantıksız geliyor ama buyurun size Türkiye'nin, Türk Telekom'u özelleştirmesi!

Burada dükkân sahibi üzümlü kek Türkiye… Kiralanan dükkân Türk Telecom… Kiracı, uyanık Oger Telekom… Parası deve edilen güzide Türk halkı…

Süreç şöyle işledi;

2005 yılının Kasım ayında yüzde 55 hissesi için en yüksek teklifi veren Oger Telecom 6.550 milyar dolar ile 21 yıllığına Türk Telekom'u kiraladı. İşletmesini devraldı. 2007'de Oger Telecom kalan 4.31 milyar doları ödemek için 4.5 milyar dolar kredi aldı. Üstelik bu kredinin verilmesi için iktidar devreye girdi. Kredi verildi.

Yol yapan yolunu da yapar!

Altı yıl sonra yani 2013'e kadar bu kredinin sadece 900 milyon doları ödendi ve 3.6 milyar dolar daha borcu kaldı. Bu 3.6 milyar doları ödemek için yeni bir 4.75 milyar dolarlık kredi alındı. İşte tam buraya bir parantez açmak gerekiyor. Şöyle ki; Telekom'un çoğunluk hissesini 6.550 milyar dolara alan Oger'in 2006 ile 2014 sonuna kadar Türk Telekom'dan elde ettiği kâr, 11 milyar 822 milyon dolar oldu. Bunun yüzde 55'i Oger'e düşen 6 milyar 614 milyon dolarlık paydı… Ödemesi gereken parayı dağıtılan kâr paylarıyla 9 yılda zaten çıkardı. Sonrası cebe!

Para geldi, lakin alınan kredi ödenmedi, gelen taksitler ödenmiyor.

Gelelim esasa… Kredi nasıl alındı? Banka teminat almadan kredi verir mi?

Eğer Hazine garantör olmuşsa, Türk Telekom'un çoğunluk hisseleri borcu ödedikten sonra yeniden Hazine'nin olur ki, Türk Telekom tekrar parasıyla kamu şirketi haline dönüşür. Para, halkın cebinden çıktığı ile kalır. Eğer Türk Telekom altyapısı teminat gösterilmişse ki böyle bir teminat için Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'nun onay vermesi gerekir. Onay vermişse para, halkın cebinden çıktığı ile kalır. Sonuçta galiba para halkın cebinden çıktığı ile kalacak! Sorumlusu kim olacak? Yok! Hesabı kim verecek? O da yok!

Aslında hepimiz biliyoruz onları ama adamlar yol yaptı. İlla ki yolunu da yapmışlardır.

Murat MURATOĞLU, 28 Nisan 2017
sozcumuratoglu@gmail.com
Namık KEMAL:
"Vatanın bağrına düşman dayamış hançerini,
Yok mudur kurtaracak bahtı kara maderini?"


Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK:
"Vatanın bağrına düşman dayasın hançerini,
Bulunur kurtaracak bahtı kara maderini."



http://www.guncelmeydan.com/pano/tayyip-erdogan-a-gonderilen-cfr-muhtirasi-kuresel-ihale-t18169.html
http://www.guncelmeydan.com/pano/abd-disisleri-abdullah-gul-u-biz-yetistirdik-t23656.html
http://www.guncelmeydan.com/pano/dun-malta-surgunleri-vahdettin-bugun-ergenekon-tayyip-t18151.html

KAÇAMAYACAKSINIZ!
Kullanıcı küçük betizi
Oğuz Kağan
Genel Yetkili
Genel Yetkili
 
İletiler: 12355
Kayıt: Sal Oca 27, 2009 23:04
Konum: Ya İstiklâl, Ya Ölüm!

Şu dizine dön: Gazete Köşe Yazarları

Kİmler çevrİmİçİ

Bu dizini gezen kullanıcılar: Hiç kayıtlı kullanıcı yok ve 2 konuk

x