AB Kıbrıslı Türkleri Birleşmeye Hazırlıyor

Kıbrıs Meselesi

AB Kıbrıslı Türkleri Birleşmeye Hazırlıyor

İletigönderen Türk-Kan » Cum Tem 10, 2009 10:01

AB Kıbrıslı Türkleri Birleşmeye Hazırlıyor

Kıbrıs’taki Avrupa Komisyonu Temsilciliği, AB’nin Kıbrıslı Türklere yönelik yardım programı çerçevesinde Mayıs ayına kadar toplam 84.5 milyon Euro tutarında ihaleler gerçekleştirildiğini, yapılan ödemelerin ise 38.5 milyon Euro olduğunu açıkladı.

Programın toplam 259 milyon Euro tutarında olduğunu anımsatan Temsilcilik, kullanılandan geriye kalan meblağla ilgili olarak 2009 yılı sonu öncesi ihaleler gerektiğini; uygulamasının daha sonra yapılabileceğini belirtti.

Bu arada, Avrupa Komisyonu, Kıbrıs Türklere yönelik yardım programı hakkında hazırlanan 2008 yılı raporunu bugün onayladı.

Avrupa Komisyonu Temsilciliği, mali yardım programı çerçevesindeki 2008 faaliyetleri hakkında bilgi verdiği açıklamasında, 2008’de 37 milyon Euro tutarında iş ihale edildiğini 13 milyon Euro tutarında ise ödeme yapıldığını, Mayıs 2009 itibarıyla yapılan ihalelerin tutarının 84.5 milyon Euro, ödemelerin ise 38.5 milyon Euro olduğunu belirtti.

2008’de kırsal kesimlerdeki yerleşim yerlerinin iyileştirilmesi için hibeler, 122 öğretmen ve öğrenciye AB ülkelerinde eğitim için burs, okullara hibeler, hayvancılık sektöründe taze sütün toplama ve muhafazasının iyileştirilmesi yönünde hibeler verildiği belirtilen açıklamada, AB’nin ayrıca mayın temizleme çalışmalarına yaptığı katkının yanında adada kayıp şahıslar için yürütülen çalışmalara da en büyük desteği veren kurum olduğu ifade edildi.

Programın amacının, “adada ekonomik entegrasyona, iki toplum arasında ilişkilerin gelişmesine ve ülkedeki yasaların AB yasalarına uyumlaştırılmasına, Kıbrıs Türklerin ekonomik olarak kalkınmalarına yardımcı olarak adanın yeniden birleştirilmesine katkıda bulunmak” olduğuna işaret edilen açıklamada, program çerçevesinde sağlanan kaynağın, AB standartlarının yakalanması, su, atık su, katı atık, enerji ve iletişimle ilgili projelerde kullanılabilindiği kaydedildi.

Maddi katkılardan öğrenciler, öğretmenler, sivil toplum örgütleri, çiftçiler, küçük işletmeler, köyler ve okulların yararlanabileceği ifade edilen açıklamada, muhtemel bir antlaşma sonrası, AB kanun ve yasalarının daha iyi kavranabilmesi ve uygulanmasına yönelik hazırlıkların yapılabilmesi için Kıbrıslı Türklere yönelik teknik yardımın da yapılmakta olduğu belirtildi.

Avrupa Komisyonu’nun genişlemeden sorumlu Komiseri Olli Rehn ise, “Avrupa Birliğinin Kıbrıs Türk toplumuna yönelik yardımlarının gerçek sonuçlar vermeye başlamasından memnun kaldım” dedi.

“Yardım programı sayesinde Kıbrıs Türk toplumunun adanın yeniden birleştirileceği güne daha iyi hazırlık yapabileceğini” kaydeden Rehn, Komisyonun adanın yeniden birleştirilmesi çerçevesinde devam etmekte olan görüşmelere son derece bağlı olduğunu ve Kıbrıs Türk ve Kıbrıs Rum toplum liderlerinin uğraşlarını desteklediğini kaydetti.

Komisyon'dan ABHaber'e gönderilen konuyla ilgili açıklama şöyle:
    Aid Programme for Turkish Cypriot community helps prepare for reunification

    The Commission today approved the annual report for 2008 on the implementation of the aid programme for the Turkish Cypriot community. The aid programme aims to facilitate the reunification of Cyprus by encouraging the economic development of the Turkish Cypriot community with particular emphasis on the economic integration of the island, on improving contacts between the two communities and with the EU, and on preparation for the EU's legal order. €259 million is available to implement the programme over the period 2006-2011.
    1

    Funds can be used for investment to help meet EU standards in areas such as water supply, waste water treatment, solid waste management, energy supply and telecommunications. Grants are given to a wide range of recipients: students and teachers, NGOs, farmers, small businesses, schools, villages. Technical expertise is made available to Turkish Cypriots to help them better understand and prepare for the implementation of EU rules following reunification. Reconciliation measures are supported.

    Following the adoption of the report Commissioner Rehn said: “I am pleased that the EU's assistance for the Turkish Cypriot community has started to deliver real benefits on the ground: students and teachers receive support to spend one year abroad, and grants are being provided to farmers, civil society organisations, schools, villages and small and medium sized enterprises. Thanks to the Aid Programme the Turkish Cypriot community will be better prepared for the day of reunification. The Commission remains strongly committed to the ongoing settlement talks and supports the efforts of the leaders of the Greek and Turkish Cypriot communities."

    In the course of 2008 contracts worth €37 million were signed in all of these areas and €13 million was disbursed. By the end of May 2009 the total amount contracted reached € 84.5 million and the total amount disbursed €38.5 million. Remaining funds must be contracted before the end of 2009, although implementation can follow in later years; tenders and calls for proposals have now been launched covering all of the remaining funds.

    Examples of projects implemented in 2008 include village improvement projects, scholarships for 122 students and teachers to study in other EU member states, 13 grants to schools and 26 grants to farmers to improve milk refrigeration and collection. Support was given to mine clearance off the buffer zone and the EU was the single biggest donor to the Committee on Missing Persons. 220 seminars and workshops on the “EU's legal order” were given to Turkish Cypriot experts.

    The aid programme is implemented by the Commission, either directly, through a dedicated programme team, or in collaboration with UNDP and other international organisations.


    1: The programme is based on Council Regulation n°389/2006

Resim
Türk Genci, devrimlerin ve cumhuriyetin sahibi ve bekçisidir. Bunların gereğine, doğruluğuna herkesten çok inanmıştır. Yönetim biçimini ve devrimleri benimsemiştir.

Bunları güçsüz düşürecek en küçük ya da en büyük bir kıpırtı ve bir davranış duydu mu, "Bu ülkenin polisi vardır, jandarması vardır, ordusu vardır, adalet örgütü vardır" demeyecektir. Elle, taşla, sopa ve silahla; nesi varsa onunla kendi yapıtını koruyacaktır.
Kullanıcı küçük betizi
Türk-Kan
Kuvva-i Milliye
 
İletiler: 6735
Kayıt: Pzt Şub 19, 2007 20:56

Şu dizine dön: Kıbrıs Mücadelesi

Kİmler çevrİmİçİ

Bu dizini gezen kullanıcılar: Hiç kayıtlı kullanıcı yok ve 0 konuk

x