ABD Bir Taşla İki Kuş Peşinde / Armağan KULOĞLU

ABD Bir Taşla İki Kuş Peşinde / Armağan KULOĞLU

İletigönderen Oğuz Kağan » Cmt May 28, 2016 19:45

ABD Bir Taşla İki Kuş Peşinde

ABD'nin ağırlık merkezini Ortadoğu'dan Asya-Pasifik bölgesine kaydırdığı bilinmekle beraber, BOP'tan da tam anlamıyla vazgeçtiği söylenemez. Gerçekleşen olaylar, BOP'un, çıkan fırsatlardan istifadeyle gecikmeli de olsa gerçekleştirilmeye çalışılacağını göstermektedir.

Barzani'nin bağımsızlık girişimleri

Barzani, bağımsızlık için, ABD başkanlık seçimlerinden önce referandum yapılacağını beyan etmiştir. Bu referanduma, Türkiye'de benzer arzuları olan bölücü siyasi partilerin temsilcileri de destek vermektedir.

Komşu ülke İran, kendisindeki Kürt oluşumunu da tetikleyeceği düşüncesiyle böyle bir girişime karşıdır.

Türkiye'de ise, bağımsızlığa karşı olunmadığı imajı yaratılmaya çalışılmaktadır. Gerekçe olarak da, Türkiye'nin bölgesel Kürt yönetimiyle iyi ve yakın ilişkiler içinde olduğu gösterilmektedir. Ayrıca Türk yönetiminin Sykes-Picot'un bekçisi olmadığı beyanının Barzani'nin görüşüyle benzer olduğu ileri sürülmektedir.

Barzani, "4 parçaya bölünmüşüz. Her birinin durumu farklıdır. Her parça, merkezi hükümetle çözüm aramalı" görüşünü dile getirerek Türk topraklarına da göz dikmiş durumdadır. Şimdi de 40-50 milyon nüfuslu Kürt milletinin bir devlete sahip olması gerektiğini, Irak Kürdistan bölgesinin de bağımsızlık için hazır olduğunu söylemektedir.

ABD, referandum ve sonrasında da bağımsızlık ilanına şimdilik destek vermemektedir. Ancak bu tutumunu devam ettireceği şüphelidir. Gelişen olaylara göre tavır alacağı anlaşılmaktadır. Peşmerge'nin IŞİD'le yaptığı mücadele ve mücadeledeki ABD desteği, Barzani'yle olan müttefiklik ilişkisini güçlendirmiştir.

Türkiye'nin ABD'yle YPG anlaşmazlığı

YPG'nin, PKK'nın Suriye'deki parçası olduğu aşikârdır. Ona verilen desteğin PKK'ya verilen destekle eşdeğerdir. Bu destek ve yardımın PKK tarafından da kullanıldığı ispatlıdır. Ancak ABD, IŞİD'le mücadelede PYD'yi kendi kara gücü olarak görmeye devam etmektedir.

ABD, PYD'yi resmen tanımakta ve onunla işbirliği yapmaktadır. Peşmerge ve PYD'nin IŞİD'le mücadelede başarılı olduğunu ve onlara güvendiğini beyan etmiştir. ABD üst düzey yetkilileri Kobani'de PYD'yle görüşmüştür. En son ABD Merkezi Kuvvetler Komutanı da Rakka'ya düzenlenecek operasyon için koordinasyonda bulunmuş, akabinde Türkiye'ye de gelerek yetkililerle görüşmüştür.

ABD önderliğindeki koalisyon desteğiyle Rakka'nın IŞİD'den alınması için operasyon başlamıştır. Operasyona, içinde YPG 'nin de bulunduğu Demokratik Suriye güçleri Ehrar Rakka ve Liwa Tahrir Tugaylarının katıldığı bildirilmektedir.

ABD tarafından PYD'nin tanınması, onunla işbirliği yapılması, olası yeni yapılanmada özerkliğinin de kabul edileceği anlamını taşımaktadır. Ona verilen malzeme, silah, mühimmat ve eğitim desteğinin PKK'ya geçmesi mutlaktır. Hatta PYD mensuplarının PKK, PKK mensuplarının da PYD'nin içinde yer aldığı da aşikârdır.

ABD Libya'ya da girebilir

ABD yetkilileri, IŞİD'in Irak ve Suriye'de güç kaybettiğini, yeni hedefinin Libya olduğunu ifade ederek ABD askerlerinin hazırlık yaptıklarını ve her an Libya'ya girebileceklerini, bu konuda Ulusal Libya Birlik Hükümetiyle diplomasi yürüttüklerini, Libya'yı IŞİD'in elinden kurtarmak istediklerini açıklamışlardır. Bu gelişme de BOP'un bir parçası olarak mütalaa edilmelidir.

Sonuç

ABD'nin, Suriye, Irak ve Libya'daki insani, istikrar için yardım ve destek amacıyla IŞİD'le mücadele adına yaptığı girişimlerini, BOP'u devam ettirme kapsamında yürüttüğünü söylemek mümkündür.

PKK'nın Bolivya'dan bile terörist takviyesi aldığı, örgüte bazı IŞİD teröristlerinin de eklendiği bildirilmektedir. Bu durum, bölgede cereyan eden olaylar, ülke içindeki terör ve bölücü siyaset, IŞİD'in de, "Büyük Kürdistan" için bir araç olarak kullanıldığı şüphesini yaratmaktadır. Bu yolla bölgedeki parçaların Barzani'ye ve PYD'ye teslim edildiği, içeride de çözüm sürecinin desteklenmesiyle dönüşüm sağlanmaya çalışıldığı değerlendirilmektedir.

Sonuçta ABD'nin, bir taşla hem BOP, hem de BOP'un bir parçası "Büyük Kürdistan" kuşunu vurmak istediği düşünülebilir.

Armağan KULOĞLU, 28 Mayıs 2016
oakuloglu@gmail.com
Namık KEMAL:
"Vatanın bağrına düşman dayamış hançerini,
Yok mudur kurtaracak bahtı kara maderini?"


Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK:
"Vatanın bağrına düşman dayasın hançerini,
Bulunur kurtaracak bahtı kara maderini."



http://www.guncelmeydan.com/pano/tayyip-erdogan-a-gonderilen-cfr-muhtirasi-kuresel-ihale-t18169.html
http://www.guncelmeydan.com/pano/abd-disisleri-abdullah-gul-u-biz-yetistirdik-t23656.html
http://www.guncelmeydan.com/pano/dun-malta-surgunleri-vahdettin-bugun-ergenekon-tayyip-t18151.html

KAÇAMAYACAKSINIZ!
Kullanıcı küçük betizi
Oğuz Kağan
Genel Yetkili
Genel Yetkili
 
İletiler: 12355
Kayıt: Sal Oca 27, 2009 23:04
Konum: Ya İstiklâl, Ya Ölüm!

Şu dizine dön: Gazete Köşe Yazarları

Kİmler çevrİmİçİ

Bu dizini gezen kullanıcılar: Hiç kayıtlı kullanıcı yok ve 5 konuk

x