ABD krizinin sonuçları / Zeynep GÜRCANLI

ABD krizinin sonuçları / Zeynep GÜRCANLI

İletigönderen Oğuz Kağan » Pzt Ağu 06, 2018 9:31

ABD krizinin sonuçları

ABD'nin NATO müttefiki Türkiye'nin İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve Adalet Bakanı Abdulhamit Gül'ü yaptırım listesine koyması bir ilk. ABD, daha önce de Türkiye'ye ambargo uygulamış, daha önce de Türk vatandaşlarını yaptırım listesine almıştı. Ancak ilk kez, üstelik kabinede yer alan siyasetçilerin ABD'deki mal varlıklarına el konulma kararı alındı.

Her iki bakanın da ilk tepkileri, ABD'de mal-mülkleri olmadığını açıklamak oldu.

Oysa ABD'nin yaptırım kararının ayrıntısına bakıldığında, asıl amacın “mal-mülke el koymak” olmadığı ortada. ABD Hazine Bakanlığı'nın açıklamasında, yaptırımların Soylu ve Gül'ün şahsına yönelik olmakla birlikte, “insan hakları ihlalleri yapan kurumların başında olmaları” -İçişleri Bakanlığı ve Adalet Bakanlığı kastediliyor- için kendilerinin hedef seçildiği açıkca ifade ediliyor.

– Yani Amerikan yaptırımının ilk sonucu, yaptırımlar doğrudan Türkiye Cumhuriyeti Devleti'ne, onun prestijine ve imajına konulmuş durumda.

– Krizin ikinci sonucu, Amerikan iç politikasıyla ilgili. Trump yönetiminin yaptırım zamanlaması kritik önemde. Kasım ayında ABD'de hem Senato'nun, hem de Temsilciler Meclisi'nin üçte birinin yenileneceği ara seçimler var. Trump, başkan seçilmesini sağlayan Evanjeliklere güçlü bir mesaj vermek istiyor. Evanjelik bir rahibi, Trump yönetiminin tam da seçimler öncesinde (Brunson'un bir sonraki duruşması ekim ayında) kurtarması, bu açıdan bakınca olabilecek en iyi mesaj. Trump yönetiminin demokratlara mesajı ise, ”tek bir ABD vatandaşı için gerekirse müttefiklerle gemileri yakmak” olur ki, bu AKP hükümetinin kendi vatandaşı/üst düzey bürokratı için yapamadığı bir şey. (Halkbank eski Genel Müdür Yardımcısı Hakan Atilla hâlâ ABD'de hapiste. AKP'lilerden bu konuda değil eylem, ses bile çıkmaz oldu.)

– Üçüncü sonuç, Türkiye'nin imajıyla ilgili. Suriye krizi çerçevesinde Rus helikopteri düştüğünde Putin'in zorbalığı sonuç verdi: Nükleer santraller, S-400'ler, Rus şirketlere verilen büyük ihaleler, son olarak da Rusya'dan et ithalatı… Buna karşılık AKP yönetimindeki Türkiye, Moskova'dan ne aldı: Suriye'de PKK uzantısı YPG/PYD'nin bitirilmesi mi? Hayır, daha Moskova'daki PYD ofisi duruyor. Daha ucuz doğalgaz mı? Hayır, Rus gazeteleri dolar üzerinden aldığımız Rus doğalgazına sonbaharda yüzde 30 zam yapılacağını yazmaya başladı. Moskova'nın AKP'ye tek “tavizi” olsa olsa önce durduğu domates alımını, yeniden açması oldu.

Benzer bir zorbalık da, daha sessizce Almanya'dan geldi. Merkel hükümeti, başta Deniz Yücel olmak üzere, Türkiye'de tutuklu Alman vatandaşları için sessiz sedasız Türkiye'ye ekonomik ambargo uygulamaya başladı. Avrupa Yatırım Bankası ve Dünya Bankası proje kredileri durdu, Türkiye'yle iş yapacak Alman şirketlerine sigorta kısıtlamaları getirdi. Ve ne oldu? Deniz Yücel bir gece ansızın serbest kaldı, kendisine yurtdışı yasağı bile konulmadığı için, Türkiye'den “uçuverdi.”

Şimdi kendisini biraz güçlü hisseden hangi ülke Türk yargısıyla başı derde girse, zorbalığa başvuracaktır. Çünkü AKP hükümetinde bu zorbalığın sonuç verdiğini görmüş durumda herkes. Trump'ın yaptığı da işte tam olarak bu.

– Dördüncü sonuç, Türkiye'nin ekonomik kayıpları olacak gibi. Trump yönetimi, Zarrab davası dolayısıyla İran'a yönelik ambargoyu delmekte kullanılan Türk bankalarına kesilecek para cezasını, -AKP'yi seçimler sırasında fazla zora sokmamak için olsa gerek- bu zamana kadar tuttu. Şimdi milyar dolarlarla ifade edilen bu para cezası her an gelebilir.

Ancak bu kadar değil; ABD'nin elinde başka ekonomik kartlar da var.

Mesela, Türkiye'nin Pakistan'a ATAK helikopteri satışına ilişkin birkaç hafta önce çıkan haberleri hatırlıyor musunuz? İşte o helikopterleri satabilmek için ABD'nin iznine ihtiyacımız var. Çünkü helikopterin pek çok parçasının patenti ABD'ye ait.

Ya da Türkiye'nin ABD'ye pek çok malını gümrüksüz ihraç etmesini sağlayan “Tercihli ticaret sistemi” dışına çıkarılması ihtimali. ABD Ticaret Bakanlığı sözcüsü, Türkiye'nin ABD'ye 1.66 milyar dolar değerinde -otomotiv parçası, değerli taş, mücevher- malı tercihli ticaret sistemi kapsamında gümrüksüz ihraç ettiğini, şimdi bu durumun gözden geçirileceğini açıkladı.

– ABD yaptırılarının son ve belki de en önemli, Türkiye'de muhalefetin en çok dikkat etmesi gereken sonucu ise iç politikaya yönelik. ABD ile yaşanan gerginlik, gelmesi kaçınılmaz olan ekonomik krizi olsa olsa bir parça hızlandırır. Ama AKP hükümetine de “aslında ekonomi çok iyiydi, ne yaptıysa bu ABD yaptı” demek için bahane yaratır.

Muhalefetin de bunu görerek, iktidar partisinin ucuz milliyetçilik propagandasına kapılmadan, aslında ABD ile yaşanan krizin bizzat AKP'nin yanlışlarının eseri olduğunu gerekirse kapı kapı dolaşarak halka anlatması gerekir. Aksi halde, “mağduruz da mağduruz” için, yeni bir kapı daha açılması kaçınılmaz olur…

TAM DA ERDOĞAN'IN İRAN ÇIKIŞINDAN SONRA

ABD, iki Türk bakana yaptırım kararını tutuklu rahip Brunson'a resmen bağladı. Ancak yaptırım kararında bir de “görünmeyen” gerekçe olabilir mi?

Washington yönetimi tüm gücüyle İran'ın üzerine gitmeye hazırlanıyor. Bunun ilk adımları atıldı, İran'a yönelik yeni ambargolar kasım ayında başlayacak.

İşte tam bu sırada Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan bir açıklama geldi. Erdoğan, ABD'nin İran'a yaptırımlarını eleştirdi, İran'dan doğalgaz alan Türkiye'nin bu yaptırımlara “aldırmayacağının” işaretini verdi. Hemen ardından da Brunson merkezli Türk-Amerikan gerginliği, Washington'un attığı yaptırım adımıyla kriz haline geldi.

Erdoğan o konuşmasında, İran'ın ABD ambargosundan etkilenmediğini de söyledi, “Ne oldu, battı mı İran?” dedi. Aslında İran ekonomisi batmasa da batmak üzere. İran'ın hemen her kentinde hayat pahalılığı yüzünden geniş çaplı gösteriler yapılıyor. Ekonomik kriz o kadar büyüdü ki, İran-Irak savaşı döneminde bile kapanmayan Tahran'daki kapalı çarşı kepenk kapattı.

Ve İran'da hiç akla gelmeyecek bir şey daha oldu: İran Meclisi, Cumhurbaşkanı Ruhani'yi ekonomik krizi nasıl aşacağı hakkında bilgi vermek için resmen çağırdı, cumhurbaşkanının meclise gelip özellikle İran para birimi Tümen'in değer kaybı konusunda “ifade vermesi” istendi.

Malum; bu arada Amerikan doları karşısında değer kaybeden tek para birimi tümen de değil.

Ama biz, “dış güçlerin oyunu”, “misliyle karşılık verilecek” deyip geçelim. Hep öyle yapmıyor muyuz zaten…

Zeynep GÜRCANLI, 6 Ağustos 2018
zgurcanli@sozcu.com.tr
Namık KEMAL:
"Vatanın bağrına düşman dayamış hançerini,
Yok mudur kurtaracak bahtı kara maderini?"


Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK:
"Vatanın bağrına düşman dayasın hançerini,
Bulunur kurtaracak bahtı kara maderini."



http://www.guncelmeydan.com/pano/tayyip-erdogan-a-gonderilen-cfr-muhtirasi-kuresel-ihale-t18169.html
http://www.guncelmeydan.com/pano/abd-disisleri-abdullah-gul-u-biz-yetistirdik-t23656.html
http://www.guncelmeydan.com/pano/dun-malta-surgunleri-vahdettin-bugun-ergenekon-tayyip-t18151.html

KAÇAMAYACAKSINIZ!
Kullanıcı küçük betizi
Oğuz Kağan
Genel Yetkili
Genel Yetkili
 
İletiler: 12355
Kayıt: Sal Oca 27, 2009 23:04
Konum: Ya İstiklâl, Ya Ölüm!

Şu dizine dön: Gazete Köşe Yazarları

Kİmler çevrİmİçİ

Bu dizini gezen kullanıcılar: Hiç kayıtlı kullanıcı yok ve 6 konuk

x