ABD'nin Geleceğini Görmek İçin Türkiye'ye Bakın (Çeviri: Asaf ATAMAN)

ABD'nin Geleceğini Görmek İçin Türkiye'ye Bakın (Çeviri: Asaf ATAMAN)

İletigönderen Tevfik Bir » Pzr Şub 19, 2017 16:41

Bilgi güç ise "Bilmeliyiz" dedik, bir yola çıktık. Bilgi dağıtıyoruz. Devam ediyoruz.
İngiltere Başbakanı Theresa May neden ABD ve ardından Türkiye'ye ziyaret gerçekleştirdi? Tayyipleşme bir modele mi dönüşüyor?
İngiltere'de yayınlanan The Guardian gazetesi yazarı ve Türkiye uzmanı Liz Cookman'dan çarpıcı yazı.


Amerika'nın Geleceğini Görmek istiyorsanız Türkiye'ye Bakın - Liz Cookman
If You Want to See America’s Future, Look at Turkey - Liz Cookman (The Guardian)

Theresa May’in (İngiltere Başbakanı), şaibeli dünya liderlerine sahip Washington'a ve Ankara’ya düzenlediği gezi herkese Brexit sürecinde (İngiltere’nin AB’den ayrılma süreci) İngiltere’nin dostluklara büyük ihtiyacı olduğunu hatırlattı. Ancak Trump’ın “Müslümanlara vize yasağı” ve Erdoğan’ın “muhaliflere baskıcı tutumu” dururken, bizim gerçekten böyle dostlara ihtiyacımız var mı?

Çok sayıda Türk, Trump yönetiminin ilk günlerinde aldığı kararları akıllarında tek bir düşünce ile takip etti; “Bizim dünyamıza hoşgeldiniz.” Dış güçler (yabancılar) ülke içi problemlerle suçlanıyor. Medyaya saldırılar var. Din, terörist kelimesi yerleştirilerek bölünme için bir araç olarak kullanıldı. Türkiye, bu yolu önceden yürüdü.

Türkiye’deki otoriter rejimi, eğer dünya Trump’a karşı ayaklanmazsa neler olacağının uyarısı olarak görmek akıllıca olurdu. Amerikan Başkanı'nın yapmasından korktuğunuz şeyler, Erdoğan tarafından zaten yapılmıştı. Bu egomanyaklar (benmerkezciler) ülkelerini daha ileri taşımaktan çok kendi güçlerinin derdindeler. (Theresa May’in ticari anlaşmalarla kontrol edebileceği insanlar değiller.)

Türkiye hakkında birkaç makale okumak ve “Uyanın! Erdoğan bir diktatör” yorumlarına bakmak, bunu anlamak için yeterlidir. Bunun nasıl başladığını görmek için Amerika Birleşik Devletleri’ne bakın. Böl ve fethet!

Unutmayın, Türkiye yakın zamana kadar Ortadoğu’daki en iyi yol göstericiydi. (…)

Türkiye muhalifleri tutuklayarak aynı görüşte olmayanları susturmakla, tecavüz dahil şiddet ve işkenceyle suçlanıyor. (…)

(…) Theresa May’in bu iki liderle yaptığı görüşme İngiltere adına çok açık ve net bir mesaj gönderdi; Para kazandığımız sürece istediğinizi yapın.

(…)
Trump, kendisini destekleyenlere, işkence kullanımına destek verdiğini söyledi. Türkiye lideriyle olan benzerliği burada bitmiyor. Her ikisi de vatana bağlılık, milliyetçilik, kürtaja muhalefet ve kadını nesneleştirme üzerine etkili konuşmalar kullanıyor. Her ikisi de oğullarını devlette önemli pozisyonlara getiriyor, her ikisi de özellikle gazeteciler ve mizahçılar tarafından eleştirildiğinde alıngan oluyor.

Erdoğan ve Trump, geçmişte medya önünde birbirlerini resmen destekleyen bir duruş sergilemişlerdi. (…) Erdoğan yanlılarının bir yandan bu güçlü liderleri överken diğer yandan muhalifleri terörle ilişkilendirerek ihbar ettiği çok açık. Türkiye “alternatif gerçeklerin” ülkesi.

Medyanın düşman yapıldığı bir ülkede insanlar, güç tarafından oldukça kolay manipüle edilebilir. Türkiye’deki gazeteciler, hükümet çizgisinde çalışmadıkları sürece tutuklanma korkusu yaşıyor. (…)

Amerika’daki özgür basına atılan iftiralara çok geç olmadan ayaklanmamız gerekiyor. Erdoğan Türkiye için artık iyi değil, tıpkı Trump'ın Amerika Birleşik Devletleri için iyi olmadığı gibi. Erdoğan ve Trump ülkelerinin kimliklerini değiştiriyor.

Sessiz kalarak, işbirliği yaparak, Trump gibi insanları devlet ziyareti için davet ederek onlara daha fazla güç sağlıyoruz. Suç ortağıyız ve hükümetin ayağa kalkma zamanı geldi.


Çeviri:
Asaf ATAMAN
Orijinali: Liz Cookman / The Guardian / 30 Ocak 2017
https://www.theguardian.com/commentisfr ... gan-turkey
Kullanıcı küçük betizi
Tevfik Bir
Site Yetkilisi
Site Yetkilisi
 
İletiler: 66
Kayıt: Çrş Tem 27, 2011 10:40

Şu dizine dön: Tevfik BİR

Kİmler çevrİmİçİ

Bu dizini gezen kullanıcılar: Hiç kayıtlı kullanıcı yok ve 0 konuk

x