ABD’nin, Suriye’ye Yeni Saldırı Gerekçesi Belli Oldu!.. / Erol BİLBİLİK

ABD’nin, Suriye’ye Yeni Saldırı Gerekçesi Belli Oldu!.. / Erol BİLBİLİK

İletigönderen NİLGÜN BAŞTUĞ » Pzt Ara 17, 2012 11:24

ABD’nin, Suriye’ye Yeni Saldırı Gerekçesi Belli Oldu!..

Suriye’ye Yeni Kimyasal Saldırının İlk İşaretleri Verildi

ABD Savunma Bakanı Leon Panetta “ Suriye hükümeti’nin isyancı güçlere karşı kimyasal silah kullanmayı düşündüğüne ilişkin elimizde kanıt bulunuyor “ tehdidinde bulundu.

ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton “ Suriye’nin kimyasal silah kullanması durumunda ne yapacakları konusunda detay vermeyeceğiz, böyle bir ihtimale karşı gerekli tüm önlemleri almaya hazırlıklıyız “ tehdidinde bulundu.

Clinton’la eş zamanlı olarak Başkan Obama’da “ Bugün Beşar Esad ve komutasındakilere şunu net bir şekilde belirtmek isterimki: Dünya’nın gözleri üzerinizde kimyasal silah kullanmak şuan ve ileride tamamen kabul edilemez bir durumdur. Şayet böyle trajik bir hata yapacak olursanız bunun ağır bedelleri olacaktır ve bu işten sorumlu tutulacaksınız “ tehdidinde bulundu.

BM Genel Sekreteri Ban-ki Mun Kimyasal Silah Tehdidi Yok Diyor

Birinci elden bu açık askeri saldırı tehditlerine karşı BM Genel Sekreteri Ban-ki Mun, İslahiye’deki Çadırkent incelemeler inin ardından basına yaptığı açıklamada “ Son günlerde Suriye hükümeti’nin kimyasal silahlar kullanmaya hazırlanmakta olduğuyla ilgili endişe edici bilgiler alıyoruz. Ancak; bu konuda teyid edilmiş bilgi yok” demiştir.

Sessiz Darbe Öncesi İstihbarat Raporları’nda Kimyasal Saldırı konusu Yoktu

Raporlardan özetleyerek ana konuları aktarıyorum:

2006 sonlarına doğru İsrail ; Suriye’nin yeni nükleer faaliyetleri hakkında istihbarat toplamaya başlamıştı. Mossad ajanlarının topladığı bilgiler korkunçtu ve El Kibar’da nükleer reaktör bulunduğuna işaret ediyordu. İsrailli’ler Amerikalı’lara bu konularda bilgi vermişlerdi.

O günlerdeki CIA Başkanı Genaral Michael Hayden, Kuzeydoğu Suruye’deki çölde “ gizemli “ koskoca bir yapı bulunduğuna ilişkin bazı kuşkular olduğunu Davit Makovsky’e söylemişti.

CIA, nükleer şantiye’nin” elden verilen” fotoğraflarıyla Amerikan uydularının “havadan” çektiği fotoğrafları karşılaştırmıştı. Fotoğraflar Ulusal Haber Alma Birimi’ne (NGA) verilmiş onlarda görüntüleri ve harita temelli bilgileri siyaset oluşturucularla Ulusal Güvenlik topluluğuna iletmişti. NGA iki fotoğraf takımınında geçerli olduğuna karar vermiş, Enerji Bakanlığı nükleer uzmanları ve dışardan bulunan bir nükleer silahlanma kuruluşu da aynı saptama da bulunmuştu.

CIA’nın özel amaçlı “kızıl takımı” da nükleer reaktör saptamasına katılmıştı.

Bu değerlendirmeler 2006 sonlarında sessiz darbe’nin gerçekleştirildiği 5 Eylül 2007’e kadar sürdürülmüştü. Amerika İstihbarat yetkilileri reaktörle ilgili bilgileri Temsilciler Meclisi’ne iletmişlerdi.

Kimyasal Tehdit Neden Gündeme Getirildi

Tehdidin gündeme getirilmesinin ana nedenleri şu gelişmelerdir:

Obama; başkanlık seçim kampanyası sürecinde bütün ağırlığını seçim kazanılmasına vermiş, bu süreçte Cumhuriyetçi Parti’nin Suriye ve İran’a saldırı konusunda çok ağır eleştiri ve tehditlerine muhatap olmuştur . Şimdi ise Başkanlık seçimini kazanarak rahatlamış , 20 Ocak 2013’de yemin ederek Başkanlığı üstlenmeye hazır bir Obama vardır.

Temsiciler meclisinde çoğunluk sağlayarak elini güçlendiren Cumhuriyetçiler; Suriye ve İran saldırı konusundaki politik eleştiri, tehdit ve baskılarını daha da artıracaktır.

BM’nin Filistin Devleti’ni onaylama toplantısı’nda Obama çok ağır bir yenilgiye uğramıştır ve prestiji sarsılmıştır.

Başkan Obama bu nedenlerle Suriye’ye yönelik kimyasal saldırı konusunu acilen gündeme getirmiştir.

Sonuç Yerine

1982 yılında da ABD bir tiyatro oyunu oynayıp, Suriye Devlet Başkanı Hafız Esad’ın Hama’da kimyasal silah kullandığını söylemişti.

Başkan Obama’da şimdi aynı tiyatro oyununu oynuyor ve oyun içinde İsrail’e Suriye’ye kimyasal saldırı rolü oynamasının önünü açıyor.

Erol BİLBİLİK, 17 Aralık 2012
Güncel Meydan
Ben yaşayabilmek için, kesin olarak bağımsız bir ulusun evladı kalmalıyım. Bu yüzden ulusal bağımsızlık bence bir hayat sorunudur.
Ya istiklal, ya ölüm!
Kullanıcı küçük betizi
NİLGÜN BAŞTUĞ
GM Yazarları
GM Yazarları
 
İletiler: 694
Kayıt: Çrş Eki 26, 2011 12:44

Şu dizine dön: Erol BİLBİLİK

Kİmler çevrİmİçİ

Bu dizini gezen kullanıcılar: Hiç kayıtlı kullanıcı yok ve 0 konuk

x