ABD Trabzon’a neden üs istiyor?

International Republican Institute

ABD Trabzon’a neden üs istiyor?

İletigönderen Türk-Kan » Pzt Eki 20, 2008 11:14

ABD Trabzon’a neden üs istiyor?


ABD neden Trabzon’da üs kurmak istiyor? Trabzon’da üs kurma talebi bir anda ortaya çıkmış bir gelişme midir? Yoksa bunun bir “tarihi altyapısı” var mıdır?

ABD, neden Yunanistan’ın Trabzon’a konsolosluk açılmasını istemektedir?

Trabzon’daki metruk Katolik kilisesi hangi “gizli elin” talimatıyla bugün dörtdörtlük faaliyette olan bir kilise haline getirilmiştir!

Trabzon’da son yıllarda ortaya çıkan bazı sivil toplum örgütleri hangi dış yardımlarla toplantı üstüne toplantı düzenlemektedirler! Ve “hangi localar” Trabzonlu gençlere İngiltere ve ABD kapısını açmak için mahalli gazetelere ilanlar vermektedir?

CIA Yöneticisi William Colby’nin şu sözleri çok ilginçtir:

“Örtülü operasyonlara dönmeye gerek yok. Örtülü operasyonla uygulanmış bir çok program (artık şimdi) oldukça açık biçimde ve sonuç olarak (hiç) itirazsız gerçekleştirilmektedir”


ABD’lilerin Türkiye’de uzun zamandan beri yakın dostları ile çok önemli faaliyette bulundukları aşikardır. Bu yakın dostları genellikle mantar gibi türeyen (ya da türetilen) sivil toplum örgütleri içerisinde yerleşmiş durumda.

Bu nedenle ABD’nin bugün artık tamamen “örtüsüz” yapılan “örtülü operasyonlarının” olağan bir hale bürünmüş olmasını görmek ve devletin bu konuda bırakın bir şey yapmayı bu faaliyetlere önayak olması insanı derinden düşündürüyor.

Bu bağlamda ABD’nin Diyarbakır’a yönelik de, İstanbul’a yönelik de, Trabzon’a yönelik de talep ve stratejileri yeni değildir.

ABD Trabzon’a üs kurulmasını durduk yere mi istiyor! Trabzon’a yönelik başka incelemeleri, destekleri var mıdır!

27–28 Nisan 1995’te Ankara’da Sheraton Oteli’nde “Demokrasi ve Kimlik” konulu bir konferans düzenlenir. Konferansa CIA istasyon şeflerinden RAND uzmanı Graham Fuller de katılmıştır.

Toplantıyı düzenleyenlerden biri ABD’deki Cumhuriyetçi Partiye bağlı ve CIA’nin bir uzantısı olan NED’den fonlanan IRI (Republican İnstitute) adlı bir kurum idi.

Diğer kurum ise Stratejik Araştırmalar Vakfı’ydı (SAV).

IRI ve SAV’ın ortaklaşa düzenlediği bu toplantıya NED’den 20.000 dolar para aktarılmıştı. (Bkz. Project Democracy, M. Yıldırım, Sf. 120).

Peki bu Stratejik Araştırmalar Vakfı’nı kimler kurmuştu ve amaçları neydi?

Stratejik Araştırmalar Vakfı’nın kurucu ve üyeleri arasında Gökhan Çapoğlu, Selim Yaşar, Kazım Yalçınoğlu, Cengiz Erol ve İsmet Gürbüz Civelek ön plana çıkıyordu.

Peki bu isimlerden İsmet Gürbüz Civelek kimdir? Civelek, toplantının yapıldığı tarihte bugün ABD üssü yapılmak istenen Trabzon valisidir.

SAV’ın eski başkanı Selim Yaşar’ın Aydınlık dergisine yaptığı açıklamadaki şu sözleri dikkat çekicidir:

“Graham Fuller’in davet edildiği konferans hem Genel Kurul’da alınmış bir karardı, hem de Yönetim Kurulu kararında İ. Gürbüz Civelek’in de imzası vardı” (A.g.k. Sf. 123).

Stratejik Araştırmalar Vakfı Başkanı’nın IRI’dan gelen paralarla ilgili sözleri de çok önemlidir:

“Trabzon Valisi İ. Gürbüz Civelek’in genel sayman olarak bütün ödemeleri yaptığı...”
(a.g.k, sy. 123).

Türkiye’nin liberal liderlerinden Mesut Yılmaz’ın ANAP’ının kontenjanından Trabzon’a vali olarak atanan bir isim hakkındaki bu bilgiler insanı çok şaşırtıyor?

Trabzon valisi nasıl oluyor da, ABD’nin istihbarat birimleriyle irtibatlı IRI ile bir toplantı düzenleyebilir? Nasıl olur da NED (National Endowment for Democracy)’den 20 bin dolar aktarılan bir konferansa ön ayak olabilir? Nasıl olur da Trabzon Valisi iken CIA görevlisi Graham Fuller’in iştirak edeceği bir toplantının düzenleyicisi olan Stratejik Araştırmalar Vakfı’nın üyesi olabilir?

Ben bütün bunları “etik” bulmadığımı belirtmemin ötesinde “doğduğum ve yaşadığım” bir şehirde bir zamanlar valilik yapmış bir kişinin böylesine gizemli bağlantıları olmasını düşündürücü buluyorum.

ABD, eğer bugün Trabzon’a üs kurmak istiyorsa bilin ki yıllar önce bu ilde “başka üsler” kurmuş olmasının rahatlığıyla bu talepte bulunuyor.


İm (Kod): Tümünü seç
http://www.yenimesaj.com.tr/index.php?haberno=4007567&tarih=2004-06-04



ABD neden Trabzon’a üs kurmak istiyor?


Dün eski Trabzon valilerinden İsmet Gürbüz Civelek’in kurucu üyesi olduğu Stratejik Araştırmalar Vakfı’nın IRI’den (International Republican Institute–Uluslararası Cumhuriyet Enstitüsü) 20 bin dolar alarak Ankara’da düzenlediği toplantıya CIA ajanı Graham Fuller’i de davet ettiğini yazmıştık.

Bugün ABD’nin Trabzon’a olan özel ilgisine devam ediyoruz:

İsmet Gürbüz Civelek’in Trabzon Valiliği döneminde Yunanistan’dan yola çıkan Venizelos gemisinin rotası Trabzon’dur. Geminin içi papaz ve metropolitlerle doludur. Fener Rum Patriği Bartolomeos da gemidedir.

Venizelos gemisi sözümona “çevre” amaçlı bir gezi düzenlemiştir ama gerçek amaç Trabzon’daki Pontus çalışmalarına büyük bir ivme ve imaj kazandırmaktır.

Bu geminin Trabzon Limanı’na yanaşmaması ve yolcuların inmemesi için Trabzon’da çalışmalar başlar. Vatansever duyarlılığı olan çevreler İ.Gürbüz Civelek’e “bu geminin amacının çevre gezisi olmadığını, papazların uluslararası Pontus faaliyetlerinin bir uzantısı olarak Trabzon’a geldiklerini, buna izin verilmemesini” söylerler.

Ancak Vali Civelek bu taleplere kulak asmaz. Trabzon’dan Meryem Ana Kilisesi’ne kadar olan güzergahı polis koridoruna alarak Venizelos yolcularının ziyaretlerini serbestçe yapmalarına zemin hazırlar.

Bunun üzerine Trabzon’daki milliyetçi gruplar limana akın eder ve gemiyi protesto ederler. Venizelos yolcuları limandaki nümayişi görünce gemiden inmez.

O sırada ilginç bir gelişme olur. Dönemin Trabzon MHP il yöneticilerinden birinin (ismi bizde mahfuz) cep telefonu çalar. Telefonun diğer ucunda MHP Genel Başkan yardımcılarından biri vardır. (Onun ismini de vermeyelim).

MHP Genel Başkan Yardımcısı Trabzonlu MHP yöneticisine, “ABD’nin Ankara Büyükelçisi Mark Parris MHP Genel Merkezini aramış ve ABD yönetiminin Trabzon limanındaki Venizelos gemisine yapılan eylemden rahatsız olduğunu, MHP’nin devreye girerek protestoları önlemesini, papazların Trabzon’a girmesini sağlamasını” istediğini söyler.

Telefondaki ses “Eylemden desteğinizi çekin, limandan ayrılın” der.

Ancak MHP’li il yöneticisi genel merkezin bu isteğini reddeder. Eylem devam eder. Ve Venizelos yolcuları Trabzon’a giremeden limandan ayrılır.

Acaba ABD yönetimi Trabzon limanına yaklaşan bu gemi ile neden bu kadar ilgilenmiştir?

Bu soruların cevabı açıktır. Çünkü Venizelos gemisinin Trabzon’a gönderilmesi kararı sadece Yunanistan 4. Kolordu Komutanlığının değil, ABD’deki Pontus lobilerinin Pentagon’la yaptıkları görüşme sonucu alınan bir karardır.


Bu gezi ile neyin amaçlandığını Bartholomeos’un 7 Mayıs 2000 yılındaki şu sözleri ortaya koyacaktır: “Türkiye’nin AB’ye üyeliği Anadolu’da önceden var olmuş Hıristiyan toplulukların yaşadığı bölgede yeniden Hıristiyanların yaşamasına izin vermelidir.”

Patriğin hayali nettir: Anadolu’dan giden bütün Rumlar geri dönsün.

Bu projenin en önemli sac ayaklarından biri Trabzon’dur. ABD de bu projeyi yoğun bir şekilde desteklemekte, bunun için lobi çalışmaları yapmaktadır.

Kıbrıs’ı Rumlaştırma çalışmalarını yürüten sivil toplum örgütlerinin başında İngilizlerin kurduğu Conflit Resolution Center (İhtilaf Çözme Merkezi) örgütü içinde Türklükleri ve Müslümanlıkları eritilen Kıbrıslı gençler geliyordu.


Bu örgütlerin benzerlerinin Trabzon’da da faaliyette olup olmadığı araştırılmalıdır. Zira geçtiğimiz yıl Trabzon’da yerel gazetelere ilan veren bazı “localar” Trabzonlu gençlere İngiltere ve ABD’de “özel eğitim” sağlanacağını açıklayan duyurular yayınladılar.

Bu duyurular sonrası kaç gencin “devşirilmek üzere dışarı gönderildiği” araştırılmalıdır.


ABD’nin Trabzon’a üs kurmak istemesi hem Türkiye’de hem bölgede kurmak istediği hakimiyet için çok önemlidir.

ABD, Trabzon’daki üs ile, hem Kafkasya’daki stratejileri için yakın bir kontrol noktası, hem Ortadoğu istilası için güvenli bir harekat merkezi, hem de Anadolu’nun Rumlaştırılması için önemli bir yer elde etmeyi planlıyor.

Bunun için de yıllardan beri çalışıyor.

Uyuyanlara duyurulur.


İm (Kod): Tümünü seç
http://www.yenimesaj.com.tr/index.php?haberno=4007628&tarih=2004-06-05






Yazilar 2004 tarihli...

Trabzon: Rahip Santoro cinayeti --> 2006
Trabzon'lu Yasin Hayal'in Dink cinayeti --> 2007
Türk Genci, devrimlerin ve cumhuriyetin sahibi ve bekçisidir. Bunların gereğine, doğruluğuna herkesten çok inanmıştır. Yönetim biçimini ve devrimleri benimsemiştir.

Bunları güçsüz düşürecek en küçük ya da en büyük bir kıpırtı ve bir davranış duydu mu, "Bu ülkenin polisi vardır, jandarması vardır, ordusu vardır, adalet örgütü vardır" demeyecektir. Elle, taşla, sopa ve silahla; nesi varsa onunla kendi yapıtını koruyacaktır.
Kullanıcı küçük betizi
Türk-Kan
Kuvva-i Milliye
 
İletiler: 6735
Kayıt: Pzt Şub 19, 2007 20:56

İletigönderen borabey » Sal Eki 21, 2008 10:25

Değerli kardeşim,

Önemli bir konuyu yinelemene teşekkür ediyorum.
Trabzon neden önemli?
Çok kısa başlıklarla...
a)BOP haritasının kuzey ucu nereye dayanıyor? Karadenize...
b) Sözde Büyük kürdistan'ın son haritasına göre kuzey sınırı nerede bitiyor ?Karadenizde..
c) Başta Rusya olmak üzere Güney ve Kuzey Kafkaskayın, Gürcistan ve Ermenistan'ın kelepçesi nerede? Karadenizde..
d) BTC hattı ve enerji hatlarının geçiş noktasında kritik bölge neresi? Karadeniz..
e) Azerbaycan üzerinden tesis edilecek Türk Birliğinin kilit noktası nerede? Karadenizde..
f) Dünyanın kalbi Avrasya'ya kelepçe vurmak isterseniz nirengi noktası nerede? Karadenizde..
g) Küresel güçlerin çatışma alanı olarak seçtikleri orta doğu-kafkaslar ve balkanların kuzey ucu nerede? Karadenizde..
h) Tek kutuplu dünyanın efendiliğine soyunan ABD'nin altrnatif rakibi Rusyayı bloke edecek coğrafi konum neresi? karadeniz...
ı) Türkiye'nin çatışma alanı içinde gücüne güç katmasını sağlayacak Karadeniz kartını kullanmasını engellemeye yönelik hain senaryoların odak noktası neresi ? Karadeniz..

Bu ve buna benzer soruları daha da çoaltabilirz. Ama dikkat ederseniz tüm yanıtlar KARADENİZ'e çıkıyor...
O halde ABD'nin karadenize soğuk bakması, gündemine almaması mümkün mü?
Burada dikkat edeceğimiz nokta;
ABD'nin Trabzon üzerinden Karadeize hakim olup, başta Türkiye olmak üzere diğer aktörleri oyundan çıkartması değildir..
Hani bir söz vardır..
Kış Kışlığını,
P..t, P...ştluğunu
ABD düşmanlığını yapacaktır.
Önemli olan biz ne yapıyoruz?
Kullanıcı küçük betizi
borabey
Üye
Üye
 
İletiler: 333
Kayıt: Çrş Haz 25, 2008 14:06


Şu dizine dön: IRI

Kİmler çevrİmİçİ

Bu dizini gezen kullanıcılar: Hiç kayıtlı kullanıcı yok ve 0 konuk

x