ABD, Türkiye'de yeni üs kurma peşinde

Güncel Meydan | Güncel Haberler Köşesi

ABD, Türkiye'de yeni üs kurma peşinde

İletigönderen Ram » Sal Şub 24, 2009 6:14

ABD, Kırgızistan'da kaybettiği askerî üssün yerine Türkiye'nin Karadeniz kıyılarında yeni bir üs kuracak.

Bu bağlamda, ABD Merkez Kuvvetler Komutanı General David Petraeus'un konuyu görüşmek üzere Ankara'yı ziyaret etmesi bekleniyor. Kırgızistan Devlet Başkanı Kurmanbek Bakiyev, ABD'nin bölgedeki mevcudiyetini korumaya yönelik bütün çabalarına rağmen Bişkek Hava Limanı'ndaki Manas Amerikan Üssü'nün kapatılmasına dair kanunu imzaladı. Şimdiyse yaklaşık 1200 ABD askeri ve bu ülkeye ait uçakların altı ay içinde Kırgızistan'ı terk etmesi gerekiyor.

Novosti Haber Ajansı, ABD'nin, Türkiye'nin Karadeniz kıyısında bulunan Trabzon'da üs kurma iznini alabilmek için Türk makamlarına başvurmayı amaçladığını duyurdu. Bu yüzden, ABD Merkez Kuvvetler Komutanı General David Petraeus'un Türkiye'yi ziyaret etmesi bekleniyor.

Şu anda, ABD'nin, Türkiye'de bir hava üssü (İncirlik) var. Türkiye'nin güneyinde bulunan İncirlik Hava Üssü, 1954 yılında Türkiye ve ABD arasında imzalanan ortak savunma anlaşması çerçevesinde faaliyet gösteriyor. Hâlihazırda, İncirlik Hava Üssü'nde F-16 savaş uçakları, Awax uçakları, tanker uçaklar ve kargo uçakları bulunuyor.

ABD'nin, Manas kaybını telafi etmek amacıyla Özbekistan ve Tacikistan'da yeni üsler kurması ihtimali de gündemde. Özbekistan ve Tacikistan, NATO ülkelerinin ticari mallarının söz konusu iki ülke toprakları üzerinden Afganistan'a gönderilmesini geçenlerde kabul etti.
Kaynak

Mevzuubahs olan; millete saltanatını, hâkimiyetini bırakacak mıyız, bırakmayacak mıyız¿? meselesi değildir. Mesele, zaten emrivâki olmuş bir hakikati ifadeden ibarettir. Bu, behemehâl, olacaktır. Burada içtima edenler, Meclis ve herkes meseleyi tabiî görürse, fikrimce muvafık olur. Aksi takdirde, yine hakikat usûlü dairesinde ifade olunacaktır.

Fakat ihtimâl, bazı kafalar kesilecektir!
Kullanıcı küçük betizi
Ram
Zûlme Karşı İsyan!
 
İletiler: 8167
Kayıt: Sal Şub 20, 2007 1:06
Konum: Aç haritaya bak!

Şu dizine dön: Haberler

Kİmler çevrİmİçİ

Bu dizini gezen kullanıcılar: Hiç kayıtlı kullanıcı yok ve 0 konuk

x