Açık Toplum'dan öğretmen eğitimine hibe

Açık Toplum Enstitüsü'nün "yerlileştirilmiş", "sorossuzlaştırılmış" hali imiş

Açık Toplum'dan öğretmen eğitimine hibe

İletigönderen Ram » Çrş Şub 25, 2009 10:18

Açık Toplum Vakfı, üç milyon TL'lik 2009 yılı hibe bütçesinin önemli bölümünü öğretmen eğitimi konusuna ayırıyor. Vakıf, bu doğrultuda, "öğretmenler için alternatif bilgilenme ve kişisel gelişim programları" çerçevesindeki projeler için çağrıda bulunuyor.

Eğitime öncelikli çalışma alanları arasında önemli bir yer veren Açık Toplum Vakfı, içeriğe yönelerek, eğitim sistemimizin daha yenilikçi, eleştirel düşünebilen, fikir ve bilgi üretebilen bireyler yetiştirmek doğrultusunda çağdaş ve açık toplum ideallerine uygun bir eğitim sistemi haline gelmesi için konuya 'eğitimde reform' anlayışıyla yaklaşmakta.

Açık Toplum Vakfı, bu noktadan hareketle, çalışma yaşamları içinde, mesleki becerilerini ya da kişisel bilgi ve becerilerini geliştirme imkanı kısıtlı olan, ilk ve orta öğretim seviyesindeki çeşitli branş öğretmenlerine yönelik, ufuk açıcı, mesleki bilgi kazanmanın yanı sıra genel hayat bilgilerini ve dünyaya bakış açılarını genişletmelerini sağlayacak alternatif bir bilgilendirme ve kişisel gelişim programı sunulması doğrultusunda proje yürütmek isteyen kuruluşları, Açık Toplum Vakfı'na başvuru yapmaya davet ediyor.

En geç 27 Mart 2009 tarihine dek teslim edilmesi gereken başvurular Açık Toplum Vakfı Danışma Kurulu tarafından değerlendirilecek. Konuya çoğulcu bir açıdan yaklaşan vakıf, öğretmen eğitimi konusunda alternatifler geliştirebilmek için, farklı yaklaşım ve içerikteki projeleri desteklemeyi hedefliyor.

Ayrıntılı bilgi için:

Nafiz Güder
Program Sorumlusu

0212 287 99 86
0533 492 28 17
nguder@aciktoplumvakfi.org.tr

Kaynak:
İm (Kod): Tümünü seç
http://www.aciktoplumvakfi.org.tr/guncel-haber-3.php



Açık Toplum Vakfı
Proje Önerisi Çağrısı

Öğretmenler için alternatif bilgilenme ve kişisel gelişim programı
Şubat 2009


Türkiye’nin insan hakları, demokrasi ve evrensel değerlere karşı daha duyarlı, daha açık bir toplum olabilmesi yönünde çalışmak ve bu sahalarda yapılan projeleri parasal olarak desteklemek amacıyla faaliyet gösteren Açık Toplum Vakfı’nın (Ek 1), öncelikli çalışma alanları arasında eğitim önemli bir yere sahip. Vakıf eğitim konusuna, bina yaptırmak, donanım sağlamak, öğrencilere malzeme desteği sağlamak yerine, içeriğe yönelerek, eğitim sistemimizin daha yenilikçi, eleştirel düşünebilen, fikir ve bilgi üretebilen bireyler yetiştirmek doğrultusunda, çağdaş ve açık toplum ideallerine uygun bir eğitim sistemi haline gelmesi için ‘eğitimde reform’ anlayışıyla yaklaşmakta. Şüphesiz, eğitim sisteminde reformu sağlayacak en önemli unsurlardan biri de öğretmenler. Açık Toplum Vakfı, öğretmenlerin meslek hayatları çerçevesinde katıldıkları ve MEB tarafından düzenlenen meslek içi eğitimlerinin yanı sıra, mesleki bilgi kazanmanın ötesinde genel hayat bilgilerini ve dünyaya bakış açılarını genişletmelerini sağlayacak, ‘alternatif bilgilenme ve kişisel gelişim programları’na katılmalarının da yararlı olacağını düşünmekte. Bu program kapsamında, öğretmenlere, kendileri için hazırlanmış derslerin yanı sıra, kişisel olarak ilgi duydukları genel konularda da bilgi sahibi olma fırsatı sunulması amaçlanmakta.

OECD Uluslararası Öğrenci Başarılarını Değerlendirme Programı (PISA) verilerine dayanarak yapılan araştırmalar, eğitim sistemlerini ayrıştıran özelliğin öğretmenlerin kalitesi olduğunu ortaya koymaktadır. Derslik başına düşen öğrenci sayısını düşürmeye ya da öğrenci başına harcamayı artırmaya yönelik popüler reformların beklenen sonuçları sağlamadığı, öğretmen kaliteleri arasındaki farklılıkların öğrencilerin başarısı arasındaki farklılıkları belirlediği sonucuna ulaşılmaktadır. Alternatif öğretmen eğitimini önemsiyoruz, çünkü:
    -|- öğretmenlerin, okul hayatlarında ve çalışma hayatlarında, kendilerine verilen formal eğitimler
    haricinde bilgilenme ve genel kültürlerini artırma olanakları sınırlı;
    -|- öğretmenler maddi olanaksızlıklar nedeniyle, merak ettikleri konularda ücretli programlara katılamıyor;
    -|- öğretmenlerin, farklı dünya görüşleri olan insanlarla, farklı ilgi alanlarıyla temas olanağı sınırlı;
    -|- rutin meslek hayatı içinde, belli alışkanlıkların dışına çıkmayı başaramıyor;
    -|- öğretmenlerin daha sorgulayıcı, eleştirel beceriler kazanması; hayata ve mesleklerine farklı perspetiflerden bakma yetisi kazanması, öğrencilerin yetişme kalitesini de olumlu yönde etkileyeceğini düşünmekteyiz.

Tamamını İndir
Mevzuubahs olan; millete saltanatını, hâkimiyetini bırakacak mıyız, bırakmayacak mıyız¿? meselesi değildir. Mesele, zaten emrivâki olmuş bir hakikati ifadeden ibarettir. Bu, behemehâl, olacaktır. Burada içtima edenler, Meclis ve herkes meseleyi tabiî görürse, fikrimce muvafık olur. Aksi takdirde, yine hakikat usûlü dairesinde ifade olunacaktır.

Fakat ihtimâl, bazı kafalar kesilecektir!
Kullanıcı küçük betizi
Ram
Zûlme Karşı İsyan!
 
İletiler: 8167
Kayıt: Sal Şub 20, 2007 1:06
Konum: Aç haritaya bak!

Şu dizine dön: Açık Toplum Vakfı

Kİmler çevrİmİçİ

Bu dizini gezen kullanıcılar: Hiç kayıtlı kullanıcı yok ve 0 konuk

x