AKP'liler Sulukule'ye mi yerleşiyor?

AKP'liler Sulukule'ye mi yerleşiyor?

İletigönderen CessA » Prş Kas 22, 2007 9:41

AKP'liler Sulukule'ye mi yerleşiyor?

Türkiye’de yaşayan Romanların dünyaca ünlü Sulukulesi’nden pis kokular gelmeye başladı.

Biliyorsunuz. “Kentsel Dönüşüm Projesi” adı altında Sulukule yeniden yapılandırılacak. Projenin sahibi Fatih Belediyesi. Bölgede yapılacak proje başlangıçta hem medyanın, hem de Sulukule Halkı’nın hoşuna gitmişti ancak son zamanlarda nedeni aslında pek de anlaşılamayan bir şekilde projeye karşı bir muhalefet geliştirildi.Sulukule Halkı ve onlara destek veren Sivil toplum Örgütleri projenin insan haklarına aykırı olduğu düşüncesinden yola çıkarak mevzuyu TBMM’den, Avrupa Parlementosu’na kadar taşıdılar. Hatta, AP salt bu konuyu yani “Kentsel Dönüşüm Projelerini” ele alarak bir konferans bile düzenledi ve Sulukule’nin İstanbul’da yaşayan romanlar açısından bir sembol olduğu ve bu sembolün ortadan kaldırılmasının çok büyük kayıp olacağı kanaatine varıldı.

Peki, ne oldu da Sulukule Halkı başlangıçta sıcak baktığı projeye sonradan muhalefet yapmaya başladı. İşin altında yatan gerçek neden elbetteki 1000 yıldır bu mahallede yaşayan Romanların soylarının yok edilme tehlikesiyle karşı karşıya olmaları. Ancak, konunun bu kadar büyütülmesindeki tek neden bu değil.

Nedenlerden biri de maalesef rant!

AKP’liler Sulukule’yi nasıl paylaştılar?

Ben de yeni öğrendim. Meğerse, Fatih Belediyesi, projeyi hayata geçirirken Sulukule Halkı’na ilginç önerilerde bulunmuş. Projeye dahil olmanın zorunlu olduğunun altı vurgulanarak, “Ya belediyeye devret, yeni ev için borçlan. Ya da 2. şahıslara devrederek hakkından vazgeç” demiş…

Toplam 580 adet evin bulunduğu projede, “Gücüm yok. Ben bu işe girişemem” deyip hakkını devreden 300’e yakın Roman vatandaş aslında bilememiş bu işin altında nasıl bir rant yatıyor. Tabi, önünü görebilen uyanıklar saldırmışlar projeden ev kapmak için. Bunlardan birisi de AKP Fatih İlçe Başkanı Yardımcısı Avukat Recep Karaoğlu. Uyanık ama bir o kadar da saf. AKP kimliği taşıyan tüm rantçılar tapuları eşinin, dostunun, kardeşinin, kızının, oğlunun adına yaptırırken Karaoğlu kendi adına yaptırmış.

Bilememiş başına sonradan ne işler açacağını kendi adına aldığı bu evin. Sulukuleliler projeye muhalefet yapmaya başlayınca AP’ye verdikleri raporda AKP’li bazı yöneticilerin evleri önceden satın alıp kapattığını not etmişler, örnek olarak da Recep Karaoğlu’nun adını vermişler. Konu önce AP’ye, sonra da ÖDP Genel Başkanı Ufuk Uras tarafından meclise soru önergesi olarak götürülünce Fatih’te kıyamet kopmuş. Parti yönetimi tarafından kurulan ETİK Kurulu tarafından sorgulanan Karaoğlu’na “Sen tam bir salaksın. Nasıl bu evi kendi adına aldın. Hepimizin başına bela olacaksın” deyip Karaoğlu’nu istifaya zorlamışlar.

Hadi Yaşar Karayel sen de istifa et!

Konu bana aksettirilince, “Var bu işin altında bir bit yeniği” deyip araştırmaya başladım. Öyle ya. Uyanık olan AKP’li sadece bizim safoş Recep olamaz. Araştırmalarım sonucunda gördüm ki ben yanılmamışım... Meğerse, rantın kokusunu alan AKP’liler dalmışlar projenin içine. Sadece AKP’liler mi? Elbette değil. AKP iktidarının kaymağını yiyenlerde bu işin içinde. Mesela, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün hemşehrisi ve aynı zamanda yakın arkadaşı olduğunu bildiğimiz Kayseri Milletvekili Yaşar Karayel. Oğlu İsmail Erhan ve Fatih Karayel’in adına iki tane ev kapatmış! Ya, 2002 genel seçimlerinde İstanbul Milletvekili adayı olan ama kazanamayınca, “Gönlü hoş olsun” diye, Vakıfbank’ın yönetim kurulu üyeliğine getirilen, AKP İstanbul eski İl Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Müfit Cengiz’e ne demeli? Üstelik, o da bizim Recep gibi bir saflık yapmış Sulukule’yi kendi adına tapulamış.

Tabi ki isimler sadece bu kadarla sınırlı değil. Fatih’te AKP kimliği altında siyaset yapan belediye meclis üyeleri, ilçe yönetim kurulu üyeleri olup eşinin dostunun adına sulukule’de yer edinen onlarca isim var.

Şimdi soruyorum: Recep Karaoğlu zorla istifa ettirildi partiden. Niye? “Etik değil canım.” Peki, Recep’in ki etik değil de, Yaşar Karayel’in ya da diğerlerinin ki etik mi oluyor?


kaynak
Resim
Kullanıcı küçük betizi
CessA
Üye
Üye
 
İletiler: 1164
Kayıt: Prş Nis 26, 2007 14:50
Konum: Rohan

Şu dizine dön: Gazete Köşe Yazarları

Kİmler çevrİmİçİ

Bu dizini gezen kullanıcılar: Hiç kayıtlı kullanıcı yok ve 1 konuk

x