AKP oylarıyla zeytinlikler maden ve sanayi tesisi için kesilebilecek!

Genel & Güncel Konular

AKP oylarıyla zeytinlikler maden ve sanayi tesisi için kesilebilecek!

İletigönderen Oğuz Kağan » Cum Haz 02, 2017 18:28

Zeytinlik Alan İçin Flaş Karar!

Hükümet Zeytinlik alanlara yatırımın önünü açan tasarı üzerinde kısmen değişiklik yaptı. Zeytinlik alanlara konut, konaklama tesisi ve turizm tesisi yapılamayacak. Ancak zeytinlik alanlara hükümetin kamu yararı gördüğü her türlü maden ve sanayi yatırımı yapılabilecek. Bu yatırımlar için zeytin ağaçları kesilebilecek. Kesilen ağaçlar için ağaç başına 4 bin lira ceza ödenecek. CHP'li vekiller bu haliyle de zeytinliklerin büyük tehlike altında olduğunu söylediler. Zeytin üreticileri komisyon salonunu terk etti.

Zeytin, mera ve kıyıların kaderinin görüşüldüğü Meclis Sanayi Komisyonu'nda zeytin üreticileri ile AKP'li vekiller arasında tartışma çıktı. Hükümet, zeytin katliamını öngören maddelerde yumuşamaya gitti. Ancak bu maddeleri de yeterli bulmayan zeytin üreticileri maddeler hakkında konuşmak istedi. Söz verilmemesi üzerine üreticiler salonu terk ederken AKP'li vekiller, “Saygılı olun” diye üreticilere bağırdı. Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi İcra Direktörü Dr. Mustafa Tan, “Sizin zeytin üreticisine saygınız var mı?” karşılığını verdi. Başka bir üretici de milletvekillerine “Binlerce yıllık ağaçları siz dikmediniz, siz kesemezsiniz” dedi.

Hükümet, CHP'li milletvekilleri ile zeytin üreticilerinden gelen yoğun eleştiriler üzerine zeytinlik alanlarla mera ve kıyıları imara açan ve sanayi yatırımlarına imkan sağlayan üretim reformu yasa tasarısında geri adım attı. Komisyon üyeleri ile Sanayi Bakanı Faruk Özlü arasında yapılan kapalı toplantının sonucunda zeytinliklere yönelik cezalarda artırıma gidilirken zeytinlikliklerin talan edilmesinin önünü açacağı ifade edilen zeytinlik saha tanımı da kaldırıldı.

Bakan Özlü, hassasiyetleri dikkate alarak tasarıda değişikliğe gittiklerini söyledi. Yapılan değişiklikle bir dekar alanda en az 15 kültür çeşidi bulunan yerleri zeytinlik saha kabul eden madde tasarıdan çıkarıldı. Bakan Özlü, “Artık bir ağaç da olsa 2.5 ağaç da olsa zeytin olan her yeri zeytinlik alanı olarak kabul ediyoruz” dedi. Bu madde, zeytinlikler için büyük risk olarak görülüyordu.

Ayrıca büyük tepki çeken hapis cezasının kaldırılmasında da değişiklik yapıldı. Buna göre zeytinlik sahada hayvan otlatanlara uygulanan 3 aylık hapis cezasının kaldırılmasını öngören madde kaldırıldı, yerine 3 aylık hapis cezası 6 ay hapis olarak yükseltildi. Ayrıca zeytin ağacı kesenlere uygulanacak 2 bin lira ceza da 4 bin liraya yükseltildi. Zeytinlik sahalara ilişkin koruma kurulunun kapsamı da değiştirilerek sivil toplum kuruluşları dahil edildi. Ticaret borsaları ile zeytin ve zeytinyağı ihracatçı birlikleri de vali başkanlığındaki kurulda üye olarak yer alacak. Diğer bir değişiklikle de zeytinlik alanlara konut, turistik tesis ve konaklama tesisi yapılması yasaklandı.

CHP'li vekiller zeytinlik alanlarda konut, turistik tesis ve konaklama tesisine yönelik yasağın aynı şekilde madenler için de getirilmesini istediler. Ancak hükümet bu değişikliği kabul etmedi.

KAMU YARARIYLA DELECEKLER

CHP'li vekiller yatırım yasağının madenler için de getirilmesini ve zeytinlik sahada kamu yararı da dahil hiçbir yatırıma izin verilmemesini istediler. Ancak hükümet bu değişikliği kabul etmedi. Hükümet, itirazlara rağmen kamu yararı şartıyla zeytinliklere sanayi ve madencilik yatırımının önünü açtı. Buna göre zeytinliklere üç kilometre mesafede, kimyasal atık oluşturacak, toz ve duman çıkaran tesis yapılamayacak. Ancak alternatif alan bulunamaması ve kamu yararı kararı alınması halinde Tarım Bakanlığınca zeytinlik alanlara konut, konaklama tesis ve turizm tesisi hariç her türlü yatırım yapılabilecek.

ZEYTİNCİLER TERK ETTİ

Komisyon üyeleri zeytinliklerde hayvan otlatanlara yönelik cezalar konuşulurken Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi İcra Direktörü Dr. Mustafa Tan, AKP'li vekillerin büyükbaş hayvanların zeytinliklere zarar vermediği açıklamasına tepki gösterdi. Tan, “Bizim görüşümüz alınmadan bu yasa buraya getirildi. Zeytinciler olarak burayı terk edebilir miyiz?” dedi. Ancak Tan'a konuşması için söz verilmedi. Bunun üzerine Tan, salonu terk ederken AKP'li vekiller “Biraz saygılı olur musunuz?” diye seslendi. Tan, “Sizin zeytinciye saygınız var mı? Bu zeytin için ölüm fermanıdır . Bu Meclis 6 kez bu maddeleri reddetti” dedi. Başka bir zeytin üreticisi de AKP'li vekillere “Biz sizinle hak divanında konuşacağız. Biz gidiyoruz. Binlerce yıllık zeytin ağaçlarını siz dikmediniz, siz sökemezsiniz” dedi. AKP'li vekiller zeytincilere tepki gösterirken CHP'liler, “Canları yanıyor tabi ki konuşacak” dedi.

BAKAN'I İNANDIRMAK İÇİN 5'NCİ KATTAN ATLARIM

Tasarının sabahki görüşmelerinde Komisyon üyesi CHP'li Akif Ekici, tasarıdaki zeytinliklerle ilgili maddeleri savunan Sanayi Bakanı Faruk Özlü'ye, “Eğer siz bu rant ve vurgun grubunun içerisinde değilseniz zeytinleri tasarıdan çıkarın. İyi bir geçmişiniz var, bozmayın. Zeytin katliamını ne bize ne torunlarınıza anlatamazsınız” dedi. Özlü, “Zeytinliklerin yok edileceğine şu kadar inansam tasarıyı geri çekerim” karşılığı vermesi üzerine CHP Milletvekili Musa Çam, “Sayın Bakan, sizi inandırmak için 5'inci kattan kendimi aşağı atacağım. Yeter ki siz inanın” dedi.

SÖZCÜ, 31 Mayıs 2017




Zeytin Ağacı kesmeyi AKP tekeline alıyor

Hükümet, zeytinlerin kaderini belirleme yetkisini kendi tekeline aldı. AKP dilediği şirkete zeytinliklere sanayi tesisi yapılması ya da maden sahası için izin verecek. Türkiye 100 milyon zeytin ağacını kaybetme riskiyle karşı karşıya.

Muhalefet partileriyle zeytin üreticilerinin yoğun baskısı sonucu zeytin katliamında geri adım attığı izlenimi vermeye çalışan hükümet, tasarıya eklettiği “ancak” kelimesiyle zeytinlikleri kesip kesmeme yetkisini kendi tekeline aldı. Tasarının son haline göre zeytinliklere 3 kilometre mesafede hiçbir sanayi tesisi ya da maden sahası açılamayacak. Ancak, bu yasak hükümetin izin verdiği şirketlere işlemeyecek.

“Ancak” kelimesiyle hükümete yakın şirketlere sağlanan bu ayrıcalığa tepki gösterip tasarının görüşüldüğü komisyon salonunu terk eden Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi İcra Direktörü Mustafa Tan, SÖZCÜ'ye, “Zeytin katliamının önü ne yazık ki kapanmadı. İzin verilen şirketler dilediği kadar zeytin ağacını kesip isterse altın madeni, isterse nükleer santral, isterse de zeytinleri yok edecek türden zehirli atık saçan fabrikalar kurabilir” dedi.

CHP Milletvekili Kazım Arslan ise, “Hükümetle uzlaşmamız yok. 4'üncü maddeyle zeytinliklerin ölüm fermanı imzalandı” diye konuştu.

CAN ALICI MADDE DEĞİŞMEDİ

Hükümetin zeytin alanlarını sanayi tesisi ve maden sahalarına açan tasarının TBMM Sanayi Komisyonu'ndaki görüşmelerinde, zeytin üreticileriyle CHP milletvekillerinin baskısı sonucu, zeytin talanının önünü açan 4 maddeden ilk 3' maddesi iptal edildi. Tasarıda kalan 4'üncü madde ise zeytin sahaları için ölüm fermanı olarak yorumlandı.

Bu maddeye göre, zeytinlik sahaları ile bu sahalara en az 3 kilometre mesafede zeytinliklerin gelişimini ve çoğalmasını engelleyecek kimyasal atık oluşturacak, toz ve duman çıkaracak hiçbir tesis kurulamayacak. “Ancak” alternatif alan bulunmaması ve bakanlıklarca kamu yararı kararı alınan yatırımlara bu yasak uygulanmayacak. Hükümetin yatırımını kamuya yararlı gördüğü şirketler zeytinlik sahalarda 4 bin liralık ceza parasını ödeyerek diledikleri kadar zeytin ağacını kesip kimyasal atık oluşturacak, zeytinliklerin gelişimini önlemek de dahil her türlü yatırımı yapabilecekler.

ÜRETİCİLER ŞAŞKINLIK İÇİNDE

Dr. Mustafa Tan,“Zeytinleri yok eden maddeler tasarıdan çıktı denildi. Baktık ki çıkmamış. 750 bin zeytin üreticisi 10 milyon vatandaş büyük şaşkınlık içinde. Zaten hiç olmayacak ilk 3 maddeyi sonradan iptal edip 4'üncü maddeyi çıkardılar. Yani ölümü gösterip sıtmaya razı etmek istediler. Eğer genel kuruldan da böyle geçerse ‘ancak' kelimesiyle sağlanan istisna sayesinde binlerce yıllık zeytin ağaçları kesilip yerine altın madeni, çimento fabrikası hatta nükleer santral bile yapılabilir. Bunları anlatacaktık, söz verilmedi. ‘Bildiğiniz gibi yapın' dedik çıktık. Peşini bırakmayacağız, doğruları anlatacağız” dedi.

Tasarıda yer alan kıyıların imara ve yatırıma açan madde de daraltıldı. Sadece Trabzon kıyılarında deniz doldurularak hastane ve endüstri bölgesi yapılabilecek.

100 MİLYON ZEYTİN AĞACINI KAYBEDERİZ

Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi İcra Direktörü Mustafa Tan, zeytinliklerle ilgili tasarının üreticilerin görüşü alınmadan dayatıldığına dikkat çekerek zeytin üreticisinin bir dayatma ile karşı karşıya olduğunu söyledi. Tan, “Dayatmayla gelen bu yasanın kabul edilmesi mümkün değil. Bu ağaçları onlar mı dikti ki, söküyorlar. Zeytin, dünyaya Türkiye'den yayılmış olan yerli bir ağacımız. Son 10 yılda zeytin ağaçlarını 170 milyona çıkaran Türkiye bir anda 100 milyonunu yok ederek zeytin ağacı sayısını 70 milyona düşürebilir. Bu son derece tehlikelidir. Burada Türkiye'nin tarihi yok edilmek isteniyor” dedi.
06-mustafa-tan

Zeytin üreticisini ilgilendiren yasa tasarısının hazırlanması sırasında kendilerine hiçbir şekilde bilgi verilmediğini dile getiren Tan, “Biz bu sürece son anda dâhil olduk. ‘Lütfen' davet edildik ve sizin de gördüğünüz gibi komisyonda defalarca söz istememize rağmen, 5-10 dakikalık bir görüşme fırsatı bulabildik. Mevcut yasamızın bize rağmen değiştirilmesini istemiyoruz. Yasanın değişmesi gereken maddeleri konusunda da sektör temsilcileriyle mutabakata varılmasından yanayız” diye konuştu.

FABRİKAYI HAVAYA MI KURALIM

CHP'li Kazım Arslan, hükümetin 4'üncü maddeyi CHP'nin ve zeytin üreticilerinin itirazına rağmen çıkardığını açıkladı. Zeytinle ilgili tartışmaların kendisini çok üzdüğünü belirten Sanayi Bakanı Faruk Özlü ise CHP ve zeytin üreticilerinin yatırım ihtiyacına baştan retçi yaklaştığını söyledi. Bakan Özlü, Arslan'ın, “Zeytinlikler dışında yatırım için yer mi bulamadınız?” sözlerine ise, “Sanayi tesisini nereye kuracaksınız, havaya mı kuracaksınız? Bir sahaya ihtiyaç var” yanıtı verdi.

SÖZCÜ, 2 Haziran 2017
Namık KEMAL:
"Vatanın bağrına düşman dayamış hançerini,
Yok mudur kurtaracak bahtı kara maderini?"


Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK:
"Vatanın bağrına düşman dayasın hançerini,
Bulunur kurtaracak bahtı kara maderini."



http://www.guncelmeydan.com/pano/tayyip-erdogan-a-gonderilen-cfr-muhtirasi-kuresel-ihale-t18169.html
http://www.guncelmeydan.com/pano/abd-disisleri-abdullah-gul-u-biz-yetistirdik-t23656.html
http://www.guncelmeydan.com/pano/dun-malta-surgunleri-vahdettin-bugun-ergenekon-tayyip-t18151.html

KAÇAMAYACAKSINIZ!
Kullanıcı küçük betizi
Oğuz Kağan
Genel Yetkili
Genel Yetkili
 
İletiler: 12355
Kayıt: Sal Oca 27, 2009 23:04
Konum: Ya İstiklâl, Ya Ölüm!

Şu dizine dön: Genel - Güncel Konular

Kİmler çevrİmİçİ

Bu dizini gezen kullanıcılar: Hiç kayıtlı kullanıcı yok ve 3 konuk

x