Amerikalılar eskiden beri bizi çok sever…

Amerikalılar eskiden beri bizi çok sever…

İletigönderen Erkan Güçiz » Sal Eyl 29, 2015 7:12

I. Dünya Savaşı’ndan hemen önce Osmanlı topraklarında, Arapların bulunduğu bölgeler dışında, Anadolu ve Ermenistan’da (henüz öyle devlet yok fakat Amerikalının tarifi bu) üç Amerikan misyoner kuruluşu tarafından yönetilen, 1299 yerel yardımcısı olan 209 misyoner, 15348 kişilik cemaati olan163 Protestan Kilisesi, 25922 öğrencisi olan 450 okul, İstanbul ve diğer yerlerde toplam 7 kız lisesi ve koleji, Bebek’te Robert Kolejle sayısı 10 olan erkek lisesi ve koleji, ve 11 hastane vardı.

Turkey: A Past and a Future -- Arnold Joseph

________________________________________

1896’da Anadolu’da misyoner okulları olan yerler: Bursa, İzmir, Merzifon, Kayseri, Sivas, Trabzon, Erzurum, Harput, Bitlis, Van, Mardin, Antep, Maraş, Adana, Hacin Ankara, Yozgat, Arapkir, Malatya, Palu, Diyarbekir, Urfa, Birecik, Elbistan, ve Tarsus, idi.

The Armenian File: The Myth of Innocence Exposed -- Kamûran Gürün

________________________________________

Öğrencilerinin çoğu gayri-Müslim olan okullarda öğrencilerin Batı’nın kültürel değerlerine bağlanması ve düşünce tarzını benimsemesi işlenirken bir yandan da Müslümanlığı küçülten, aşağılayan fikirler yerleştiriliyordu.

Misyoner kuruluşlar Osmanlı Devleti’nin ders programlarını kontrol etmesi bir tarafa, incelemesine bile engel olmak için kendi devletlerinin nüfuzlarını kullandılar.

Azınlıklara yakınlık göstererek onların milliyetçi özlemlerini kamçıladılar…

History Of The Ottoman Empire And Modern Turkey Volume II:
Reform, Revolution, and Republic: The Rise of Modern Turkey, 1808-1975


________________________________________
Uluslar, egemenliklerini geçici bile olsa, bırakacağı meclislere dahi gereğinden fazla inanmamalı ve güvenmemelidir. Çünkü meclisler bile despotluk yapabilir ve bu despotluk bireysel despotluktan daha tehlikeli olabilir. Meclislerin öyle kararları olabilir ki, bu kararlar ulusun yaşamına giderilmesi olanaklı olmayan zararlar verebilir.
Gazi Mustafa Kemâl Atatürk

Erkan Güçiz

Facebook - TC ERKAN GÜÇİZ
Kullanıcı küçük betizi
Erkan Güçiz
Genel Yetkili
Genel Yetkili
 
İletiler: 421
Kayıt: Çrş Eyl 29, 2010 5:18

Şu dizine dön: Erkan GÜÇİZ

Kİmler çevrİmİçİ

Bu dizini gezen kullanıcılar: Hiç kayıtlı kullanıcı yok ve 0 konuk

x