Ana Dilde Eğitim

Ana Dilde Eğitim

İletigönderen SemihCan » Sal May 14, 2013 17:01

Son günlerde ülke gündemini en çok meşgul eden bir konuya değinmek istiyorum: Kürt Açılım.Aslında 30-40 senedir PKK sorununun çözümü olarak adlandırılan bu açılım bizlere gerçekten bir barış mı sağlayacak gelin birlikte bakalım.
Öncelikle şunu belirtmeliyim ki Kürtçe eğitim’in verilmesi her ne kadar demokratik bir adım olarak görünse de bu açılım Türk-Kürt arasında ki gerginliği,farklılığı,ayrılığı arttıracaktır.Bununla ilgili 2 belgeden bahsetmek istiyorum.
Birincisi ; Star Gazetesinin 9 Eylül 2009 sarısında yer alan belgedir.Burada’ Başbakanlık,içişleri ve Mit üyelerinden oluşan komisyonun,sivil toplum örgütlerinden ve partilerden gelen öneriler doğrultusunda yaptığı çalışmalar sonunda ‘ Kürt Açılımı’ ana hatlarıyla belli olmuştur’ denilmektedir.Bu açılım kısa dönemine ait olan bu Paket 26 maddeden oluşmaktadır.Paketin 10 maddesi doğrudan doğruya ana dil ve eğitimle ilgilidir.Gelin birlikte inceleyelim :
Tarih kitaplarında ayrımcılığı ön gören ifadeler kaldırılacak.Kürtleri yok sayan ifadeler kaldırılacak.
Anadilde Propaganda : Siyasi partiler propagandalarını kendi anadillerin de yapabilecekler.Çifte dil kullanabilmenin önü açılacak.
Özel Eğitim Merkezleri : Terör örgütünden TSK’ne teslim olan kişileri topluma kazandırabilmek amacıyla ‘Özel Eğitim Merkezleri’ kurulacaktır.
Diyanetten Açılım : Diyanet İşleri Bakanlığı Kürtçe Kuran-ı Kerim çalışmalarını kısa sürede tamamlayacak.
And Okunmayacak : Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde 250 yeni okul inşa edilecek ve bu okullarda ‘Türk’üm, doğruyum ,çalışkanım’ dizeleri ile başlayan And okunmayacak.
Anadilde Eğitim Yok : Ancak ana dilin öğrenilmesinin önündeki tüm engeller kaldırılacak.
Kürtçe Kursa Düzen: Kürtçe kurs merkezleri bir çok dilde eğitim verebilecek.
Enstitü Kurulacak : Artuklu ve Dicle Üniversiteleri bünyesinde Kürt Dili ve Edebiyatı ile Kürdoloji Enstitüsü kurulacak.Kürt Tarihi ile ilgili araştırmalar yapacak birimler de oluşturulacak.
Seçmeli Ders Çalışması : Milli Eğitim Bakanlığı müfredat değişikliği yaparak Almanca,İngilizce gibi Kürtçe’yi de seçmeli derslerden biri haline getirecek.
Halk Eğitim Merkezlerinde Kürtçe : Kürtçe öğrenmek isteyen vatandaşlara Halk Eğitim Merkezlerinde Kürtçe okuma yazma kursları açılacak.
Yukarıda sıralamış olduğum maddeleri incelediğimizde bir milletin içinden başka bir milletin (yapay olarak) nasıl meydana getirileceğini tüm çıplaklığıyla ortaya koymaktadır.
İkincisi ; AKP’nin 30 Eylül 2013 günü yapılan Büyük kongresinde dağıtılan Demokrasi Manifestosudur.Akp 2023 yılına kadar yapacağı reformları 63 maddelik ‘ 2023 siyasi vizyonu’ adı altında toplamıştır.İsterseniz biz bunlardan sadece dil ve eğitimle ilgili maddelere göz atalım.
1)Anadilde savunma(yasalaştı)
2)Kamuda Kürtçe Tercümanlık getirilecek(Bekliyor)
3)Askeri okulların müfredatı yenilenecek(Bekliyor)
4)Anadilde kamu hizmetlerine erişilebilecek(yasalaşmayı bekliyor)
Mustafa Kemal ATATÜRK
Kullanıcı küçük betizi
SemihCan
Üye
Üye
 
İletiler: 3
Kayıt: Sal May 14, 2013 16:54

Re: Ana Dilde Eğitim

İletigönderen KarudRE » Sal May 14, 2013 18:44

...
En son KarudRE tarafından Cum Eki 03, 2014 14:19 tarihinde düzenlendi, toplamda 2 kez düzenlendi.
Resim
Kullanıcı küçük betizi
KarudRE
Üye
Üye
 
İletiler: 6
Kayıt: Cmt May 26, 2012 19:08

Re: Ana Dilde Eğitim

İletigönderen bulent66 » Çrş May 15, 2013 21:05

siz şuna etnik dilde eğitim desenize. anadilde diye diye halkı insan hakkı diye uyutarak bölmeye çalışıyorlar.
kürtler de bu milletin bir ferdi. türkçe bir oğuzun olduğu kadar onların da dili.
Kullanıcı küçük betizi
bulent66
Üye
Üye
 
İletiler: 5
Kayıt: Pzt Nis 08, 2013 23:28


Şu dizine dön: Sizin Makaleleriniz

Kİmler çevrİmİçİ

Bu dizini gezen kullanıcılar: Hiç kayıtlı kullanıcı yok ve 1 konuk

x