AVRASYACILIK NEDİR NE DEĞİLDİR (VII)

Türkiye ve dünya gündemindeki gelişmeler hakkındaki fikirleriniz, yayınladığımız izlencelerin bölümleri hakkındaki düşüncelerinizi paylaşabileceğiniz alan.

AVRASYACILIK NEDİR NE DEĞİLDİR (VII)

İletigönderen Habip Hamza Erdem » Pzt Oca 30, 2017 22:01

AVRASYACILIK NEDİR NE DEĞİLDİR (VII)
Baş Çelişki
Alexandr Dugin’e göre, Kara ve Deniz uygarlıkları arasındaki çelişki çözümsüz (insoluble) dür.
Anımsanacağı üzere Kara uygarlıkları (Avrasya) Deniz uygarlıkları da ABD (Atlantik)’dir.
Ancak kara uygarlıkları içinde yer alan İslam ve Ortodoks dinler de ‘evrensellik’ savındadırlar. Bunlar arasındaki ‘çelişki’ ne olacak?
Dugin’e göre, baş çelişki çözümlendikten sonra alt-çelişkilere gelecektir sıra.
Tüm çelişkiler çözümlendikten sonra da, tüm dünya ‘ideokratik’ temelde tek bir jeopolitik blok oluşturacaktır.
İşte Dugin’e yöneltilen eleştirilerin başında bu mehdilik (prophétie) savı gelmektedir. Ne var ki, bu sav çok uzun dönemlere ilişkin olduğu için, bugünden üzerinde durmanın yararı yoktur.
Dugin, Batı uygarlığının genel niteliklerini kaba hatlarıyla belirtip, bunun liberal demokratik değerlerle yapısal bir uyumsuzluk içinde olduğunun altını çiziyor.
Devlet ve Meta-Devlet
Kimi yazarlar ‘İmparatorluk’ diye adlandırsalar da, Dugin’in izleyicileri, 21. yy çekirdek Devletlerin oluşturduğu bir ‘Meta-Devlet’ler yüzyılı olacaktır demektedirler (1).
Oysa Dugin’in kendisi, 21.yy’ın çokkutupluluk yüzyılı olacağını ve bunun ne ‘ideolojik bir blok’ ve ne de ‘Devlet-Ulus’ gibi bir örgütlenme değil, stratejik olarak birleşmiş bir ‘ortak uygarlık’ sınırları gibi düşünülmesi gerektiğini söylemektedir (Grossraum).
Bir bakıma, ‘Meta-Devlet’ bir ‘Ortak Uygarlık Devleti’ olacaktır.
AB, ABD, Birleşik Latin Amerika, Büyük Çin, Büyük Hindistan ve Avrasya vb.
Dugin’e göre Avrasya, eski Rus Çarlık İmparatorluğu’dur (Grande Russie-Bolshaya Rossia) ya da bugünkü Avrasya Rusyası.
Avrasya’nın bağımsız bir kutup olabilmesi için de, değişik ülkelerin (Devletler), geopolitik, ekonomik ve merkezi toplumsal bir varlık (entité) olarak birleşmeleri gerekmektedir.
Ancak bu birlik salt Ruslar ya da Slavları değil, Türkik halkları, Orta Asya, Sibirya ya da Kafkasyanın yerli haklarını birleştirmeyi de öngörmektedir (2).
Kaldı ki, Ukrayna, Kazakistan ve Azerbaycan ‘Devlet’leri, Batılı tarihçilerin bilmeden ileri sürdükleri gibi birer ‘Devlet’ olmayıp, Sovyet Devrimi’nden önce olduğu gibi SSCB döneminde de, politik ya da tarihsel herhangi bir anlamı olmayan birer yönetim birimi, yani ‘Devletsiz toplum’lar (Etats manqués) idiler.
Özde, A. Dugin’in başlattığı Avrasyacılık, Sovyet sonrası Rusya’da Marksizmin artık ‘aşılmış’ olduğu görüşünden hareketle, Danilevski, Goumiliev, Mechnikov ve Tchizhevsi’lerin savundukları yerli (endémique) Rusyacılık anlayışına yönelmiş olacaktır.
Nitekim Türkiye’de savunulan, 19.yüzyıl düşünceleri olarak bir ölçüde küçümsenip, ‘Marksizm’in yetersizlikleri’ olarak da temellendirilmek istenen görüşlerle örtüşmektedir.
Buradan ‘Yerli ve Millî’ olduğunu ileri süren her görüşe ‘destek’ olunmasa da ‘sempati’ duyulması sonucuna varılabilecektir.
Kanımızca, Türkiye’deki Avrasyacılık ve ‘ulusalcılık’ görüşlerinde bu eğilim belli bir süre etkin olmuş ; giderek ‘ulusalcılık’ yerine ‘millîlik’ gibi ‘ucube’nin yeretmesine yol açmıştır (3).
Sadece Türkiye’de de değil, örneğin Fransa’da Yves Lacoste gibi cografyacılar, ‘Ülke ne demek?’ sorusuna gelmiş ve buradan ‘Ulus eskimiştir’ sonucuna varmışlardır.
Lacoste’a göre, ‘Ulus’ idesi, Fransız Devrimi, Kant ve Goethe’de ‘özgürlük ve bağımsızlık düşüncesi’nin somutlaşması olarak ortaya çıkmış ve Avrupa’dan tüm dünyaya yayılmıştır ama sadece ‘ulusal çatışmaların kaynağı’ olmuştur (4).
Yani, ‘Ulus’un, bir ‘jeopolitik ide’ olarak ‘yazgı’sı buraya kadarmış.
Oysa, 21.yy’da insanlık artık ‘Devlet-Ulus’ yerine bir başka ‘jeopolitik yazgı’ bulmak durumunda kalmıştır.
Lacoste için olmasa da, Dugin için bu yazgı ‘Rus Avrasyacılığı’dır.
Ne var ki, daha bir dizi ‘Avrasyacılık’ türleri de yok değildir.
Örneğin, Duginci jeopolitiğe karşı Kamaludin Gadjiev, “Her uygarlığın, belli bir ide ya ya da bir temel ide etrafinda oluştuğunu ve sonra bu uygarlığın paradigmasını oluşturacak olan norm ve değerleri kapsadığını’ ileri sürecektir (5).
Yani, Gadjiev’e göre uygarlık, coğrafî olmaktan çok ideolojiktir.
Ancak her koşulda, Marksist toplumsal-ekonomik yaklaşımdan bir ayrılma sözkonusudur.
Evet, tek kutuplu bir dünyadan çokkutuplu bir dünyaya geçiş sözkonbusudur ve bu ‘yeni dünya’da, her halk, her ülke, hatta her bireye yer vardır.
Ve her birim kendisini ortaya koyabilecek ve kendi evrimini izleyebilecektir.
Sonuç olarak, Rus jeopolitikçiler bir yandan Marksizmden uzaklaşırken, öte yandan Huntingtoncu görüşlere açık olarak kendi tezlerini ileri sürmektedirler.
(Sürecek)
Habip Hamza Erdem
(1)Arkadi Maller, “Une époque nommée Huntington”, Katehon, le 2 juin 2012
(2)Le long parcours : une interview avec Alexander Dugin, Rédaction, VoxNr, 4 Novembre 2014 ve bkz Alexander Dugin, « Geopolitika evrazijstva », Katehon, le 20 novembre 2003 http://www.katehon.narod.ru/geopolint.html.
(3) Tam da bu nedenle, bu satırların yazarı ‘ulusalcılık’ yerine ‘millîlik’ teriminin kullanılmasına karşı çıkmış ve millîlikte ısrarın ‘yerli ve millî’ fanatik görüşleriyle ‘aynı cephe’ye düşmekle bir olduğunu ileri sürmüştür. Çünkü bu yaklaşım, hem uluslararası sermayeyle içli-dışlı olmak ve hem de ‘emperyalizm’e karşı olmak gibi bir ‘ucube’ye yol açabilecektir. Nitekim bugün Türkiye tam da böyle bir ‘ucube’yle karşı karşıya kalmıştır. Bir kez daha ‘dil’in ne denli önemli olduğunu görmek olanağı doğmuştur. Kullanılan ‘terim’lerin hiç de ‘masum’ olmadıkları böylece ortaya çıkmış olmaktadır.
(4) Yves Lacoste, Vive la nation. Destin d'une idée géopolitique, Fayard, 1998
(5) K. Gadjiev, Geopolitika (« Géopolitique »), Éditions des relations internationales, Moscou, 1997’den anan, Anastasia Mitrofanova, «La géopolitique dans la Russie contemporaine», Hérodote, n°146-147, 3-4/2012 pp. 183-192.
Kullanıcı küçük betizi
Habip Hamza Erdem
GM Yazarları
GM Yazarları
 
İletiler: 1526
Kayıt: Cum Haz 26, 2009 20:01

Şu dizine dön: Tartışma ve Fikir Meydanı

Kİmler çevrİmİçİ

Bu dizini gezen kullanıcılar: Hiç kayıtlı kullanıcı yok ve 2 konuk

x