BARZANİSTAN PAÇAVRASININ GÖNDERE ÇEKİLMESİ İLE İLGİLİ / Mithat AKAR

Üniversiteli Gençler Burada Yazıyor

BARZANİSTAN PAÇAVRASININ GÖNDERE ÇEKİLMESİ İLE İLGİLİ / Mithat AKAR

İletigönderen mithat akar 1923 » Sal Şub 28, 2017 13:19

Sayın Başbakanın Kendi İçinde Çelişen Açıklamaları

Resim

Başbakan Binali Yıldırım, İstanbul ve Ankara hava limanlarına Barzani'ye ait simge ve renkleri ifade eden bez parçasının asılması ile ilgili "Bir bayrak hikayesidir gidiyor. Irak anayasasına göre, Kuzey Kürdistan Bölgesel Yönetimi, özerk bir yapıdır. Parlamentosu vardır. Başbakan'ı bakanları vardır. Ayrı bayrağı vardır ve dünyada da bu şekilde tanınır. " şeklinde bir açıklamada bulundu. Açıklamasının devamında ise bir önceki ifadesini reddeder biçimde "Türkiye, Irak'ın toprak bütünlüğüne sonuna kadar saygı duyar, Irak anayasasının gereği neyse ona da saygı duyar." ifadelerini kullandı.

( 28 Şubat 2017, AKP Grup toplantısı, TBMM )

Yukarıdaki açıklamanın kendi içerisinde çelişen birçok yönü olmakla beraber, dayanaklarının doğru bir zeminde olmadığını belirtmekte fayda var. Sayın Başbakan "Irak anayasasına göre, Kuzey Kürdistan Bölgesel Yönetimi özerktir." diyor. Peki, Irak'ın kuzeyinde özerk bir yapının oluşmasına yol açan "Irak Anayasası" hangi koşullarda ve kim tarafından yazıldı? Biz söyleyelim. Mevcut Irak anayasası 2003 yılında, ABD'nin Irak'ı işgali sonrasında, Irak'ın toprak bütünlüğünü ortadan kaldıran işgal kuvvetleri tarafından ve bu kuvvetlerle işbirliği yapan peşmerge tarafından yapıldı ve yazıldı. Yani, Irak'taki anayasa meşru değildir. Dolayısıyla işgal sonucu Irak'ın kuzeyinde kurulan özerk Kürt bölgesi de meşru değildir.

Bununla beraber özerk yapı, devlet statüsünde karşılanamaz. Çünkü bir devlet kurumunu ve yapısını karşılayan bir örgütlenme ile ifade edilemez. Bu yüzden protokol kurallarına uygun karşılanması beklenemez. Kaldı ki, Türkiye'nin toprak bütünlüğünü de tehdit eden Irak'taki Özerk Kürdistan yapısı, bu nedene bağlı olarak milli güvenliğimizi de tehdit eden bir konumlanmaya sahiptir.

Sayın Başbakan "Türkiye, Irak'ın toprak bütünlüğüne sonuna kadar saygı duyar," demektedir. Ancak Irak'ın toprak bütünlüğünü ortadan kaldıran Özerk bir yapıyı, protokol kurallarına göre karşılamak ve devlet teamüllerine uygun şekilde ağırlamak, Irak'ın toprak bütünlüğünü reddeden bir yaklaşım olmaktadır. Irak bir devlet yönetimini ifade ediyorsa, bütün görüşmelerde Barzani'nin Irak devleti adına görüşme yürütmesi ve bu görüşmeler esnasında Irak bayrağının protokol kurallarına göre asılması beklenirdi. Oysa ne Barzani Irak devleti adına görüşmeye gelmiştir ne de görüşmelerde Irak bayrağı asılmıştır.

Bakınız "Özerk Yapı"nın tanımı bütün kaynaklarda ne olarak geçiyor :

Özerk; merkezi örgüt yapısını, dolayısıyla hiyerarşiyi reddeden,

Politik anlamda bağımsızlık; kendi kendini yönetme; öz yönetim.

Bir topluluğun, bir kuruluşun ayrı bir yasaya bağlı olarak kendi kendini yönetme hakkı, muhtariyet, otonomi:

İlk tanımdan yola çıkacak olursak, Irak'ın kuzeyindeki yapı, Irak'ın merkezi devlet yapısını, dolayısıyla sayın Başbakan'ın saygı duyduğunu söylediği Irak'ın toprak bütünlüğünü ve siyasi birliğini reddetmektedir. Dolayısıyla sayın Başbakanın, Irak'ın siyasi birliğini ve toprak bütünlüğünü reddeden bir yapıyı, Türk devletine eşit koşullarda bir protokol anlayışı ile karşılaması Irak'ın toprak bütünlüğünü tanımamaktır.

Lafı uzatmadan, bir işgal sonucu dışarıdan kurgulanan bir anayasaya saygı duymak ayrı bir sorun; Irak'ın siyasi birliğini dağıtan özerk bir yapıyı kabul ederek, Irak'ın toprak bütünlüğüne saygı duymak ayrı bir sorun olarak orta yerde durmaktadır.

Sayın başbakana önerimizdir. Sürekli "İstiklal Savaşı" içerisinde olduğumuzu söylemektesiniz. Gerçi biz bu gerçeği on yıllarıdır söylüyoruz ya, neyse! Madem bir İstiklal Savaşı sürecini yaşıyoruz, ki kesinlikle öyle, o vakit Gazi'nin o dönem hangi ülkelerle ittifak yaptığını, Balkan Antantı ve Sadabat Paktı'nı kimlerle ve hangi yakın ve uzak tehdide karşı kurduğunu bir araştırınız sayın Başbakan.

Mithat Akar / Gaziantep

https://www.facebook.com/profile.php?id=100006232153226
Kullanıcı küçük betizi
mithat akar 1923
Üye
Üye
 
İletiler: 298
Kayıt: Çrş Ağu 28, 2013 16:18

Şu dizine dön: Gençlik Diyor ki

Kİmler çevrİmİçİ

Bu dizini gezen kullanıcılar: Hiç kayıtlı kullanıcı yok ve 1 konuk

x