BAŞKANLIK SİSTEMİ, REFERANDUM VE MİLLİ GÜVENLİĞİMİZ / Mithat AKAR

Üniversiteli Gençler Burada Yazıyor

BAŞKANLIK SİSTEMİ, REFERANDUM VE MİLLİ GÜVENLİĞİMİZ / Mithat AKAR

İletigönderen mithat akar 1923 » Prş Oca 12, 2017 14:37

Resim
Başkanlık sistemi üzerine fikir yürütmeden önce, başkanlık sistemine dair gerçekleşecek referandum sürecinin, milli güvenlik açısından değerlendirilmesi gerekiyor. Bunun tek merkeze bağlı, birden fazla nedeni var.

İlk elde aklımıza gelen 15 Temmuz ve öncesinde Türkiye'nin içeride ve dışarıda yaşadığı mevcut durum. 15 Temmuz işgal ve iç savaş girişimini besleyen dinamikler ortadan kalkmadan, referandum sürecine gitmek, toplumda daha keskin saflaşmalar oluşmasına neden olacaktır.

Türk ulusu, yanlış yürütülen dış politikanın sonucu olarak 2011'den bu yana örtülü operasyonların bir türü olan, kent merkezlerinde patlayan bombalarla "terörize" edilmeye, sindirilmeye çalışılıyor. Suriye iç savaşının yansıması olarak Türkiye bir "cephe" ülkesi haline getirilmiştir.

Bunlarla beraber, geçen yıldan itibaren Doğu ve Güneydoğu illerinde gerçekleştirilen iç güvenlik operasyonlarından hemen sonra 15 Temmuz işgal ve iç savaş girişiminin gerçekleşmesi ve hali hazırda Suriye'de TSK'nın bir savaş hali içerisinde olması, CİA güdümlü cemaat yapılanmasının henüz tam olarak etkisiz hale getirilemediği bir süreçte, referanduma giden süreç toplumu derin kamplaşmalara itecektir.

Sorun, hangi partinin başkanlığı desteklediği ya da başkanlığa karşı çıktığı değil. Sorun iç güvenliğini ve sınır güvenliğini henüz tam olarak sağlayamamış Türkiye'nin, bir referandum süreciyle, dış müdahalelere açık bir kamplaşma sürecine girme riskidir. Yani sorun, bir milli güvenlik sorunudur.

Başkanlık sisteminden önce, kavranması gereken temel halka bu açıdan referandum sürecinin yaratacağı etki ve sonuçlardır.

Mithat Akar / Gaziantep

https://www.facebook.com/profile.php?id=100006232153226
Kullanıcı küçük betizi
mithat akar 1923
Üye
Üye
 
İletiler: 298
Kayıt: Çrş Ağu 28, 2013 16:18

Şu dizine dön: Gençlik Diyor ki

Kİmler çevrİmİçİ

Bu dizini gezen kullanıcılar: Hiç kayıtlı kullanıcı yok ve 0 konuk

x