Batının “Avrasya ittifakı” korkusu!

Batının “Avrasya ittifakı” korkusu!

İletigönderen Erkan Güçiz » Çrş Ara 03, 2014 15:24

Putin’in Avrupa’ya doğal gaz naklini Türkiye üzerinden geçen “Mavi Akım” boru hattından –ve gerekirse bir yenisini de ekleyerek- yapmak için Türkiye ile işbirliği anlaşmasını ilân etmesi Batılı odakları şaşırttı. Anlaşılan bunu beklemiyorlardı.

Türkiye’nin en büyük dış ticaret ilişkileri, Almanya’dan sonra, Rusya ile. Rusya ve Türkiye arasında imzalanan protokole göre, bugün 33 milyar dolar olan karşılıklı ticaret hacmi 2020 yılında 200 milyar dolara çıkarılacak. Rusya’nın da, eski Sovyet Cumhuriyetlerinden sonra en fazla gaz ihraç ettiği ülke Türkiye.

Batılı güçler, Türkiye’yi, NATO ve ABD vesayetinden kurtulup, özerk bir dış politika izlemesi için cesaretlendiren Rusya’nın, bu davranışlarla Türkiye’nin stratejik değerini artırdığı görüşünde.

Rus kaynaklar ise, Suriye ve Ukrayna konusunda derin görüş ayrılıkları olmasına rağmen, Vladimir Putin ile Recep Tayyip Erdoğan’ın Rusya ile Türkiye’nin ortak çıkarlarına odaklanmayı seçtiklerini söylüyor ve bağımsız dış politika izleyen ülkeler için bunun çok doğal olduğunu vurguluyorlar. Rus kaynaklar, Batılıların, NATO ve Avrupa Birliği bağlarından dolayı Türkiye’nin Rusya ile bu yakınlaşmasına karşı çıkacakları beklentisinde…

Anlaşmalara göre, Rusya, Türkiye’ye ihraç ettiği doğal gazı yılda 3 milyar metreküp artıracak ve 2015’den itibaren yüzde 6 altı fiyat indirimi uygulayacak.

Türkiye’nin batısına Rusya’dan doğal gaz taşıyan, Ukrayna, Moldova, Romanya, Bulgaristan üzerinden geçen Trans-Balkan boru hattındaki sorunlar yüzünden, eğer kış sert geçerse İstanbul ve Marmara bölgesinde ısıtmaya yeterli gaz olmayacak. Ankara’daki görüşmelerde hazır bulunan Gazprom yetkilileri Mavi Akım üzerinden verilen gaz miktarını artırarak bu açığı kapatma sözünü verdiler.
Kullanıcı küçük betizi
Erkan Güçiz
Genel Yetkili
Genel Yetkili
 
İletiler: 421
Kayıt: Çrş Eyl 29, 2010 5:18

Şu dizine dön: Erkan GÜÇİZ

Kİmler çevrİmİçİ

Bu dizini gezen kullanıcılar: Hiç kayıtlı kullanıcı yok ve 0 konuk

x