Bir Ülkede Yargı Sisteminden Ne Zaman Adalet Bekleyemezsiniz?

Tartışma Alanı

Bir Ülkede Yargı Sisteminden Ne Zaman Adalet Bekleyemezsiniz?

İletigönderen TÜRKK » Sal Şub 22, 2011 0:04

BİR ÜLKEDE YARGI SİSTEMİNDEN NE ZAMAN ADALET BEKLEYEMEZSİNİZ?
Resim

1. Emniyet görevlileri, gerçek suçları ve suçluları ortaya çıkarmaya çalışmak yerine, hedef alınmış kişilere (adeta bir lisede münazara yapan öğrenciler gibi) suç atfetme gayreti içinde olduğu, ve de üstelik, aynı emniyet görevlileri iddianamenin önemli bir bölümünü savcılar adına yazdığı zaman (örnek 1, örnek 2, örnek 3);

2. Savcılar, sanıklar lehine delilleri değerlendirmedikleri, ve de üstelik, bu delillerin dava için hayati olanlarını sanıklardan ve mahkemeden sakladığı zaman (örnek 1, örnek 2, örnek 3);

3. Bilirkişiler, bilimsel tarafsızlıkla bağdaşmayan ve yanıltıcı olduğu aşikar raporlar hazırladıkları zaman (örnek);

4. İsnat edilen suçlarla ilgili en kapsamlı üç bin sayfalık bilirkişi raporu okunmadan iddianame hazırlandığı zaman;

5. Mahkemeler, kasıtlı şekilde kullanılmak üzere medyaya sızdırılan delilleri savunmaya vermeyi redettiği zaman (örnek).

6. Hükümet yanlısı medya, sanıklar aleyhine sürekli yanlış, yanıltıcı ve kasıtlı yayınlar yaptığı, sanıklar lehine karar veren hakimlere karşı karalama kampanyası yürüttüğü zaman (örnek);

7. Hükümet üyeleri, şüphelilerin/sanıkların suçluluğunu veri kabul eden ve masumiyet karinesini açıkça ihlal eden beyanlarda bulunduğu zaman (örnekler: 1, 2, 3);

8. Mahkeme heyetleri, hükümet güdümlü bir kurul tarafından istenildiği şekilde düzenlenebildiği zaman.

Bunları şunun için söylüyoruz. Balyoz davasıyla ilgili itirazlarımıza zaman zaman şöyle tepkiler alıyoruz: “Söylediklerinizde haklı iseniz, bahsettiğiniz sahtecilik olguları nasıl olsa yargı sürecinde ortaya çıkacaktır. Niye telaşlanıyorsunuz?” Bunun en son örneğini Devlet Bakanı Faruk Çelik’in ağzından dinleyelim:

“Eldeki veriler, bilgiler yargı tarafından değerlendiriliyor mu, değerlendiriliyor. Bu konu üzerinde spekülatif değerlendirmeler yapmak bizim görevimiz değil. Eksiklik varsa yargı tamamlayacak, yanlışlık varsa yargı düzeltecek, doğruysa yargı bildiğini yapacak.”

Faruk Çelik’e bir haberimiz var. “Eldeki veriler, bilgiler” yargı tarafından değerlendirilmiyor. Bu blogda belgelediğimiz sayısız “geleceğe dönüş” örneklerinden tek bir tanesi bile yargı tarafından değerlendirilmiş değil. Savcılar bunlardan birini dahi açıklamak durumunda bırakılmış değil. Bu çelişkileri ispatlayan kanıtları neden mahkemeden sakladıklarına dair sorgulanmış değil.

Biz de bir zamanlar yargı konusunda iyimserdik. Hatta Baransu’nun bavulu savcılığa ilk intikal ettiğinde, sevindiğimizi hatırlıyoruz. İddiaları nihayet ahlaksız gazeteciler yerine bu işin doğrusunu ortaya çıkaracak yargı ele alacak diye! Ne kadar da yanılmışız!

Ancak bu noktada Balyoz davasının adil bir şekilde görüldüğünü/görüleceğini sananlar ya davayı yakından takip etmiyorlar, ya da samimi değiller.




cdogangercekler.wordpress.com, 21 Şubat 2011
Kullanıcı küçük betizi
TÜRKK
Üye
Üye
 
İletiler: 152
Kayıt: Sal Mar 09, 2010 20:44

Şu dizine dön: Devlet ve Siyaset

Kİmler çevrİmİçİ

Bu dizini gezen kullanıcılar: Hiç kayıtlı kullanıcı yok ve 1 konuk

x