BM'nin Bölen Adamı Referandumdan Hemen Sonra Türkiye'de

BM'nin Bölen Adamı Referandumdan Hemen Sonra Türkiye'de

İletigönderen Türk-Kan » Pzr Eyl 26, 2010 23:36

BM'nin Bölen Adamı Referandumdan Hemen Sonra Türkiye'de

Martti Ahtisaari... Bu isim bugünlerde Türkiye ile yakından ilgileniyor. Sözde görevi Türkiye'nin AB ile olan ilişkilerini normalleştirmek. Esas işi ise BM adına ülkeleri parçalamak. Şimdi size bu isimin daha önce aldığı görevler hakkında bazı bilgileri madde madde sunalım. İŞTE AKTİF HIZAR

-Martti Ahtisaari, eski Finlandiya Cumhurbaşkanı. Nobel Barış Ödülü sahibi.

-Martti Ahtisaari,BM siyasi ve Ekonomik Haklar Araştırma ve Geliştirme Masası'nda çalışıyor.

-Martti Ahtisaari, Bosna'yı Yugoslavya Federasyonu'ndan kopartıp federasyoncuk haline getiren Dayton Barış Anlaşması'nı hazırlayan isimler arasında yer alıyor. Anlaşmanın özeti şudur: Bosna Savaşını sona erdiren Dayton Anlaşması, Paris’te 14 Aralık 1995'te imzalandı. 300 bin kişinin ölümüne ve yüz binlerce sivilin yurtlarından göçmesine neden olan dört yıllık savaşı durduran bu anlaşma, dönemin ABD Balkan Özel Temsilcisi Richard Holbrooke’un başkanlığında ABD’nin Ohio eyaletine bağlı Dayton adlı kasabadaki bir hava üssünde haftalar süren müzakerelerden sonra karara bağlandı. Anlaşmanın bir bölümü Bosna-Hersek Devleti’nin anayasal yapısını ortaya koyarken, Bosna-Hersek adı verilen yeni bir devlet altında son derece karmaşık ve çok katmanlı bürokratik bir yapı öngörülmüştü. Anlaşma neticesinde Bosna-Hersek Federasyonu ve Sırp Cumhuriyeti adında iki entite yaratılmış, etnik temellere dayalı entiteler üzerinde ise zayıf bir otoriteye sahip merkezi bir hükümet modeli ve etnisiteleri yansıtan ortak kurumlar oluşturulmuştur. Bugün Bosna Hersek'in bile bölünmesinden bahsediliyor. Sırp Bölgesi'nden ayrılık çığlıkları atılıyor.

-Martti Ahtisaari, Bosna'da aktif rol oynadıktan sonra Endonezya'ya gidiyor. Endonezya'da yaptıklarını eski Yugoslavya Dışişleri Bakanı Zivodin Jovanoviç'e sorduk. Jovanoviç bir Endonezya ziyareti sırasında yanına gelen bir diplomatın "bize de aynı sizin yaptıklarınızı yapıyorlar. Peter Gabright ve Martti Ahtisaari burda birlikte çalışıyor" demiş. Gabriht o dönemde ABD'nin Cakarta Büyükelçisi, Martti Ahtisaari ise BM'nin Cakarta temsilcisi. Ayrılıkçı hareketle görüşmeleri yürüten ikili zamanla Endonezya'yı yarı federal bir yapıya büründürdü, ordu bölündü. Martti Ahtisaari, bugünlerde Türkiye'de peki Gabright nerde? "Kürtlerin babası" sıfatıyla Kuzey Irak'taki ABD temsilcisi...

-Martti Ahtisaari'nin son görev yeri Kosova. BM yetkilisi Kosova'nın Sırbistan'dan ayrılıp bağımsız bir devlet olmasına kadar giden süreçte en yetkili isimdi. 2005 yılında Kofi Annan'ın Kosova özel temsilcisi olarak atandı. 2006'da Viyana'da BM Kosova özel Çalışma Grubu'nun(UNOSEK) başındaki isimdi. 2007 yılında Kosova'nın bağımsız olması gerektiğini çünkü Sırplarla Arnavutların birlikte yaşayamadığını belirtti ve BM İkiz Yasaları'nda doğan hakların kullanılması gerektiğini vurguladı. 2008'de Kosova bağımsızlığını ilan ederken parlamentonun şeref misafiri Martti Ahtisaari'ydi.  


TEOMAN ALİLİ, 17 Eylül 2010
Türk Genci, devrimlerin ve cumhuriyetin sahibi ve bekçisidir. Bunların gereğine, doğruluğuna herkesten çok inanmıştır. Yönetim biçimini ve devrimleri benimsemiştir.

Bunları güçsüz düşürecek en küçük ya da en büyük bir kıpırtı ve bir davranış duydu mu, "Bu ülkenin polisi vardır, jandarması vardır, ordusu vardır, adalet örgütü vardır" demeyecektir. Elle, taşla, sopa ve silahla; nesi varsa onunla kendi yapıtını koruyacaktır.
Kullanıcı küçük betizi
Türk-Kan
Kuvva-i Milliye
 
İletiler: 6735
Kayıt: Pzt Şub 19, 2007 20:56

Şu dizine dön: Teoman ALİLİ

Kİmler çevrİmİçİ

Bu dizini gezen kullanıcılar: Hiç kayıtlı kullanıcı yok ve 0 konuk

x