Bu sorulara kim yanıt vermeli?

Bu sorulara kim yanıt vermeli?

İletigönderen zafer atun » Prş Ağu 30, 2018 16:04

Bu topraklar üzerinde yaşayan ve bu ülke topraklarını coğrafyasını paylaşan insanlar olarak benim aklımda bir sürü cevapsız soru var. Acaba sokaktaki vatandaşın da soruları varmıdır? Ya da olan bitenlere yurdumun insanları ne kadar kafa yormaktadır.

1- 24 Haziranda neden erken bir seçime gidildi, bundan kim karlı çıktı kim zararlı çıktı? Cumhuriyetin yıkılması ve başkanlığın yükselmesi ülkemize ne kadar faydalı oldu?
2- Asgari ücret 1.603 lira iken açlık sınırının 1.714 lira olması; bu ülkede yaşayan insanların neden hep bir şeylerin sınırında olmasını gerektiriyor?
3- Milletvekili maaşı 20.646 lira iken asgari ücretin 1.603 lira ile bunun tam 13 kat altında olması ne kadar adaletlidir ve vekillerimiz halkla aralarındaki bu yüksek farktan ne kadar rahatsızdır?
4- ABD ile çıkan olumsuzluklar hangi gündemi değiştirmiştir?
5- Rahip Bronson zaten 2 senedir tutukluyken neden birden parlatılmıştır?
6- Amerika’ya bir karşılık verilecekse Ankara Atatürk Orman Çiftliği’nde Mimarlar Odası’nın tüm itirazlarına rağmen yapımı süren ABD büyükelçiliği neden durdurulmamaktadır?
7- Ankarada ABD büyükelçiliğine yapılan silahlı saldırı AOÇ’de yasadışı olarak yapılmakta olan elçilik inşaatına meşruluk kazandırmak için mi yaptırılmıştır?
8- Amerika’ya verilecek karşılıklar gereği ülkemizde bulunan ABD üsleri neden kapatılmamaktadır. Yoksa kapatılamamakta mıdır? (Bir Demirel, bir Ecevit kadar olunamıyor mu (74 Kıbrıs harekatı ve Türkiye’ye uygulanan silah ambargosu sonucunda üsler kapatılmıştı))
9- Amerika’ya verilecek karşılıklar gereği ABD’deki lobicilik firmalarına ödenen yüklü miktarlardaki paralar halen daha neden verilmektedir. Tepki olarak bu firma anlaşmaları neden iptal edilmiyor?
10- Benzinde hükümetçe kullandırılan destek ÖTV’si hemen bayram öncesi kaldırılarak devlete ne kadar para kazandırılmıştır?
11- Piyasada gerek bankamatiklerden gerekse bankalardan çekilen paraların hepsi yeni ve gıcır gıcırdır emisyondaki TL’nin oranı ne olmuştur, basılan bu paraların karşılığı var mıdır?
12- Fırsatçı esnafın sudan ekmeğe, ekmekten peynir zeytine kadar yaptıkları orantısız zamlar zabıta tarafından neden denetlenmemekte ve gereği yapılmamaktadır?
13- Milli paraya geçin, yastık altındaki altın ve dövizi bozdurun diyen devlet tüm ihalelerini, köprü ve otoyol geçişlerini enerji tahsilatlarını neden hala dolar ile yaptırmaktadır?
14- Milli Eğitim’den kesilen ödeneklere karşın Diyanet’e ayrılan paralar yetmemekte, diyanet yıllık bütçesine ilave para istemektedir. Diyanet işleri ne üretmektedir ve ülkeye nasıl bir katkıda bulunmaktadır ki bütçeden aldığı pay yetmemektedir?
15- BOTAŞ bayram öncesi doğalgaz fiyatını 6.50 lirada fikslemiştir. Dolar 5,80 - 6,10 aralığında salınmakta iken hangi hesaba göre BOTAŞ gaz fiyatını daha fahiş bir noktada sabitlemiştir. Yoksa artık doların dip noktası 6.50 lira mıdır? BOTAŞ’ın haksız kazancına dur denecek midir?
16- Vatandaşa tasarruf üstüne tasarruf yap diyen devlet kademeleri hangi tasarruf önlemlerini uygulamaktadır?
17- Tasarruf yaptırmak isteyen devlet 550 olan milletvekilliğini neden 600’e çıkarmak ihtiyacı duymuştur? Bu yeni vekillerin bütçeye olan yükleri nereden ve nasıl karşılanmaktadır? Bu vekillerin etkisi ve görevi nedir?
18- İçinden geçtiğimiz ekonomik türbülanstan çıkmak için devlet ne tip yapısal önlemler almış veya alacaktır?
19- Zamanında alınmayan önlemlerin sonradan alınması sonucunda süreç içerisinde önlemlerin etkisinin nötürlenmesi veya herhangi bir etkisinin olmamasının suçu kime ait olacaktır? Bunun ceremesini kimler çekecektir?
20- Vergi barışı denilerek vergisini ödemeyenlerin ödüllendirilmesi ödeyenlerin ise enayi yerine konmasına daha ne kadar izin verilecek bu çarpık anlayış ne zaman terk edilecektir?
21- Türkiye’nin lokomotif sektörü olan inşaat sektöründe gene farklı faiz indirimleri ve devlet destekleri planlamakla birlikte bu destek ve teşvikler neden eğitim, sağlık, teknoloji vb diğer sektörlere uygulanmamaktadır?
22- İnşaat sektörüne uygulanacak olan devlet destekli düşük faiz yükünü devlet bankaları nereden sübvanse edeceklerdir? (Mevduat faizi %20’lerle toplanabilirken hangi oranla ev kredisi verilebilecektir) Bankaların oluşan görev zararları devlet tarafından mı karşılanacaktır? Bu yapılan faiz ve kredi indirimleri kimlere yarayacaktır ekonomide neyi çözecektir?
23- Tekrar bir af çıkarılması olasılığına karşın bu af ile kimler özgürlüğüne kavuşacaktır? Devlete karşı işlenen suçlar affedilmezken, kişilere karşı işlenen suçlar devlet tarafından hangi hakla affedilmektedir?
24- Suriye sınırına ABD tarafından binlerce tır ile gönderilen mühimmat, ağır silah ve techizat yaklaşık bir milyon (5,000 tır, her tır 200 kişi giydirip techizatlandırıyor) ne idüğü belirsiz gerek kürt, gerek işid militanlarını donatacaktır. Sınırda bunlara karşın ne gibi bir önlem ve caydırıcı güç kullanılacaktır?
25- Bayramda kafileler halinde Suriye’ye eşini dostunu akrabasını görmeye giden suriyeliler bayram sonrası gene kafileler halinde ülkemize dönmektedirler. Savaş ve can güvenliği riski olsaydı bu insanlar rahat rahat kendi ülkelerine gidip dönemezlerdi. Türkiye’de ikamet eden yaklaşık 5,5 milyon suriyeli ne zamana kadar Türkiye’de kalacaklar kendilerine tanınan ayrıcalıklardan faydalanarak ne zamana kadar ülkemize yük olmaya devam edeceklerdir?
26- Bayramda televizyon kanallarında gösterilen Afgan göçmenler ne zaman, ne kadarlık bir grup olarak Türkiye’ye girmiş ve yerleştirilmeye çalışılmaktadır?
27- Son yıllarda ülkemize giren (son 3-4 yıl) Suriyeli, Afgan, Pakistanlı, Irak’lı göçmenlerin ülkemize girişleri halen devam etmektedir, buna karşın ülke genetiğinin ve nüfus ağırlığının değişimini nasıl engellemeyi düşünüyorsunuz?
28- Ülkemize giren göçmenlerin masrafları ve diğer giderleri ne zamana kadar devlet tarafından karşılanacaktır?
29- Günümüzde erken yerel seçimler konuşulmakta ve tartışılmaktadır. Neden erken yerel seçimlere ihtiyaç duyulmaktadır? Süresi içerisinde yapılmasının ne gibi bir olumsuzluğu vardır?
30- Halkın geniş kesimlerinden alınan dolaylı vergilerin düşürülmesi ve bir vergi adaleti uygulaması düşünülmekte midir?
31- 2.Ocak.2018 dolar kuru Merkez Bankası’nda 3,7652 iken ve bugün 6,2012 seviyesine ulaşmışken bunun ekonomik karşılığı ülkemizde % 65 paranın değer kaybı yani devalüasyon olmasıdır. Bu ekomomik çöküşe karşın ne tip bir önlem alındı veya alınması düşünülüyor?
32- Çevre ve Şehircilik bakanlığı tarafından yeni bir konut kampanyası başlatılmıştır. Büyük inşaat firmalarına bir kıyak niteliğinde olan bu kampanyada konut faizleri 0.98 olmuştur. Bankalarca uygulanan konut faizlerinde alt baremin 1,60 üst baremin 2,20 olduğunu düşünürsek 0.98 ile verilecek kredilerde aradaki faiz farkını devlet mi yükümlenecektir. Yıl sonunda bu zarar bankaların görev zararı olarak mı gösterilecektir. Böyle yapılması durumunda ülkede yaşayan tüm vatandaşların vergi kazançları özel sektöre peşkeş çekilmiş olmayacak mıdır?

Bir anda aklıma geliveren ve cevap bekleyen soruların sadece küçük bir bölümü bu. Acaba bayramda 9 gün güzel güzel tatilini yapan gezip eğlenen para harcayan yurdum insanı da bu tip şeyler düşünmüş müdür?

Zafer ATUN
27/08/2018
Kullanıcı küçük betizi
zafer atun
Üye
Üye
 
İletiler: 147
Kayıt: Pzr Ara 09, 2012 15:26

Şu dizine dön: Sizin Makaleleriniz

Kİmler çevrİmİçİ

Bu dizini gezen kullanıcılar: Hiç kayıtlı kullanıcı yok ve 0 konuk

x