Cemil İpekçi: " Soner Yalçın'ın kitabı tamamen yalan! &

Gürkan Hacır ile Şimdiki Zaman | Hakikatin Arandığı Zaman Dilimi

Cemil İpekçi: " Soner Yalçın'ın kitabı tamamen yalan! &

İletigönderen Ram » Cum Mar 21, 2008 7:49

Modacı Cemil İpekçi, Soner Yalçın'ın Efendi adlı kitabını sert bir dille eleştirdi.


Cengiz Şişman’ın konuk olduğu Şimdiki Zaman’a telefonla bağlanan modacı Cemil İpekçi, Soner Yalçın’ın çok satan kitabı Efendi’yi sert bir dille eleştirdi. Kitabın tamamen yalanlarla dolu olduğunu söyleyen İpekçi, “ailemizle ilgili bütün bilgileri yanlış yazmış, beni arasa sorsa ben doğrusunu söylerdim, kitapta bahsi geçen ailelerin hiçbirinden bilgi almamış, ben kendisiyle konuşmaya çalıştım ama kendisine bir buçuk ayda zor ulaştım” dedi.


Sabataycılık konusunda herkesle çok açık bir şekilde konuşabileceğini, bu konuya meraklı olduğunu belirten Cemil İpekçi, “neden sadece bize dönme diyorlar, herkes 500 yıl öncesini araştırsın, Anadolu’nun büyük çoğunluğu dönmedir” dedi. Cemil İpekçi, Sabataycı geleneklerin günümüzde devam etmediğini, zaten birçok ailenin Sabatayist olduğunu bu çalışmalardan öğrendiğini ifade etti.


Cengiz Şişman'ın konuk olduğu program, büyük ilgi topladı.


Gürkan Hacır ile Şimdiki Zaman’ın bu haftaki konuğu Cengiz Şişman oldu. Sabataycılık konusunda doktora yapan ilk ve tek bilim adamı olan Cengiz Şişman’ın konuk olduğu program, Sabataycılık meselesini ele alış biçimiyle, Türk televizyonlarında bir ilk olarak tarihe geçti. Sabataycılık meselesi ilk kez katı düşünce ve önyargılardan uzak olarak tartışıldı. Cengiz Şişman’ın akademik yaklaşımı ve Gürkan Hacır’ın meseleyi açıcı soruları izleyenleri geç saatlere kadar ekran başında tuttu.


Sabataycılık üzerine çalışan diğer araştırmacılarla metodolojik farkları olduğunu belirten Cengiz Şişman, “ben ilk olarak konunun mistik ve teolojik yönüyle ilgilendim, Sabataycılığın sanıldığı gibi etkili olduğunu da düşünmüyorum” dedi. Sabataycılık meselesinin normal bir zeminde tartışılmadığını, konuyu akılcı bir zemine çekmeye çalıştığını söyleyen Cengiz Şişman, konuya 1990’lı yıllarda ilgi duyduğunu, fakat Sabataycılık hakkında konuşmak için meselenin sakinleşmesini beklediğini ifade etti. “Bu kadar toz duman içinde bilimsel bir tartışma yürütülemez” dedi.


“Sabataycılık Teolojik Olarak Devam Etmiyor”


Cengiz Şişman, Sabataycıların sanıldığı gibi zorda kaldıkları için Müslüman olmadıklarını, sadece Sabatay Sevi’nin zorla Müslüman olduğunu, fakat müritlerinin kendi rızalarıyla İslam’a geçtiklerini ve Sabataycılığın günümüzde teolojik olarak devam etmediğini söyledi. Cengiz Şişman, Sabataycılık ve Yahudilik arasındaki ilişkide de ilginç görüşleriyle dikkat çekti: “Yahudilik teolojik olarak Hristiyanlığa ne kadar uzaksa, Sabataycılığa da o kadar uzaktır. Çünkü her ikisinde de Mesihlik iddiası var, fakat Yahudilerin beklediği Mesih henüz gelmemiştir. Sabataycılık, Yahudiler için sapkın bir harekettir, teolojik olarak sapkın bir harekettir.”


1922-23 Türk-Yunan Zorunlu Nüfus Mübadelesine de değinen Cengiz Şişman, “mübadeleyle Selanik’ten gelen 50 bin kişinin en fazla 20 bini Sabataycı idi, bu da toplam sayı içerisinde ciddi bir yer tutmuyordu” dedi. Şişman’ın en çarpıcı iddiası ise, Sabataycıların abartıldığı gibi ülke yönetiminde ciddi bir ağırlıklarının bulunmadığını ifade etmesiydi.
Kaynak
Mevzuubahs olan; millete saltanatını, hâkimiyetini bırakacak mıyız, bırakmayacak mıyız¿? meselesi değildir. Mesele, zaten emrivâki olmuş bir hakikati ifadeden ibarettir. Bu, behemehâl, olacaktır. Burada içtima edenler, Meclis ve herkes meseleyi tabiî görürse, fikrimce muvafık olur. Aksi takdirde, yine hakikat usûlü dairesinde ifade olunacaktır.

Fakat ihtimâl, bazı kafalar kesilecektir!
Kullanıcı küçük betizi
Ram
Zûlme Karşı İsyan!
 
İletiler: 8167
Kayıt: Sal Şub 20, 2007 1:06
Konum: Aç haritaya bak!

Şu dizine dön: Şimdiki Zaman

Kİmler çevrİmİçİ

Bu dizini gezen kullanıcılar: Hiç kayıtlı kullanıcı yok ve 0 konuk

x