Ceviz Kabuğu - 28 Temmuz 2012 / Mustafa Kemal’den bu yüzden nefret ediyorlar

Gazeteci-yazar Hûlki Cevizoğlu; birbirinden seçkin konuklarıyla soruyor, sorguluyor, anlatıyor...

Ceviz Kabuğu - 28 Temmuz 2012 / Mustafa Kemal’den bu yüzden nefret ediyorlar

İletigönderen Balasagun » Pzt Tem 30, 2012 13:09

Mustafa Kemal’den bu yüzden nefret ediyorlar


Ceviz Kabuğu’na konuşan Prof. Dr. Yaşar Nuri Öztürk, “Emperyalizmin, Arap Baharı adı altında İslam dünyasını bir baştan bir başa köpek ölüsü gibi süründürdüğünü” söyledi.

Prof. Dr. Yaşar Nuri Öztürk, “Hz. Peygamberin kıldığı en uzun namaz 15 dakika sürmüştür... Cuma namazı iki rekattır ve hutbe namazdan sonra okunur... Hz. Peygamber farzlar dışındaki namazların camide kılınmasını yasaklamıştır” diye konuştu. Duayen Gazeteci Hulki Cevizoğlu’nun hazırlayıp sunduğu Karadeniz TV’de canlı yayınlanan Ceviz Kabuğu’na konuk olan Yaşar Nuri Öztürk, “Emperyalizmin, Arap Baharı adı altında İslam dünyasını bir baştan bir başa köpek ölüsü gibi süründürdüğünü”, “Türkiye’nin bugün Atatürk’e sövmenin anavatanı olduğunu”, “Namazı ne dediğini anlamadan kılmanın namazdan gaflet bulunduğunu”, “Kişi adı konan camilerde namaz kılmanın doğru olmadığını”, “İslam büyüklerinin bir kısmının cenazesinin camilerden kaldırılmadığını” ve “Hz. Muhammet’in teravih namazını yasakladığını” söyledi. Öztürk’ün “Kuran Çerçevesinden Kurtuluş Savaşına Bakış” ve “Maun Suresi” kitaplarında yer alan konuların masaya yatırıldığı programda; dinimizle ilgili pekçok bilinmeyen açığa çıktı.

Hulki Cevizoğlu: Maun suresi temelde bize ne anlatıyor? Neden kitap haline getirmeyi düşündünüz. Üstelik çok kısa bir sure bu...

KURAN’DAN RAHATSIZ OLANLAR VAR

Yaşar Nuri Öztürk: Maun suresi Kuran-ı Kerim’in özellikli kıldığı bir suredir. Kuran mucizesi içinde ayrı bir mucizedir. Mucize kelimesinin altını çiziyorum ilahiyatçı olarak. Mucizeyi insanlık şuuruna getirdiği devrimler açısından söylüyorum. Durup dururken mucize olmuyor ki. İkinci söyleyeceğim, Kuran’da üstü örtülen beyyineler var bin yıldan beri. Kuranı kimse açıkça tarif edemedi. Allah’ın korumasında. Kuran’da ilave ya da eksiltme yapamadı. Bunu aklına bile getiremez artık kimse. Ama Kuran’dan rahatsız olan çok insan var. Başta Peygamber evladını katleden Emevi, ciddi şekilde rahatsızdı. Kuranda ilk tahrifatı onlar yaptılar.

HZ. PEYGAMBER’İN KILDIĞI NAMAZ 15 DAKİKAYI GEÇMEZ

Hulki Cevizoğlu: Emeviler Müslümanız diye geçinmiyorlar mıydı?

Yaşar Nuri Öztürk: Tabii... Tevrat’ta tahrifatı kim yaptı? Kuran söylüyor bize. Hahamlar yaptı. Maun suresi üç satırda bize bu mesajları veriyor. Bütün dinler tarihine yöneltilmiş en büyük eleştiriyi yapıyor bu sure. Kuran kadar dinler tarihine eleştiri yapan başka kitap yoktur. Kuran-ı Kerim eleştirilerini malın sahibi olarak bizzat yapıyor. Dini Cenabı Hak göndermiş. Dini ve din adamlarını eleştiriyor. Yarıya yakını din eleştirisidir. Üçüncüsü, Kuran, iki sureyi özellikli kılmıştır. Biri Fatiha biri de maun suresidir. Burayı çok iyi dinleyin. İkisi de 7 ayet. Kuran da 7 ayet olan üçüncü bir sure yok. Kuran bunların altını çiziyor, bunlara dikkat çekiyor. Fatiha insanın Allah’la dikey müsabetlerini ortaya koyar. Yatay münasebetleri ortaya koyansa Maun’dur. Fatiha ruhani hayatı düzenler. İlk saltanat taraftarları bundan yararlandılar. İslam’ı namazdan ibaret bir din haline getirdiler. Camiye hapsettiler insanları. Hz. Peygamber’in en uzun kıldığı namaz 15 dakikayı geçmez. Hz. Peygamber farzlar dışında camide namaz kılmamıştır.

HZ. PEYGAMBER TERAVİH NAMAZINI YASAKLAMIŞTIR!

Hulki Cevizoğlu: Teravih namazı da farz olmadığına göre camide kılınmaz diyorsunuz.

Yaşar Nuri Öztürk: Ya bırak kılmayı Hz. Peygamber yasaklamıştır. Farzlar dışındaki namazların camide kılınmasını yasaklamıştır. Bunu kimse inkâr edemez. Kaynaklar, Kuran’ın delilleri ortadadır. Hz. Peygamber evinde kılmış öyle gelmiştir camiye. Şimdi 16 rekata çıkardılar ya Cuma namazını!. Hz Peygamberin hayatında böyle bir namaz yok. İki rekâttır. Emevilerin yaptığı başka bir şey... Hutbeyi peygamberimizin yaptığının dışına çıkardı. Namazın öncesine aldı. Hz. Peygamber namazdan sonra okurdu. Emevi, iki oyun oynadı orda. Cuma farz, cemaatle kılacaksın, mecbur bekleyeceksin... Oraya kendi ajanlarını imam diye de yerleştirdi. Şimdi biz cumaları nasıl kılıyoruz? Peygamber gibi mi, Muaviye gibi mi? Kuran’ın ilk emri namaz değildir. Okumaktır... Kuran iki türlü okunur. Başka kitaplara benzemez. Bir, Allah’la münasebetleri tanzim eden okuyuş. İkincisi sosyolojik okunuş. İnsanlarla ilişkileri düzenler. Fatiha namazın ruhudur. Fatihasız namaz kılınmaz. Fatiha Allah’la doğrudan ilişkiyi temsil eder. Maun suresi ise, insan haklarını koruyan maun suresini yok ettiler...

ARAP BAHARI İLE İSLAM DÜNYASINI KÖPEK ÖLÜSÜ GİBİ SÜRÜNDÜRDÜLER

İbadette içtihat kapısı açık değildir. Hz Peygamber bunun kuralını koymuş. Namaz cihazla okunmaz... “Şu gerekçelerle okunur” diyorlar... Okunmaz... İslâm’ı namaz dini ve cami dini yaptılar. İkisi de var fakat namazdan ibaret bir din değildir. “İbadetler günlük günahların affına yarar” diyor... Haclar ömürlük günahları yok eder... O zaman adam yükleniyor namaza, yükleniyor umreye. Maun suresi de diyor ki, “halkın malına tecavüz edersen, hele bir de kamunun malına tecavüz edersen seni dini inkar etmiş sayarız ve lanetleriz.”

Hulki Cevizoğlu: Arap baharı ile kritik bir şey sorayım size. Siz, “Arap baharı ile köpek ölüsü gibi İslam dünyasını bir uçtan bir uca süründürdüler” dediniz. Ekrana gelen görüntülerde ya da kamera önünde “Allahu ekber” diye bağırılıyor, diğer taraftan ne oluyor?

Yaşar Nuri Öztürk: Kaddafi’yi kazığa oturtarak öldürdüler. Bir taraftan “Allahu ekber” derken diğer taraftan Amerikan bayrağını öpüyor. O Kaddafi ki bütün deliliğine bütün melanetine rağmen milli geliri fert başına 15 dolardan 16 bin dolara çıkardı... İslam dünyasını insan saymıyorlar ki. Muhtarlık yapıyorlar. O muhtarlık yapıyor “sen finansı sağlayacaksın” diyor. Ölmek gerekirse de sen öleceksin! Batı’nın namert planına müsaade etmeyen bir tek adam yetiştirmiştir Ortadoğu. O da Mustafa Kemal. Onun için Atatürk’ten nefret ediyorlar. 80 yıl geçmiş üzerinden hâlâ altını oymaya çalışıyorlar.

Hulki Cevizoğlu: Arap baharı demişken, sınırımızda bir Suriye sorunu var. Irak’ın kuzeyi sorunu şimdi Suriye’nin kuzeyi oldu. Türkiye’nin en uzun sınırı. O sınıra PKK’nın hakim olduğu söyleniyor. Kimseden ses çıkmıyor.

Yaşar Nuri Öztürk: Suriye geçmişine bakınca çok hırlı işler yapmadılar. Atatürk düşmanlığı yaptılar hep. İslam dünyasının mutlu bir kaderi olacaksa, nereden başlarlarsa başlasınlar Atatürk’ün bıraktığı yerden başlayacaklar.

Buna Allah’ın birliği gibi inanıyorum.

NAMAZ KILMAYANI DEĞİL, NAMAZDA RİYA YAPANI LANETLEDİ

Hulki Cevizoğlu: Evet şimdi Maun suresinin mealine gelelim. “Gördün mü o dini yalan sayanlar. İşte o dul ve yetimi itip kakan. Yoksulu doyurmaya özendirmez o. Lanet olsun o namazlarda dua edenlere ki namazlarında dualarında riyaya saparlar. Gösteriş içindedirler. Ve onlar kul hakkının yerine ulaşmasına zekata iyiliğe engel olurlar...”

Yaşar Nuri Öztürk: Birinci ayette sorduğu sorunun cevabını 7 ayette veriyor. Burada “din günü” diye koyuyor. Allah “din günü” diyecekse derdi. Dinini inkar edenlere mal edecek, geçecek. Manası; kılanlardan bahsediyor sure, nasıl dini inkar edenlere diyecek? Kuran iki türlü dinsizlik ve imansızlık söylüyor. Biri açıkça deklare edilmiş imansızlık. Bir de Maun suresinin deşifre ettiği gibi... Ben inanıyorum diyor o da yetmiyor muntazam namaz kılıyor. Kuran emrettiği namazı kılmayanları lanetlemek değil ,hiçbir yerde tehdit bile etmiyor. Ancak o namazı çıkar ve riya ile kullananları açıkça lanetliyor. “Feveylül lil musallin” ayetini ben mi soktum Kuran’a? “Yok o orda duracak, ama sen onu göremezden geleceksin!..” Yok öyle yağma. O zaman ona mümin demezler... “Tamam da hepsini söylemen şart mı?” diyorlar bana.

ATATÜRK’E SANSÜR MÜ UYGULAYACAĞIZ?

Hulki Cevizoğlu: Benim daha önce yayınlanan Atatürk’ün sözünü kullandığım bir kitabım var. “Bırakmayı Düşündüm” diye. “Gizli Sözler” adıyla bu aybaşında yeni baskı ile çıkıyor piyasaya. Bu kitabı yazarken, “Tamam ama hepsini yazmanın zamanı mı” diyorlar. Ben de diyorum ki Atatürk’e sansür mü uygulayacağız. Herhangi bir gerçeği dinde olsun, siyasette olsun saklamak ihanet derecesinde kötü bir şey.

Yaşar Nuri Öztürk: Atatürk’le ilgili köşemde yazıyorum... Mustafa Kemal, aynı zamanda teolojik bir fenomendir. İlahiyat bahisleri içinde tartışılmalı bunlar. Bütün hayatı boyunca her konuşmasında din geçiyor. Atatürk din meselesinde asla kaçak güreşmedi, asla kıvırmadı... Fırsat bu fırsat Türkiye Atatürk’e sövmenin anavatanı oldu.


Yeniçağ, 30 Temmuz 2012
“Efendiler, aziz milletime şunu tavsiye ederim ki, bağrında yetiştirerek başının üstüne kadar çıkaracağı adamların kanındaki, vicdanındaki aslî cevheri çok iyi tahlil etmek dikkatinden bir an feragat etmesin”
Kullanıcı küçük betizi
Balasagun
Genel Yetkili
Genel Yetkili
 
İletiler: 3523
Kayıt: Cum Eki 17, 2008 13:18

Re: Ceviz Kabuğu - 28 Temmuz 2012 / Mustafa Kemal’den bu yüzden nefret ediyorlar

İletigönderen rekli » Sal Tem 31, 2012 13:20

merhabalar
ilgili programın kaydını bulabileceğimiz bir yer varmı acaba
teşekkürler
Kullanıcı küçük betizi
rekli
Üye
Üye
 
İletiler: 7
Kayıt: Sal Oca 20, 2009 4:59

Re: Ceviz Kabuğu - 28 Temmuz 2012 / Mustafa Kemal’den bu yüzden nefret ediyorlar

İletigönderen Balasagun » Sal Tem 31, 2012 14:27

Sadece 40:19 dakikalık bir kayıt yapılmış.

“Efendiler, aziz milletime şunu tavsiye ederim ki, bağrında yetiştirerek başının üstüne kadar çıkaracağı adamların kanındaki, vicdanındaki aslî cevheri çok iyi tahlil etmek dikkatinden bir an feragat etmesin”
Kullanıcı küçük betizi
Balasagun
Genel Yetkili
Genel Yetkili
 
İletiler: 3523
Kayıt: Cum Eki 17, 2008 13:18

Re: Ceviz Kabuğu - 28 Temmuz 2012 / Mustafa Kemal’den bu yüzden nefret ediyorlar

İletigönderen rekli » Çrş Ağu 01, 2012 13:57

teşekkür ederim balasagun
Kullanıcı küçük betizi
rekli
Üye
Üye
 
İletiler: 7
Kayıt: Sal Oca 20, 2009 4:59

Re: Ceviz Kabuğu - 28 Temmuz 2012 / Mustafa Kemal’den bu yüzden nefret ediyorlar

İletigönderen gurhaner » Çrş Ağu 08, 2012 16:20

balasagun tesekkurler.
programin tamamini bulabilecegim bir link varmi acaba.
Kullanıcı küçük betizi
gurhaner
Üye
Üye
 
İletiler: 1
Kayıt: Pzr Mar 22, 2009 20:46


Şu dizine dön: Ceviz Kabuğu

Kİmler çevrİmİçİ

Bu dizini gezen kullanıcılar: Hiç kayıtlı kullanıcı yok ve 2 konuk

x