Çin bankaları, İran'la ilişkiyi kesti

Hazar Denizi çevresindeki ülkelerin bulunduğu bölge.
Azerbaycan, Türkmenistan, İran, Rusya...

Çin bankaları, İran'la ilişkiyi kesti

İletigönderen Türk-Kan » Cmt Şub 02, 2008 14:16

Çin bankaları, İran'la ilişkiyi kesti

Resim


Çin bankalarının, ABD'nin baskıları yüzünden İran bankalarıyla ilişkiyi kestiği bildirildi.

Reformcu İtimad gazetesinde yer alan habere göre, İran Dışişleri bakan yardımcısı ve ekonomi ilişkiler müdürü Mehdi Mirebutalibi, ABD'nin baskısı sonucu Çin'in İran'a yaptırım uygulamaya başladığını söyledi.

İranlı yetkili Mirebutalibi, ABD'nin İran aleyhine yaptığı baskılar yüzünden Çin bankalarının 4 aydır İran bankalarıyla ilişkiyi kestiğini bildirdi.

İran-Çin Ticaret Odası Başkanı Esedullah Askerovladi de Çin'in İran bankalarına uyguladığı yaptırımın kendileri için `'kabul edilemez'' olduğunu söyledi.

Askeroladi, Çin bankalarında İranlı iş adamlarının karşısına çıkarılan engelleri görüşmek üzere önümüzdeki günlerde bir heyetin Çin'e gideceğini belirtti.

Bu açıklamalarla İranlı yetkililer ilk kez, ABD baskısı ve yaptırımların sonuç verdiğini kabul etmiş oldu.

Başta ABD olmak üzere Batılı ülkeler, nükleer programından endişe duydukları İran'dan uranyum zenginleştirme programını askıya almasını istiyor. BM Güvenli Konseyi, bu amaçla İran aleyhine iki yaptırım kararı almıştı.

Güvenlik Konseyinin yaptırım kararlarını dikkate almayan Tahran yönetimi, uranyum zenginleştirme faaliyetlerini durdurmaya da yanaşmıyor.

BM Güvenlik Konseyi'nin daimi üyeleri; ABD, İngiltere, Fransa, Rusya ve Çin ile Almanya dışişleri bakanları, Tahran yönetimine karşı yeni bir karar tasarı konusunda anlaşmış, tasarı metni Konsey üyelerine dağıtılmıştı.

Yeni karar tasarısının, daha önce yaptırım kararı alınan Bank Sehap'ın yanı sıra Bank Saderat ve Bank Milli'nin uluslararası faaliyetlerinin durdurulmasını kapsadığı da belirtiliyor.

Nükleer dosyasının Uluslararası Atom Enerjisi Kurumuna dönmesini isteyen İran, yeni yaptırım kararının da nükleer faaliyetleri etkilemeyeceğini açıklamıştı.

BM Güvenlik Konseyi'nin 5 daimi üyesinden biri olan Çin, İran'a daha ağır yaptırımlar uygulanmasına karşı çıkıyor.

İki ülkenin ortak ticaret hacmi 20 milyar dolar civarında bulunuyor. İran, ayrıca Çin'in üçüncü büyük petrol tedarikçisi durumunda.



Resim
Türk Genci, devrimlerin ve cumhuriyetin sahibi ve bekçisidir. Bunların gereğine, doğruluğuna herkesten çok inanmıştır. Yönetim biçimini ve devrimleri benimsemiştir.

Bunları güçsüz düşürecek en küçük ya da en büyük bir kıpırtı ve bir davranış duydu mu, "Bu ülkenin polisi vardır, jandarması vardır, ordusu vardır, adalet örgütü vardır" demeyecektir. Elle, taşla, sopa ve silahla; nesi varsa onunla kendi yapıtını koruyacaktır.
Kullanıcı küçük betizi
Türk-Kan
Kuvva-i Milliye
 
İletiler: 6735
Kayıt: Pzt Şub 19, 2007 20:56

İletigönderen Egeli » Sal Şub 12, 2008 14:22

İran'ın kalemi resmen kırılmış gibi görünüyor.Arka arkaya gelişen oylar,açıklamalar vs.dikkatleri yavaş yavaş İran üzerine yoğunlaştırıyor.Gündeme bomba gibi düşen çok önemli gelişmelerin(bkz.haber arşivleri son 2 ay) bıçak gibi kesilmesi,sonucunda bazı anlaşmaların ve ortaklıkların olması,ortak kararların alınması ve bunun sonucunun adı geçen ülkeyi etkilemesi,adı geçen ülkenin karşı hamleleri,artık oyunun adını yavaş yavaş koyuyor.Türkiye sadece sınırını mı korur,sıcak gelişmelere müdahil mi olur,bilinmez.Gelişmeleri takip etmeye devam.

Paylaşım için sağol Türk-Kan
Kullanıcı küçük betizi
Egeli
Üye
Üye
 
İletiler: 1724
Kayıt: Cum Mar 09, 2007 17:40


Şu dizine dön: Hazar Bölgesi

Kİmler çevrİmİçİ

Bu dizini gezen kullanıcılar: Hiç kayıtlı kullanıcı yok ve 0 konuk

x