Cumhuriyet için tek ses

Güncel Meydan | Güncel Haberler Köşesi

Cumhuriyet için tek ses

İletigönderen Türk-Kan » Pzr Nis 15, 2007 0:06

Cumhuriyet için tek ses
"Cumhuriyetimize sahip çıkıyoruz" mitingi için yüzbinlerce kişi, Tandoğan Meydanı'nı tamamen doldurdu. Anıtkabir dolup taştı. Yüzbinlerce vatandaş Ata'sına koştu.

Cumhuriyet mitingi sabah erken saatlerde başladı. Katılımcılar, Tandoğan Meydanı'nı tamamen doldurdu. Ankara dışından katılanların Hipodrom'dan meydana yürüyüşü ise sürüyor. Alanda yer açmak için ses araçlarından yapılan uyarılarla kalabalık yönlendirilmeye çalışıldı.

Mitinge katılan hemen herkes elinde bir Türk bayrağı taşırken bazı pankartlar dikkat çekti. "Yaşasın Demokratik Laik Sosyal Hukuk Devleti", "1920 Ruhu Yolumuzu Aydınlatıyor", "Tehlikenin Farkındayız Buradayız", "Demokrasi Gericiliğe Hoşgörü Değildir", "İnançlara Saygılıyız İrticaya Hayır" pankartlarının açıldığı alanda, ses araçlarından 10. Yıl Marşı ve Ankara Marşı ile Memleketim şarkısı çalındı.

YÜZLERCE METRE UZUNLUĞUNDA TÜRK BAYRAĞI

Mitingde yüzlerce metre uzunluğunda bir Türk bayrağı da açıldı. Bir ucu Hipordom'da olan bayrağın bir ucu da miting alanına ulaşıyor. Birçok ilden katılımın gözlendiği mitingde CHP Kadın ve Gençlik kolları tarafından Halk Göreve yazılı siyah pankart açıldı.

TELEFONLAR KİLİTLENDİ

Tandoğan'da düzenlenen mitinge gelenler alana daha çok katılım olsun diye yakınlarını çağırmak için cep telefonlarına sarılınca telefonlar kilitlendi. Medya kuruluşları alana gönderdikleri muhabirleriyle Avea, Telsim ve Turkcell telefon hatlarından uzun süre görüşme imkanı bulamadı.

PANKART UYARISI

Mitingde ses aracındaki görevliler katılımcılar pankart uyarısında da bulundu. Uyarıda, "Bizim size verdiğimiz pankartlar dışındaki tüm pankartları lütfen kaldırın" denildi.

GÜVENLİK ÖNLEMLERİ

Miting için Ankara Emniyet'i yoğun güvenlik önlemi aldı. İhtiyaç duyulması halinde jandarma birlikleri de takviye olarak hazır tutuluyor. Ayrıca miting alanının etrafındaki yüksek binalarda ise Özel Harekat Birliği'ne bağlı ekipler ile keskin nişancılar yerleştirildi.

Tandoğan'da 10 bin polis görev yaparken, miting alanı 24 saat süreyle izleniyor. Miting için Emniyet Genel Müdürlüğü'nden bin 500, yakın illerden de aynı miktarda polis takviye edildi.

SİYASİLER VE SANATÇILAR KATILDI

Miting sırasında Edip Akbayram ile opera sanatçısı Tuncer Tercan ve Tolga Çandar'ın seslendirdiği türkülere, alanda bulunanlar da eşlik etti.
Sanatçı ve öğretim üyelerinin birlikte ''Yıkın Diktiğiniz Heykellerimi'' adlı şiiri okumaları üzerine alanda bulunanlar, ''Atatürk'e sahip çık, sıra sana gelecek'', ''Devrimlere sahip çık, yarın çok geç olacak'' sloganları attı.

Mitinge CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, DSP Genel Başkanı Zeki Sezer, Hür Parti Genel Başkanı Yaşar Okuyan da katılırken Baykal'ı, miting alanına gelmesi ve isminin anons edilmesi sırasında bir grup katılımcı yuhalarken bir grup katılımcının ise alkışlarla destek verdiği görüldü. Vatandaşlar DSP ve CHP liderlerine sık sık "birleşin" sloganı atarak mesaj gönderdi. Cumhurbaşkanlığına adaylığını açıklayan televizyoncu Metin Uca da katılımcılar arasında yer aldı.

Mitinge katılanlar arasında Mersin'den ve Artvin'den gelen çiftçiler de bulunuyor. Çiftçilerin elindeki "Anamız da burada, babamız da burada, anamızı da aldık geldik" pankartları dikkat çekti.

Alanda ve kontrol noktalarındaki güvenlik görevlilerinin dışında, çevredeki binaların çatısında keskin nişancıların da bulunduğu görüldü.

Mitinge katılanlardan bazıları, kalabalık nedeniyle demirlerden atlayarak, Tandoğan Meydanı'ndaki Makina Kimya Endüstrisi Kurumu binasının bahçesine girdiler.

BAYGINLIK GEÇİRENLER OLDU

Bazı katılımcılar, izdiham nedeniyle mitingte baygınlık geçirdi. Rahatsızlanan vatandaşlar güvenlik güçlerinin yardımıyla alanda bulunan bir otelin bahçesine getirilerek, buradan ambulanslarla hastanelere götürüldü.Öte yandan Ankara dışından gelenlerin toplanma noktası olan Atatürk Kültür Merkezi alanında kurulan dev ekrana, miting alanındaki görüntüler yansıtıldı.

Miting nedeniyle sabah saat 07.00'den itibaren Tandoğan'a açılan ana caddeler trafiğe kapatılırken, Ankaray'ın Kızılay istasyonunda da yoğunluk
yaşandı. Ankaray trenleri, alanın bulunduğu Tandoğan istasyonunda durmadığı için katılımcılar bir önceki ve sonraki istasyonlarda indiler. Bu arada Kızılay istasyonunda yoğunluk oluşurken, bekleyenler ''seferlerin özellikle geciktirildiğini'' iddia ederek Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek'i alkışlarla protesto ettiler.

Görevlilerce yapılan anonsta ise yoğunluktan dolayı gecikme olduğu, seferlerde aksama bulunmadığı belirtildi.

Atatürk'un 10. Yıl Nutku'nun kendi sesinden verilmesinin ardından 10. Yıl Marşının hep birlikte okunmasıyla miting saat 13.00'te sona erdi.

Alandakiler, mitingin sona ermesiyle birlikte Anıtkabir'e doğru yürüyüşe geçtiler.

ANITKABİR'E AKIN

Miting süresince de Anıtkabir'e ziyaretçi akını sürdü. Yoğun katılım nedeniyle miting alanındaki katılımcılar ile Anıtkabir'de bulunanlar kesintisiz bir görünüm oluşturdu.

Anıtkabir'de saat 11.00'den itibaren yoğunluk iyice arttı. Başlarında kalpakları, üzerlerinde Atatürk fotoğrafları bulunan tişörtler giyen, ''Atam izindeyiz'' yazan bant ve bileklik takanların yanı sıra, yüzünü Türk bayrağının kırmızı-beyaz renklerine boyayan ziyaretçiler de dikkati çekti. Yaklaşık 2 kilometrelik Türk bayrağı gün boyu Anıtkabir içinde, eller üzerinde taşınırken, kalabalık, Anıtkabir'in bütün alanını, Türk bayraklarıyla doldurdu.

''10. Yıl'', ''Dumlupınar'' ve ''Dağ Başını Duman Almış'' marşlarını okuyan vatandaşlar, bir kez de toplu halde İstiklal Marşı'nı söylediler.

Anıtkabir Komutanlığı, Türk bayrağı ve Atatürk posterleri dışındaki flama, pankart ve dövizlerle girişe izin vermedi.

Anıtkabir'de izdihamın önüne geçebilmek için mitingin sona ermesiyle birlikte Anıtkabir'e giriş ve çıkışlar ayrı kapılardan gerçekleştirilmeye başlandı.

Üniversite rektörleri ve öğretim üyelerinin cübbeleriyle katıldığı yürüyüşte, rektörlerin Aslanlı Yol'da bulunanlardan büyük alkış aldığı görüldü.Rektörler, Atatürk'ün Mozolesine çelenk koydu.

PROTESTOLAR ARTTI

Anıtkabir'de vatandaşlar, ''Türkiye laiktir, laik kalacak'', ''Her şey vatan için'', ''Genciz, güçlüyüz, Atatürkçüyüz'', ''Çankaya laiktir, laik kalacak'', ''Atatürk gençliği görev başında'', ''Türk gençliği vatanı sattırmayacak'', ''Atam buradayız, sen rahat uyu'' ve Başbakan'a yönelik sloganlar attılar. Anıtkabir'i dolduran vatandaşlar Atatürk'ün mozolesi önünde saygı duruşunda bulunarak çiçek bıraktılar.

Kaynak
Türk Genci, devrimlerin ve cumhuriyetin sahibi ve bekçisidir. Bunların gereğine, doğruluğuna herkesten çok inanmıştır. Yönetim biçimini ve devrimleri benimsemiştir.

Bunları güçsüz düşürecek en küçük ya da en büyük bir kıpırtı ve bir davranış duydu mu, "Bu ülkenin polisi vardır, jandarması vardır, ordusu vardır, adalet örgütü vardır" demeyecektir. Elle, taşla, sopa ve silahla; nesi varsa onunla kendi yapıtını koruyacaktır.
Kullanıcı küçük betizi
Türk-Kan
Kuvva-i Milliye
 
İletiler: 6735
Kayıt: Pzt Şub 19, 2007 20:56

Şu dizine dön: Haberler

Kİmler çevrİmİçİ

Bu dizini gezen kullanıcılar: Hiç kayıtlı kullanıcı yok ve 0 konuk

x