Dalları Bastı Kiraz / Cemile AKSAK KARACA

Genel & Güncel Konular

Dalları Bastı Kiraz / Cemile AKSAK KARACA

İletigönderen Erkan Güçiz » Cmt Tem 04, 2015 0:04

Pire İçin Yorgan Yakmak

“Kiraz ağaçlarını kesiyorlar!..

Muğla’nın Fethiye ilçesinde kirazın ucuz olmasına tepki gösteren çiftçiler, kiraz ağaçlarını motorla kesmeye başladı.”
Haber Hürriyeti -- 03 Temmuz 2015 1

Ülkemizde son yıllarda bu gibi haberler oldukça sık yer almaktadır. Çiftçi gerçek üretici para kazanamıyor, aracılar parsayı topluyor. Kiraz ağaçlarını kesmek çözüm müdür? Bu gün kiraz yarın domates diğer gün buğday bu böylece sürer gider...

Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) belgesi, sertifika zaten başlı başına problemdir. Yanlış tarım politikaları ülkemizde tarımı bitirme noktasına getirmiş olup, çiftçileri borç batağına sürüklemektedir. Ben de çiftçi bir aileden geliyorum ve sorunları bire bir yaşıyorum. Köyümüz de büyük iş yapanlar zirai ilaç bayileri, toptancılar, aracılardır...

Sezon sonun da birçok çiftçi borçlarını ödeyemediği gibi yeniden borçlanıp, ATA'dan kalan topraklarını bankalara ipotek etmek zorunda kalıyorlar, bir kısmı zor da olsa kredilerle işini yapıyor diğer kısmı ise bu topraklarını kaybediyorlar.

Haberler de dinledim Haziran ayında ihracatımız azalmış ithalatımız artmış. Rusya kiraz almamış kriz, Rusya domates almamış kriz... Bunun başka çıkar yolu yok mudur? Biz tarım ülkesiyiz verimli topraklarımız, sularımız... Atalarımızın dediği gibi ''Toprağa adam diksen yeşillenir'' bu cennet vatanda... Yazık değil mi, kesilen ağaçlara dökülen kirazlara bir ağaç kaç yılda yetişir? Üreticilere konulan kotalar ya bir çok tarım arazisinin boş kalmasına yol açtı ya da çiftçilerin başka alanlara yönelmesine...

Kısa sürede Kooperatiflerin kurulması, üreticilerin çıkarlarına yönelik çalışmalar yapılması gerekmektedir. Aracısız sisteme geçilmesi, siyasilerin tarım politikaları konusunda reform niteliğinde düzenlemeler yapması, her alanda yaşadıkları bu güzel ülkenin çıkarlarını koruyacak tedbirler almaları gerekmektedir.

En başta ATA tohumlarımıza özgürlük gelmelidir. Kısır tohumlardan ve dışarıya bağımlılıktan kurtulmalıyız. Ürettiğimiz ürünlerin pazarını sağlamalı üretici ve tüketiciyi aracısız buluşturmalıdır. Çiftçiyi bankalardan korumalı ve çiftçinin lehine düzenlemeler yapılmalıdır. Yoksa ne kesilmedik ağaç kalır nede tarım...

1 http://www.haberhurriyeti.com/kiraz-agaclarini-kesiyorlar-123429.html
Uluslar, egemenliklerini geçici bile olsa, bırakacağı meclislere dahi gereğinden fazla inanmamalı ve güvenmemelidir. Çünkü meclisler bile despotluk yapabilir ve bu despotluk bireysel despotluktan daha tehlikeli olabilir. Meclislerin öyle kararları olabilir ki, bu kararlar ulusun yaşamına giderilmesi olanaklı olmayan zararlar verebilir.
Gazi Mustafa Kemâl Atatürk

Erkan Güçiz

Facebook - TC ERKAN GÜÇİZ
Kullanıcı küçük betizi
Erkan Güçiz
Genel Yetkili
Genel Yetkili

İletiler: 421

Şu dizine dön: Genel - Güncel Konular

Kİmler çevrİmİçİ

Bu dizini gezen kullanıcılar: Hiç kayıtlı kullanıcı yok ve 0 konuk

x