Diploması neden pis bir oyun?/Gürhan İsagiller

Üniversiteli Gençler Burada Yazıyor

Diploması neden pis bir oyun?/Gürhan İsagiller

İletigönderen Gürhan İsagiller » Pzr Nis 30, 2017 18:15

Aslında hiç bir şey değişmiyor, hiç bir zaman. Oyunlar hep aynı aktörler farklı kurallar sabit.
Galya'yı (bugünkü Fransa bölgesi) istila etmeden önce Sezar senato'ya sunabilecek bir bahane üretmesi gerekiyordu. Makul ,Roma'yı haklı gösterecek bir bahane. MÖ 57'e gelmeden Sezar zavallı Galyalıları kötü barbar Germanlar'dan koruması ve kurtarması gerektiği yaöanı yaydı ve herkesi inandırdı.Bu gerekçeyle Galya işgal edildi. Sorun şu ki German diye bir kavram yoktu. German dediklerin Ren nehirin batısında kalmış olan farklı isimli kavimlerden oluşmuş Kelt olan bir icad edilmiş isim. Bu uydurulmuş bahane ile Galya istila edildi, demir ve kömür madenlerine el konuldu,liderleri Roma'ya zafer arabaı ile götürüldü ve ardından karanlık dehlizlerde boğdurularak idam edildi. Cesetti ise Çöplüğe atıldı. Geriye kalan Germanlar.bugünkü Almanlar. Yalan o kadar etkili olmuş ki Alman dil Tarih ve edebiyatı topl olarak Germanism bilimi diye isimleniyor.İşgalin asıl sebebi kömür ve demir olduğunu tarih pek yazmıyor. Düşman yarat ,korku yay ve imha et. Tanıdık gelmiyor mu?
Şalman diye bildiğimiz kral 800 yılında Roma'da imparator ünvanını almıştır. Taçı Papa'nın elinden kapıp kendi törenini kendisini yöneten kişi olarak tarihe geçmiştir.
Adam haklı aslında çünkü o taç için büyük bir kan bedeli istenmiştir ve ödenmiştir de. Saksonlar uzun süre Roma'ya karşı gelerek Hristiyan olmaya ve Roma değerlerini kabul etmeye direnip silahlı direnişde bulunmuştur. Misyonerler başarısız olmuş ve çok sayıda öldürülmüştür.''German'' yani kelt inaçlarına sadık bu kalabalık topluluğu işgal etme ve hristiyanlaştırmasına karşın taç sözü verilmiştir. Roma ile deniz dolaysıyla İngilz adası arasında tek engel saksonlardı. Şalman zafer kazandı binlercesinin kafasın aldı ve saksonlar zorla inançlı kılındı. Ren nehri sakson kanıyla kıpkırmız akmıştır. Ama Fransa ve sonra İngliz adası, İrlanda İskoçya Roma'nın etki alanına girmiştir. Tanıdık geldi mi?
İngiltere kralı 8nci Henry sırf boşanamadı için Roma'nın üsütne Anglosakson kliseyi kurduğuna gerçekten inanan var mı? İspanya gibi bir dünya güçünü karşısına almayı göze almış bir kral bunu sırf yatağındaki kadından hoşnut olmamasına bağlayacak kadar safmısınız? Roma'nın baskıcı ve boğucu yönetiminden kurtulma maksatlı olduğunu kimsenin aklına gelmiyor sanırım. Üzerinde güneş batmayan imparatorluğun temelleri bu din ayrımından kaynaklandığını unutmamak lazım. Tuhaf dır ama ilk anti emperyalist harekatı kendi emperyalizmini kurmasına yol açacak olan adadan gelmiştir.
Hitler 1 Eylül 1939 'da Polonya'ya saldırınca 2nci dünya savaşı başlamış oldu. Gariban Polonya Almanlarca Blitzkrieg denilen bir saldırı sonucu 3 haftada yenilip diz çöktürdü.
Gariban? Polonya 31 Ağustosa kadar haydut devlet olarak anılıyordu. Sürülen ,soyulan ve katledilen Alman azınlığı şantaj unsuru olarak Almanya'ya karşı kulandığını kimse hatırlamıyor. İlk kurşundan 1 hafta önce makul bir anlaşma teklifini Londra'ya ulaştıran Alman diplomatları svaş çıkmasın diye ne gerekiyorsa yapmıştır. Teklif taslağını evine götüren zamanın İngiliz dış işleri bakanı ortada bırakınca eşi görüp okumuş ve Bu teklifi parlamentoya sun Savaş çıkmaz demesi üzerine dehşete düşen bakan tasarının basına ulaşırsa istenilen savaş engellemiş olur korkusuyla tasarıyı gizlemiştir. Hitler Almanyası Rothshildlerce maddi olarak da desteklendiğini unutmayalım. Tanıdık geldi mi?
İngilizler diplomasının ve istihbaratın el kitabını yazmışlardır.
Kıta Avrupa'nın aksine İngilizler Roma diplomasiyi uyguluyorlar. Abdulazziz İngiliz sarayında yemek esnasında önüne gelen limonlu suyla doldurulmuş olan ,gül yapraklarıyla süslenmiş kaseyi el yıkamak için kullanıldığını bilmeden içmiştir. Bozuntuya vermeden kraliçe kendi önündeki kaseyi alıp o da içmiştir. İngiliz diplomasinin özeti bu aslında.İşgal edip sömürdükleri ülkelerin geleneklerini bozmayıp uyum sağlamıştır. Atadı sömürge valileri gelenek görenekleri hakarete uğratmama konusunda talimatlıydılar. Hindistanda fil üzerinde gezmek maharatjaları saygı ile karşılamak gibi. Bu ekonomik çıkarları tehlikeye girdiğinde stadyum katliamlarına emir vermeye engel teşkil etmiyordu ama. Hintliler hala İngilizlere bayılıyor. Comonwealth ülkelerin çoğunda halen devlet başkanı Kraliçedir. Alıştırılmış ve eğitilmiş biat. Tanıdık geldi mi?
Kıta avrupası çok daha aptalca hareket ediyorlar. Bunun ilk örneği Büyük İskenderin hayatına mal olmuştur mesela.
Koskoca Pers kralığını yenip Babile yerleşen İskender yerel uygulamalarına adapte olmuştur.Bunların arasında kral önünde diz çöküp el öptürmek vardı. Bunu yapmazsa Pers halkı kendisini küçük göreceğini ve nefret edeceğini fark eden iskender bu saygı göstergesini uygulatmıştır ve grek tebasından da istemiştir. Kör ve kendini beğenmiş yünan subayları bunu ret etmiştir. Bu fikir ayrılığın sonucunda nihayetinde iskender (öyle diyorlar) zehirlenmiştir. Dünya'nın kenarına kadar her yeri feth eden Makedonyalı kral kırılmak istenmeyen diz yüzünden tökezlemiş e ölmüştür.
Bu İngilizlerin ne kadar tehlikeli olduğunu gösteriyor ve Amerika'nın İngiliz emperyalizmin devamı olmasına rağmen daha çok kıta Avrupa'nın diplomasını benimsediğini gösteriyor.
Londra menşeli oyunlar yöresel düşünce yapısını dinin alışkanlıklarını öğrenip maniple edip hedef ülkeni aleyhine kullanmakta uzman.Ufak değişiklikleri oğlanmış gibi uzun süreli politikası ile benimestip içten oymayı tercih ediyor. Bugünü değil hata yarını bie değil 50 yıl sonrasına 100 yıl sonrasına yatırım yapan bir anlayış. Yoksa nasıl olurda la ilahe illallah deyip de muhammeden resulullah demeyeni hala Müslümandan sayan insanlar var olabiliyor ki?Tanıdık geldi mi?
Lord Curzon'un tehdidi halen geçerli. Sinirli bir İngiliz asilzadenin boş sözü değildir.Bunu sözün muhatabı İsmet paşa'da biliyordu. Mustafa Kemal'da biliyordu. Maalesef unutanlar veya ciddiye almayanlar var iktidarda. Gardını düşüren bir Türkiye darbe alır. Bunuda biliyordu Atatürk. Bunun için Nutuku yazdı bunun için mecliste okudu. Unutulmasın diye.
Aslında hiç bir şey değişmiyor, hiç bir zaman. Oyunlar hep aynı aktörler farklı kurallar sabit diye yazmıştım girişte.
Kuralları bozan aktörleri silip atan ve her şeyi değiştiren yüce Türk milleti var ama.
Tüm bu yazdıklarımı Türk tarihin sentezi olarak gördüm Mustafa Kemal Atatürk biliyordu. Bilgi ve tarih bilinç bu düzeni bozmasına vesile olmuştur. Ondan onu aklımızdan ve yüreklerimizden silmeye çok uğraşıyorlar. Nafile. Yürek bilinç ve bilgi zafere taşıyacak bizi.
Gürhan İsagiller
Kullanıcı küçük betizi
Gürhan İsagiller
Üye
Üye
 
İletiler: 25
Kayıt: Cum Nis 07, 2017 18:45

Şu dizine dön: Gençlik Diyor ki

Kİmler çevrİmİçİ

Bu dizini gezen kullanıcılar: Hiç kayıtlı kullanıcı yok ve 1 konuk

x