“DÜNYANIN HALLARI” KİMLERDEDİR VEBALI?

“DÜNYANIN HALLARI” KİMLERDEDİR VEBALI?

İletigönderen Noyan Umruk » Prş Kas 24, 2011 16:09

--Diğer Yazıları--“DÜNYANIN HALLARI” KİMLERDEDİR VEBALI? ¬BOLERO BİTTİ : KRİZDEN BUNALIMA ¬O'NU ANLAMAK ve O'NUNLA YAŞAMAK... ¬KURBANLAR ve BAYRAMLARI... ¬CUMHURİYETİN KIYMETİNİ BİLİNİZ EFENDİLER... ¬BOĞAZIN DAYANILMAZ ÇEKİCİLİĞİ, YAŞAYAN MÜZELER VE "KATLİAM"... ¬“TARİHİN SONU”(1) YERİNE İMPARATORLUKLARIN ÇÖKÜŞÜ MÜ?TARİH HAYIRLI BAHARLAR DİYOR... ¬ÖNEMLİ OLAN “ASIL BABA”… ¬DONANMA VE ULU HAKAN ABDÜLHAMİD HAN... ¬ORTADOĞU LABİRENTİNDE “ÖNDER” YA DA “DERBEDER”OLMAYA DAİR DÜŞÜNCELER ve SORU ¬YENİ TEŞKİLAT-I ESASİYE KANUNU’NUN İRADE-i SENİYYE İLE VÜCUT BULMASI… ¬DOĞU AKDENİZ CADI KAZANI… ¬EGE ve KIBRIS SORUNLARININ PERDE ARKASI… ¬30 Ağustos 1922 ve 30 Ağustos 2011… ¬YİNE N'OLUYOR BURALARDA... ¬YİNE N’OLUYOR ORALARDA, BURALARDA? EKO-ARMEGEDON MU? ¬IŞIK AĞABEY’E AÇIK MEKTUP... ¬HER TARAF YAŞ... ¬SÖZÜN BİTTİĞİ YERDE NE YAZAYIM Kİ? ¬AYAKTOPUNUN EKONOMİ POLİTİK'İ... ¬“0” SORUNLU BEYLERE ENVAİ ÇEŞİT HAVUZ PARTİLERİ… ¬OYNETMEYE AZ GALDI GARİ... ¬PARACIKLAR DÜNYASINDA EKONOMİ-POLİTİK BİR GEZİNTİ… ¬BAKMAK VE GÖRMEK... ¬KELOĞLAN KIRK HARAMİLERE KARŞI... ¬ON KALA... ¬BİR DEVRİM, İKİ DARBE... ¬19 MAYISLARIN İSİMSİZ GENÇ KAHRAMANLARI... ¬TEHLİKELİ İLİŞKİLER… ¬ONLAR İÇERİDE, BİZ DIŞARIDA TUTSAK... ¬BİNDİK BİR ALAMETE, GİDİYORUZ KIYAMETE... ¬SEÇİMLERE DOĞRU YAKIN TARİHTEN YAPRAKLAR… ¬GENÇLER...BİZİM GENÇLERİMİZ... ¬SEÇİMLER VE EMEKLİLER.... ¬TANRI TAKSİRATINIZI AFFETSİN... ¬BİR DERİN TARİHİ YANILGI DAHA... ¬HABEAS CORPUS'U ÖLDÜRDÜLER... ¬21nci YY. BAŞINDA TÜRKİYENİN TEMEL MESELESİ BU MU OLMALIYDI? ¬TÜRBANLI TÜRBANSIZ ÜMMET-İ HATUNA, VEKİL-İ VÜKELA'DAN HEDAYE-İ ŞAHANE" TAKDİMİDİR. ¬ASLINDA GARP CEPHESİNDE YENİ BİR ŞEY YOK, AMA EMPERYALİZMDE OYUN ÇOK ¬YİNE ATI ALAN, ÜSKÜDARI GEÇİYOR MU? ¬SIRA SİZE GELİNCE… ¬Avrupa'da Şampiyon Olmak, Cari Açıkta Rekor Kırmak… ¬SİZİ GİDİ ŞAŞKIN TATLI SU LİBERALLERİ SİZİ… ¬MISIRA VERİR TALKIMI; KENDİ YUTAR SALKIMI: TORBA YASA ¬BİR ÇUVAL DA ÇALIŞANLARIN BAŞINA... ¬A.K.P. ve SOSYAL POLİTİKA ¬SERVET EDİNİMİ- VERGİ DENETİMİ - ULUSLARARASI İLİŞKİLER ve ULUSAL GÜVENLİK SORUNU ¬YASA DEVLETİ BAŞKAAA... HUKUK DEVLETİ BAŞKA... ¬O'na Dair ¬MALİ AF OPERASYONU... ¬CUMHURİYETİN KIYMETİNİ BİLMEK... ¬"ALLAH MİSTEHAGINI VESİN" ¬BİLGİ SAHİBİ OLMADAN FİKİR SAHİBİ OLMAK... ¬BİR ZAMANLAR 30 AĞUSTOS...Dr. Noyan UMRUK ¬BELGENİN TA KENDİSİ: HANEFİ AVCI ¬




--------------------------------------------------------------------------------

“DÜNYANIN HALLARI” KİMLERDEDİR VEBALI? :?:


--------------------------------------------------------------------------------

Tarih : 24.11.2011 15:25:53


--------------------------------------------------------------------------------

Çalışanları yoksullaştıran küresel bunalımın sorumluları Siyonist- Evangelist koalisyon ve CEO’ları karşısında eğer kitleler kararlı bir direnç göstermezler ise yine bu hayâsız oyun devam ettirilecek astronomik kar, gelir,primler sürdürülecektir.


--------------------------------------------------------------------------------





“DÜNYANIN HALLARI” KİMLERDEDİR VEBALI?



Dr. Noyan UMRUK



Konser, 40 yıl önce “modernize” edilerek yeniden başlatıldı. Monaterist (parasalcı) Friedman’ın Şikago çocukları, üretim ve tüketim dengeleri, arz-talep mekanizmaları üzerinde duran klasik ve marksist öğretileri bir kenara ittiler. Neoliberal öğretileri (1) ile merkezin (ABD+AB) daha hızlı kar maksimizasyonu- ençoklaştırma- istemini ifade ettiler. ABD’de “Reaganeconomics”, İngilterede “Thatcherisme” ile ilerleyen süreçte Keynesyen politikalar, New Deal uygulamaları rafa kaldırılıyor; sosyal demokrasilerin içleri boşaltılıyor; “Free to Choose”(2) (Seçme Özgürlüğü) bağlamında, sanki böyle bir özgürlük gerçek yaşamda varmışçasına sosyal güvenlik sistemleri, sosyal politikalar, sendikal örgütlenme, görece adil bölüşüm mekanizmaları yozlaştırılıyordu.



Lakin sistemin bunlarla yetinmeyeceği aşikârdı. Kar maksimizasyonunun, çerçevesi iyi çizilmez ise, iyi denetlenemez ise ahlakı yoktur. Üretimin zahmetli süreçleri izlenmeden, girdi maliyetlerine katlanılmadan, vergi ödenmeden kar maksimizasyonu sağlanamaz mıydı? İmdada Burnham’ın menajerleri(3), CEO’ları yetişti. Zamanla bunların ekipleri önderliğinde varlıklar, firma ve hisse senedi değerleri şişiriliyor; korkunç köpükler oluşuyor, köpükler küresel rüzgârlarla tüm ülkelerin üzerine uçuşuyor, adeta bulaşıyordu. Bu arada karlar şişirildikçe, Burnham’ın yoktan var eden mucizevî çocuklarının değeri artıyor; yıllık gelirleri, primleri hiçbir yerlere sığmıyordu. Böylece, üretim güç ve değerlerinden tamamen kopuk sanal ve küresel bir ekonomik yapı oluşturuldu. Sistemin ve ideolojinin son aşaması “Finans Kapital” zirveye ulaşmış, eşkıya dünyaya egemen olmuştu. Döviz, faiz, borsa üçgeni içerisinde dünyada 30-40 milyon, Türkiye’de 3-5 milyon insan şarkılarını söylüyor, konserlerini veriyor; geride kalan milyonlarca insan tıpkı Ravel’in Bolerosunu dinler gibi aval aval bakıyordu. Bu arada Warren Buffet gibi bilyonerler sekreterlerinden daha az vergi ödüyorlar;(4) çürüme “Madoff Olayı” ile zirveye ulaşıyordu. (5)



Sistem tarafından tamamen denetim dışı bırakılan(6) bu balonun patlamaması, bu dehşetengiz köpüklerin sönmemesi mümkün değildi. Bir süre köpüğü konut sektörünü, “mort-gage” finansman yöntemi ile allayarak pullayarak pompalayıp sürdürmek istediler. (Tanrı esirgedi, bu trene atlamaya çalışan Türkiye, gecikip treni kaçırdı). Çok şişirilen balon patlar. Ve balon patladı. Tıpkı patlayan balondan süratle boşalan hava gibi, süreç tersine işlemeye başladı; dönmeyen konut kredileri, satılamayan konutlar ve yerkürenin en büyük yatırım bankası “Lehman Brothers” ın batışı ile “Küresel Finans Kapital Krizi” tescil edilmiş ve tarihe düşülmüş oldu. Ardından, ülke yöneticileri ve merkez bankaları guvernörlerinin “adını ağızlarına salavatla aldıkları” ülkelere ve bankalara not vermekle ünlü Meryll Linch, Standart and Poors gibi kuruluşların, bankalar ve uluslar arası sigorta şirketlerinin ciddi destekler istemeleri küresel finans piyasasını uçurumun kenarına getirdi. A.B.D. bu kuruluşlara trilyonlarca dolar, A.B.i ise milyarlarca avro devlet desteği sağladı. Bu destek politikası ve önlem paketleri, sistemin özüne ve de ideolojik felsefesine aykırı olmasına karşın “denize düşen yılana sarılmıştır.”



Ancak, sanallaşmış finans sektörü kurtarılmaya çalışılırken, ateş bacayı sarmış, kriz reel sektöre de tam anlamı ile sıçramıştır. Merkezden başlayarak çevreye yayılmakta olan kriz, reel sektörde derinleştikçe, bunalıma dönüşmüş, ülkelere saldıracak kadar vahşileşmiştir.



Sonuç olarak, oluşturulan politikalar son 40 yıllık süreçten ders alınmadığını, radikal yaklaşımlar yerine çürümüş finansal sistemin nafile desteklerle ayakta kalmasına çalışıldığını göstermektedir. Çalışanları yoksullaştıran küresel bunalımın sorumluları olan Siyonist- Evangelist finans kapital ve CEO’ları karşısında eğer kitleler kararlı bir duruş ve direnç göstermezler ise yine bu hayâsız oyunu devam ettirilmeye çalışılacak ve yine astronomik kar, gelir ve primlerini artırmanın yolları aranacaktır. Küresel bunalımın, zaten işsizlik ve bölüşüm, dış ve iç borç, cari açık sorunlarıyla boğuşan kırılgan az gelişmiş ekonomileri ve bazı üstünlüklerine karşın Türkiye’yi de ağır biçimde etkilemesi ciddi bir olasılıktır. Devam edeceğiz.



(1)A. Smith-Klasik liberal iktisatçılarla, neo liberaller arasındaki önemli ayırımlar için bknz.: Vergana, Francisco; Liberalizmin Felsefe Temelleri, İletişim Yayınları

(2)Milton Friedman’ın, önceTV dizisi olan sansasyonel kitabındaki teorileri önce Pinochet Şili’sinde denendi.

(3)Burnham, James;The Managerial Revolution,”What is Happening in the world?”, 1972

(4) Joseph E. Stiglitz, http://www.readersupportednews.org/opinion2/275-42/8295 “The Globalisation of Protest”, 07.11.2011

(5) Bernard Madoff, ABD hükümetinin “yatırımcıları dolandırıcılara karşı koruma danışmanı” iken ünlü bankaları 50 milyar dolar dolandırdı.

(6) Amerikan Yüksek Mahkemesinin “Citizen United” kararı
Kullanıcı küçük betizi
Noyan Umruk
GM Yazarları
GM Yazarları
 
İletiler: 1041
Kayıt: Pzr Mar 08, 2009 13:39

Şu dizine dön: Dr. Noyan UMRUK

Kİmler çevrİmİçİ

Bu dizini gezen kullanıcılar: Hiç kayıtlı kullanıcı yok ve 0 konuk

x