Ergenekon'da 12. dalga onları da değiştirdi

Güncel Meydan | Güncel Haberler Köşesi

Ergenekon'da 12. dalga onları da değiştirdi

İletigönderen Oğuz Kağan » Çrş Nis 15, 2009 9:03

Ergenekon'un 12. dalgası geniş yankı buldu ancak dış basında hava bu kez değişikti.
Ergenekon’un son operasyonu da diğerleri gibi dış basında yine geniş yankı buldu. Ancak bu kez dünya basınında hava değişikti. Daha önceki “Türkiye’nin kara geçmişini yavaş yavaş silmesi” ya da “Bağırsak temizliği” gibi ifadelerin yerini “Cadı avı” ve “İktidar savaşı” yorumları aldı.

ERGENEKON davasında önceki gün gerçekleşen 12’nci dalga dünya basınının da gündemine geldi. Fakat bu kez yorumlarda fark vardı. Daha öncekilerin aksine dış basında operasyon için olumlu ifadeler kullanılmaktan kaçınıldı ve ’cadı avı’ olarak görüldüğü yorumları yapıldı. İşte dış basında 12’nci dalga...

’Kapatma davasının rövanşı mı alınıyor’

Reuters: Üniversite rektörleri ve hükümet karşıtı medya grubunun bir kadın yöneticisi göz altına alındı. Baskınlar Ergenekon’un bir “cadı avı” olduğu suçlamalarını daha da artırdı. Doğan Grubu ile hükümet arasında aylar süren çekişmenin ardından 500 milyon dolarlık vergi cezası çıkmış, ardından ABD Dışişleri Bakanlığı’nın da arasında bulunduğu kurumlar basın özgürlüğü kaygılarını dile getirmişti.

Şimdi de Ergenekon kapsamında Doğan’ın yöneticilerinden biri gözaltında. Yorumcular soruşturmanın AKP’nin kapatılma davasının rövanşı olarak yürütüldüğünü belirtiyor, AKP ise bu iddiaları reddediyor. Ancak Ergenekon ve ortaya çıkan gerilim finans piyasalarını da istikrarsızlaştırıyor.

’Ergenekon bir iktidar savaşı’

CNN: Kökenleri siyasal İslam’da olan AKP, 2003’te seçimleri kazandıktan sonra, laik elitlerin elindeki devlet kurumlarıyla güç savaşına başladı. Ergenekon da bu güç savaşı kapsamında Başbakan Erdoğan’ın laik rakiplerine karşı yürüttüğü bir “cadı avı” olarak görülüyor.

Operasyon ülkedeki kaygıları artırıyor

Voice Of America (Amerika’nın sesi):
Türk polisi, darbe soruşturmasında laikleri gözaltına aldı. Hükümeti eleştiren ünlü kişilerin gözaltı alındığı dalgalar devam ettikçe kaygılar artıyor. Gözaltılar ve aramalar kökleri İslam’da olan hükümeti devirmeye yönelik olduğu öne sürülen bir komploya ilişkin iki yıla yakın bir süre devam eden soruşturmanın bir parçası. Uzmanlar ise, davanın hükümetin taraftarları ile onu eleştirenler arasında derin kutuplaşmaya katkıda bulunduğunu söylüyor.

Amaç muhalefeti susturmak

Jerusalem Post: Hükümeti darbeyle indirme planlarına karşı başlatılan operasyon çerçevesinde, aralarında laiklik yanlısı Kanal B televizyonu ile iki laik sivil toplum örgütünün de bulunduğu binalara Türk polisi baskın düzenledi. Operasyonu eleştirenler, asıl amacın laik muhalifleri susturmak olduğunu savunuyor.

Cadı avı iki kez yaşandı

“Cadı avı” terimi Avrupa’da 1430-1780 yılları arasında çoğunluğu kadın, toplam 50 bin kişinin büyücü oldukları gerekçesiyle asılarak ve yakılarak öldürülmesiyle ortaya çıktı. Ancak bu terim yakın tarihte İkinci Dünya Savaşı’nın ardından ABD’de başlatılan “komünist avı”nı anlatmak için kullanılıyor.

ABD’de cadı avı Wisconsin senatörü Joseph McCarthy’nin 9 Şubat 1950’de elinde Komünist Parti’ye üye olduklarını iddia ettiği 205 kişinin listesi olduğunu söyleyerek kamuoyunun karşısına çıkmasıyla başladı. Ancak bu listedeki kimsenin ’suçu’ ispat edilemedi. Yüzlerce Amerikalı, komünist oldukları iddiasıyla işlerinden oldu, işkenceye uğradı, ülkeden kovuldu. Bu süreçte mağdur olanlar arasında Orson Wells, Bertolt Brecht, Charlie Chaplin, Arthur Miller gibi isimler de yer aldı.


DAHA ÖNCE NE DEMİŞLERDİ?

‘Bağırsak temizliği kara geçmişi silme’

Reuters (25 Mart 2009): Türkiye darbelerle dolu kara geçmişini yavaş yavaş siliyor. Ergenekon bunun en önemli göstergelerinden biri. Ergenekon iddianamesi kesin bir şekilde kanıtlıyor ki ordu artık Türkiye’de dokunulmazlar arasında değil. Türkiye’de son dönemde daha önce akla bile getirilemeyecek işler oluyor.

De Standaard (1 Şubat 2009): Belçika‘nın önde gelen fikir gazetelerinden De Standaard, yayınladığı “Türkiye‘de büyük temizlik” başlıklı makalede, “Türkiye, bağırsaklarını mı temizliyor?” sorusunu yöneltmişti. Gazete Agos Gazetesi Yayın Yönetmeni Etyen Mahçupyan’ın “Farklı bir döneme girdik. Türkiye‘de temizlik yapılıyor. Polis sokaklardan bomba ve mermi topluyor. Kısa zaman öncesine kadar bunlara sahip olanlar ülkeyi idare ediyorlardı” sözlerine de yer vermişti.

Daily Telegraph (20 Ekim 2008): Ergenekon örgütü, aralarında Diyarbakır Belediye Başkanı Osman Baydemir ve yazar Orhan Pamuk dahil birçok kişiye suikast planlıyordu. Örgüt, Türkiye’de kaos ortamı oluşturmayı ve böylece ordunun hükümete müdahale etmesini sağlamayı amaçlıyordu. Türk ordusu zaten geçmişte dört hükümeti devirdi. Davayı izleyen İnsan Hakları İzleme Örgütü de gelişmelerden memnun ve davayı alkışlıyor.

Kaynak
Namık KEMAL:
"Vatanın bağrına düşman dayamış hançerini,
Yok mudur kurtaracak bahtı kara maderini?"


Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK:
"Vatanın bağrına düşman dayasın hançerini,
Bulunur kurtaracak bahtı kara maderini."



http://www.guncelmeydan.com/pano/tayyip-erdogan-a-gonderilen-cfr-muhtirasi-kuresel-ihale-t18169.html
http://www.guncelmeydan.com/pano/abd-disisleri-abdullah-gul-u-biz-yetistirdik-t23656.html
http://www.guncelmeydan.com/pano/dun-malta-surgunleri-vahdettin-bugun-ergenekon-tayyip-t18151.html

KAÇAMAYACAKSINIZ!
Kullanıcı küçük betizi
Oğuz Kağan
Genel Yetkili
Genel Yetkili
 
İletiler: 12355
Kayıt: Sal Oca 27, 2009 23:04
Konum: Ya İstiklâl, Ya Ölüm!

Şu dizine dön: Haberler

Kİmler çevrİmİçİ

Bu dizini gezen kullanıcılar: Hiç kayıtlı kullanıcı yok ve 0 konuk

x