Fazla Pişmiş Hindi / Steven A. COOK - Foreign Policy (Çeviri: Erkan GÜÇİZ)

Fazla Pişmiş Hindi / Steven A. COOK - Foreign Policy (Çeviri: Erkan GÜÇİZ)

İletigönderen Erkan Güçiz » Cum Kas 23, 2012 14:11

Fazla Pişmiş Hindi

Ankara’nın bir bölgesel lider abartması çok şişirilmiş


Steven A. Cook, Foreign Policy, 21 Kasım 2012



Çoğu zaman uçağı kriz bölgelerine ilk inen zavallı Türk Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu bu dramda bir figürandı. Özellikle, Mursi’nin Filistin’le dayanışmasını göstermek için Mısır Başbakanı’nı Gazze’ye göndermesinden beş gün sonra gelişi geç kaldığını gösteriyordu. Gözlemciler, Hüsnü Mubarek’in düşüşünden sonra Kahire’nin bölgede saygınlığını yeniden kurmak çabasında olacağını anlamışlardı ancak bunun bu kadar çabuk ve geçen yıl Ortadoğu’nun “en gözde” ülkesi Türkiye’yi harcayarak böylesine ustaca olacağını kimse bilemezdi.


AKP’nin muhalifleri Ankara’nın Gazze’de olmayışının sebebini beceriksizlik olarak yorumlayacaklar. Bu haklı değil.


Türk-İsrail ilişkileri bozulmaya, 2006 Şubat’ında Türkler’in, anlaşılmaz gerekçelerle Hamas lideri Halit Meşal’in Ankara’ya davet edilip AKP Genel Merkezi’nde hükümet yetkilileri ile görüşmesi ile başladı.


AKP’li bakanların ve diğer yetkililerin Hamas’la kurulan ilişkinin amacının onlara İsrail’in varlığı kabul ettirmek için bir strateji olduğunu anlatan hiç de inandırıcı olmayan beyanları vardı. Aynı zamanda, özellikle Erdoğan’ın tuhaf bir şekilde, “Hamas ile AKP birbirlerine benzerler” sözü arkada başka şeyler var görüntüsü verdi.


Jeostratejik bakış olarak, İsrail’inin çıkarları aleyhine, Türkiye’nin Hamas, Beşar El Asad, İran ve Libya ile ilişkileri ve bunun yanında Suudi Arabistan ve Körfez ülkeleri ile bağlantıları Ankara’yı bölgenin ve İslam Dünyası’nın liderliğine götürüyordu. Ama hakikat şöyle ki: hem İsrail ile stratejik ortak hem de bölgesel lider olamazsınız.


AKP yönetimindeki Ankara’nın amaçlarına göre İsrail ile arayı soğutmak akla uygun bir tutum idi ancak Türkler yeni bir inanç sahibi olmuş görünüyorlardı. Arap İsrail politikasını oynamalarına imkân verecek bir ince ayara yer vermeden İsrail karşıtı Arap prensiplerini, temalarını ve ifade şeklini benimsediler. Mısır, Ürdün, Katar ve hatta Suudi Arabistan hükümetleri İsrail’i açıkça eleştirseler de yerel sorunların çözümü ve kendi çıkarlarını kollamak için iletişim yollarını her zaman açık tuttular. Türkler ise öyle değil; İsrail ile aralarındaki köprüleri yakmaktan zevk alan bir tutum sergilediler.

İsrail’in gaddarca davranışı olarak algılanan hareketine karşılık olarak gırtlağının tam gücü ile Arap dünyasına haykırışı Türk liderini “Arap sokağının kralı” yapar fakat hava saldırılarını durdurmaya yaramaz. Asıl alay gibi gelen ise, Ziyonizm karşıtlığı inkâr edilemeyecek Mursi’nin diplomatik arabuluculuğu Mısır’ı yeniden haritaya yerleştirirken Erdoğan’ın Türkiye’sinin tekrar bölgesel olaylara seyirci durumuna getirilmesi.


İm (Kod): Tümünü seç
http://www.foreignpolicy.com/articles/2012/11/21/overdone_turkey?page=full


Çeviri: Erkan GÜÇİZ, 21 Kasım 2012
Uluslar, egemenliklerini geçici bile olsa, bırakacağı meclislere dahi gereğinden fazla inanmamalı ve güvenmemelidir. Çünkü meclisler bile despotluk yapabilir ve bu despotluk bireysel despotluktan daha tehlikeli olabilir. Meclislerin öyle kararları olabilir ki, bu kararlar ulusun yaşamına giderilmesi olanaklı olmayan zararlar verebilir.
Gazi Mustafa Kemâl Atatürk

Erkan Güçiz

Facebook - TC ERKAN GÜÇİZ
Kullanıcı küçük betizi
Erkan Güçiz
Genel Yetkili
Genel Yetkili
 
İletiler: 421
Kayıt: Çrş Eyl 29, 2010 5:18

Şu dizine dön: Erkan GÜÇİZ

Kİmler çevrİmİçİ

Bu dizini gezen kullanıcılar: Hiç kayıtlı kullanıcı yok ve 0 konuk

x