Filmin adı, ‘Ahlâksız Teklif’ / Yılmaz DİKBAŞ

Filmin adı, ‘Ahlâksız Teklif’ / Yılmaz DİKBAŞ

İletigönderen Balasagun » Çrş Ağu 29, 2012 15:36

Filmin adı, ‘Ahlâksız Teklif’

1993 yılında Amerika’da bir film gösterime girer girmez gişe rekorları kırdı.

119 dakikalık bu filmde, Holywood’un çok ünlü oyuncuları Demi Moore ve Robert Redford başrollerdeydiler. İngilizcesi ‘Indecent Proposal’ olup Tükçeye ‘Ahlâksız Teklif’ olarak çevrilen bu filmin konusu kısaca şöyleydi.

Bir birine deli gibi aşık, sonsuza dek bir birlerini sevmeye söz vermiş evli genç bir çift, Diana ve David, hayallerindeki yuvayı kurmaya girişirler. Diana, başarılı bir emlakçıdır. İdealist ve parlak bir mimar olan David, bankadan aldığı ‘mortgage’ denilen ipotek kredisiyle, okyanusun kıyısında tam da hayal ettikleri gibi bir ev yapar.

Bu mutlu çift için her şey yolunda giderken, ekonomik durgunluk ülkeyi vurur. David, işini kaybeder. Bankaya artık evin ipotek taksitlerini ödeyemez duruma düşer. Beş parasız kalmıştır. Karı koca, Diana ve David baş başa verip bir çıkış yolu ararlar. Sonunda şuna karar verirler. David’in babasından 5.000 dolar ödünç alıp kumarhaneleriyle ünlü Las Vegas’a gidip, bu parayla, evin ipotek taksitlerini ödeyecek kadar bir parayı kumarda kazanmak...

Onları, Las Vegas’ta şatafatlı bir kumarhanede kumar oynarken görürüz. Başlangıçta şansları iyi gider, 25.000 dolar kazanırlar. Ama açgözlülük öne çıkar, kumar masasından kalkmazlar. Kaçınılmaz son onları da yakalar, ellerindeki tüm parayı kaybederler. Kumar masasında gözleri paradan başka hiçbir şeyi görmeyen Diana-David çiftini, biraz uzaktan izleyen milyarder John, çekici bir kadın olan Diana’ya tutulmuştur. John, bir fırsatını bulup genç çifti akşam yemeğine davet eder. Ve işte bu yemekte film başlar!

Milyarder John, genç mimar David’e, sevgili karısı Diana ile bir gece yatma karşılığı tam bir milyon dolar teklif eder. Filmin bundan sonrasında, bu sarsıcı teklif karşısında David ile Diana’nın geçirdiği, kısa süreli ahlâk bunalımı izlenir. Diana, kocasını, bu ‘ahlâksız teklife’ razı etmek için şöyle der:

“Evin borçlarını tamamen öderiz. Sadece bir gece, ne önemi var!

David’in avukatı ile yaptığı telefon görüşmesinde, avukatın şu sözleri de, Yeni Dünya Düzeni avukatlarının tutumunu sergilemesi bakımından çarpıcıdır:

“Karın en az 2 milyon dolar ederdi! Benden görüş almadan nasıl yaparsın! Sen aradan çık, anlaşmayı ben yaparım, yüzde 5 komisyon alırım”

Ama filmde asıl akıllarda kalan, bu filmle kafalara sokulmak istenen şifrenin ipuçları, Diana ile John arasındaki şu konuşmada yer alır.

Diana- İnsanları satın alamazsınız!
John- Bir gece için. Bir gece gelip geçer. Ama hayat boyu güvence kazanacaksınız.
Diana- Bazı şeyler satılık değildir!
John- Her şey satılıktır!

İşte, bu Holywood filmiyle sömürgeci Amerika, Yeni Dünya Düzeninin ahlâk kuralını kafalara çiviliyordu:

“Her şey satılıktır!”

Bir birlerine deli gibi âşık Diana ile David, ateşli ve zaman zaman şiddetli geçen tartışmalardan sonra karalarını verirler. Ahlâksız teklifi kabul ederler.

Amerika’da ‘Ahlâksız Teklif’in gösterildiği günlerde, sinemaların kapısında, çıkanlara tek bir soru sorularak anketler yapıldı. “Siz olsaydınız bir milyon dolarlık teklifi kabul eder miydiniz?”

Yanında eşleri, sevgilileri olanların yüzde 70’nin hiç duraksamadan ‘Evet’ dedikleri ortaya çıktı. Hele bazıları, daha az paraya da evet diyeceklerini söylediler. Yeni Dünya Düzeninin yeni ahlâk kuralı, oturmuştu. Filmin sinemalarda gösterildiği günlerde, bir Amerikan internet sitesinde de aynı soru soruluyor, okuyuculardan yorum bekleniyordu:

“Karınızın bir milyon dolara başka biriyle bir gece yatmasını kabul eder misiniz?”

Gönderilen yorumları okumuştum. İşte birkaçı.

“Eğer bir milyon dolar kazanacaksak ve karım da bunu istiyorsa, cevabım, ‘eveeeet!’ ve ‘hiiiiç problem yok!’”

“Tamam! Adresini bildir, anlaştık. Bir milyon Amerikan doları, değil mi?”

“Ben bir milyon dolara, karımı bir gorilin bile düzmesine razı olurum”

“Eğer teklifi yapan adam evli değilse, cevabım ‘Evet’”

“Evet. Çünkü bir milyon dolara hayatımızın sonuna kadar rahat yaşar, bir aile sahibi oluruz”

Ahlâksız Teklif filmini, sıradan bir pezevenk koca-fahişe karı serüveni olarak algılayamayız. Bu filmde, Yeni Dünya Düzeninin tasarımcıları bir değil, birkaç ilke ve inancı bir darbede yıkmışlardır.

Nasıl mı?

  • Toplumun en kutsal birimi olarak bilinen ‘Aile’, tüm değerleriyle birlikte alaşağı ediliyordu. Önemli olan aile değil, paradır görüşü yerleştiriliyordu.

  • İki kişinin bir birini deli gibi sevmesi, âşık olması, sanıldığı kadar büyütülecek bir olgu değildir. Parayı verdiğinizde yıkamayacağınız aşk, satın alamayacağınız ilişki yoktur.

  • Yetenekli ve çok iyi eğitim görmüş olmak da fazla abartılmamalı, ciddiye alınmamalıdır. Parayı verdiniz mi, yetenekli bir mimarı, hem de karısıyla birlikte rahatça satın alabilirsiniz.

Her ne kadar Ahlâksız Teklif filminde ana konu cinsellik üzerine kurulmuşsa da, kafalara sokulan yeni kavramın boyutları cinselliği çok aşıyordu.

Ne diyordu, milyarder John:

“Her şey satılıktır!”

Öyleyse satılık olan sadece cinsellik değildi. Cinsellik, insanları en çok ilgilendiren, heyecanlandıran ve meraklandıran konuların belki de en başında geldiği için seçilmişti.

Sömürgeci egemenler, cinsellik üzerinden tüm insanlara çok açık ve net bir şifre veriyorlardı:

“Her şey satılıktır!”



Yılmaz DİKBAŞ’ın, İĞFAL adlı kitabından alınmıştır. s.12~16
“Efendiler, aziz milletime şunu tavsiye ederim ki, bağrında yetiştirerek başının üstüne kadar çıkaracağı adamların kanındaki, vicdanındaki aslî cevheri çok iyi tahlil etmek dikkatinden bir an feragat etmesin”
Kullanıcı küçük betizi
Balasagun
Genel Yetkili
Genel Yetkili
 
İletiler: 3523
Kayıt: Cum Eki 17, 2008 13:18

Şu dizine dön: Yılmaz DİKBAŞ

Kİmler çevrİmİçİ

Bu dizini gezen kullanıcılar: Hiç kayıtlı kullanıcı yok ve 0 konuk

x