Floransa

Dünyadaki şehirleri burdan tanıtabilirsiniz

Floransa

İletigönderen Hasta » Cmt Mar 10, 2007 10:26

FLORANSA


Floransa (Firenze), İtalya'da bir şehirdir. Kuzey İtalya'daki Toskana bölgesinin başkentidir. Kısa bir dönem, eski İtalya Krallığı'na da başkentlik yapmıştır.

Şehir, içinden geçen Arno Nehri çevresinde kurulmuştur. Çevresindeki yerleşim alanlarıyla beraber yaklaşık bir milyona yakın nüfusa sahip olan şehir, geçmişte olduğu gibi bugün de İtalya ve Avrupa'nın önemli ticaret merkezlerinden biridir.

Bunun yanısıra İtalyan Rönesansının doğum yeri olarak bilinen Floransa, kültürü ve mimarisiyle dünyaca ünlü bir turizm kentidir. Şehirde önemli sanat galerileri ve müzeler bulunmaktadır. Leonardo da Vinci ve Michelangelo bu tarihi şehirde yetişmiş dünyaca ünlü sanatçılardır. Yine ünlü yazar ve şair Dante Alighieri bu şehirde yaşamış ve ilham almıştır.


Tarihçe :M.Ö. 59 yılında Jül Sezar ordusundan emekliye ayrılmış askerlere Arno Nehri vadisindeki bu verimli toprakları vererek Floransa'nın kurulmasına neden oldu. Kurulduğu zaman şehrin adı Florentia idi. Daha sonra M.S. 3. yüzyılda Roma İmparatoru Diokletian Floransa'yı Toskana vilayetinin başkenti yaptı. Roma İmparatorluğu'nun yıkılmasından sonra kent Bizans ve Ostrogot istilalarına uğradı.

Nüfusu bir ara 1.000 kişiye kadar düştü. 6. yüzyılda Lombardların egemenliği altında kent tekrar gelişmeye başladı. 774 yılında Şarlman Floransa'yı işgal etti ve Toskana Düklüğü'ne bağladı. 12. yüzyılda kent tekrar bağımsız oldu. 13. yüzyılda kent Guelf ve Gibellin adı altındaki iki grubun çekişmelerine sahne oldu. Guelf'ler Roma kentindeki Papa'nın mandasını savunurken Gibellinler Kutsal Roma Germen İmparatorluğu'nun mandası altına girmek istiyorlardı. Sonunda Guelf'ler bu çatışmayı kazandılar ama bu sefer de Guelfler Beyaz Guelf ve Kara Guelf adı altında iki gruba ayrılıp çatışmaya devam ettiler. Bu çatışma aralarında ünlü yazar Dante Alighieri'nin de bulunduğu Beyaz Guelf'lerin kentten sınır dışı edilmesine yol açtı.

Bu siyasi çalkantılara rağmen Floransa gelişmesine ve zenginleşmesine devam etti. Daha önce çok kuvvetli bir kent olan komşu kent Pisa'yı ele geçirdi. 1348 yılındaki veba salgını kentin çok sayıda sakinlerinin ölümüne neden oldu. Nihayet 15. yüzyılın ilk yarısında kent ünlü Medici ailesinin eline geçti. Medici ailesi bankacılık mesleği dolayısıyla zengin olmuş nüfuzlu bir aileydi. Önceleri kenti perde arkasından yönettiler. Ailenin ilk önemli üyesi olan Cosimo büyük bir saray (Palazzo Medici) inşa ettirdi. Sonra yerine geçen oğlu Piero ve torunu Lorenzo çok gösterişli binalar inşa ettirmeğe ve dönemin mimar ve heykeltraşlarını maddi bakımdan desteklemeğe devam ettiler. Lorenzo'nun 1469-1492 yılları arasındaki önderliği döneminde Floransa altın çağını yaşadı. Lorenzo aralarında Michelangelo, Leonardo da Vinci ve Botticelli'nin bulunduğu birçok sanatçılara verdiği destek sayesinde İtalya yarımadasında Rönesans çağının başlamasına neden oldu. Lorenzo kendisine o kadar büyük bir saygınlık kazandırdı ki Lorenzo Il Magnifico yani Muhteşem Lorenzo adıyla anılmağa başladı.

Lorenzo'nun ölümünden sonra oğlu Piero aynı saygınlığı kazanamadı. Savonarola adında muhafazakar bir papazın önderliği altında ayaklanan halk Piero'yu başa geçmesinden iki yıl sonra kentten sınır dışı etti. Bu tarihten sonra kent bir süre Savonarola tarafından yönetildi. Savonarola Floransa'nın birçok ender sanat eserlerini edep dışı ve günahkar olarak kabul ediyordu. Bir çok değerli sanat eserini adamlarını kapı kapı dolaştırarak toplattı ve kentin ana meydanı olan Piazza della Signoria'da büyük bir ateş yaktırarak imha ettirdi. Ama sonunda Floransa halkı Savonarola'nın zulümüne isyan etti. Papa'nın da Savonarola'yı afaroz etmesinden sonra Savonarola aynen günahkar olduğu için yakarak öldürttüğü birçok insan gibi kendisi de önce asıldıktan sonra kent meydanında yakılarak öldürüldü.

1537 yılında Medici ailesi tekrar Floransa'da iş başına geldiler. Bu sefer kendilerini resmen Floransa Dükü ilan ederek Medici hanedanını kurdular. Daha sonra 1569 yılında kendilerini Toskana Grandükü ilan ettiler. Medici ailesinin üyeleri 1737 yılına kadar aralıksız olarak Floransa'yı yönettiler. Bu tarihte Medici hanedanı nesillerinin tükenmesi yüzünden sona erdi. Kent Avusturya İmparatorluğunun eline geçti. 1861 yılında da yeni kurulmuş olan İtalya Krallığının bir parçası oldu. 1865 yılında Floransa İtalya'nın başkenti oldu. 6 yıl süren başkentlik İtalya'nın Roma kentini ele geçirmesiyle son buldu. Bu tarihten sonra Roma İtalya'nın başkenti haline geldi.


Floransa'nın İtalya'daki Konumu
Görülecek yerler :Kentin merkezindeki en önemli meydan Piazza della Signoria'dır (Signoria Meydanı). Bu meydanın ortasında Neptün Çeşmesi bulunur. Neptün Havuzunun ortasında mermerden yapılmış deniz tanrısı Neptün'ün heykeli, mermer atlar ve etrafında deniz kızları ve erkek deniz tanrıları bulunur. 1565 yılında yapılmıştır. Ayrıca aynı meydanda Michelangelo'nun ünlü heykeli David'in bir kopyası bulunur (aslı Accademia müzesinde koruma halindedir). Bu meydan birçok diğer heykellerle çevrilmiş çok çekici bir meydandır.

Kentin en önemli sanat müzesi Piazza della Signoria'nın yakınındaki Uffizi Galerisidir. Dünya çapında İtalyan Rönesansının en nadir örnekleri bu müzede bulunur. Bu müzeye çok yakın bir mesafede bulunan Arno nehrinin üzerindeki Ponte Vecchio (Eski Köprü) çok ilgi çekici bir köprüdür. Köprüler şehri Floransa'nın II. Dünya Savaşı'ndan zarar almadan tek çıkan köprüsüdür.

Kentin en önemli kilisesi yapımı 1436 yılında biten Santa Maria del Fiore'dir. Genellikle "Duomo" adıyla bilinen bu katedralin kubbesi çok büyük bir mimarlık harikası olarak bilinir ve Floransa resimlerinde her zaman ön planda görünen bir yapıdır. Duomo'nun bir parçası sanılan Campanile (çan kulesi) ve yine hemen yanındaki Battistero di San Giovanni (vaftizhane) de önemli yapılardır.

Floransa'da bunların dışında çok sayıda saray, kilise ve müze yer almaktadır. Pitti Sarayı, Boboli Bahçeleri, Santa Maria Novella ve San Lorenzo kiliseleri, Bargello heykel müzesi, Accademia dell' Arte del Disegno müzesi görülmeye değer yerler arasında yer alırlar.

Floransa'nın nüfusu diğer İtalyan kentleri gibi yaşlı bir nüfustur. 14 yaşın altındaki çocuklar nüfusun sadece %11'ini oluşturmaktayken 65 yaş üzerindeki emekliler nüfusun %28'ini oluştururlar. Dünyaca ünlü modacı Gucci'nin merkezi Floransa'da bulunur. Kentin ATAF adıyla bilinen oldukça etkin bir belediye otobüsü sistemi vardır. Floransa'nın Amerigo Vespucci Havaalanı kent merkezine çok yakın olup uluslararası uçak firmaları bu havaalanına çok sık seferler yapmaktadırlar.


Alıntı:Vikipedia
Kullanıcı küçük betizi
Hasta
Satılmıştır
 
İletiler: 1
Kayıt: Pzt Şub 19, 2007 14:52

İletigönderen Panzehir » Pzt Mar 12, 2007 10:54

nurdi, paylaşım için sağol. :) Devamını da bekleriz. :r

Gün gelir devran döner
Adımıza türküler söylenir bu şehirde!..
...
Kullanıcı küçük betizi
Panzehir
Site Yöneticisi
Site Yöneticisi
 
İletiler: 3483
Kayıt: Pzr Şub 18, 2007 20:02

İletigönderen Sema » Pzt Mar 12, 2007 10:56

nurdi, teşekkürler, güzel bir yer :wink:
Bizi öldürmedikçe bizim kafamızdaki cereyanı boğmadıkça, başladığımız inkılap ve ilerleme bir an bile durmayacaktır....
Kullanıcı küçük betizi
Sema
Üye
Üye
 
İletiler: 710
Kayıt: Çrş Şub 21, 2007 18:03
Konum: Istanbul

İletigönderen Hasta » Pzt Mar 12, 2007 14:31

Sema, gitmeyi istediğim tek yabancı şehir valla..
Kullanıcı küçük betizi
Hasta
Satılmıştır
 
İletiler: 1
Kayıt: Pzt Şub 19, 2007 14:52

İletigönderen Ayberk » Çrş Nis 18, 2007 19:51

nurdi, teşekkürler
Kullanıcı küçük betizi
Ayberk
Üye
Üye
 
İletiler: 1400
Kayıt: Prş Mar 01, 2007 21:04

İletigönderen Hasta » Çrş Nis 18, 2007 19:53

Ayberk, saol... :wink:
Kullanıcı küçük betizi
Hasta
Satılmıştır
 
İletiler: 1
Kayıt: Pzt Şub 19, 2007 14:52

İletigönderen Aslıhan » Prş Nis 19, 2007 14:16

nurdi abla, Sen Uyurken adlı bir filim vardı orada Sandra Bullock da oraya gitmek istiyordu. Leonardo da Vinci'nin bir sürü eseri var orada. bir gün gidersen beni de götür oldu mu :D
Resim
Kullanıcı küçük betizi
Aslıhan
Üye
Üye
 
İletiler: 151
Kayıt: Cum Mar 23, 2007 16:21

İletigönderen Hasta » Cum Nis 20, 2007 5:19

Panzehir, :mrgreen: inşallah... :wink:
Aslıhan, tamam canım,beraber gideriz... :mrgreen:

Birazcık bilgi daha... :wink:


İtalya'nın sanat merkezi olarak adlandırılan bu şehirde, geçmişe ve bugüne ait bir çok şey bulacaksınız.

FLORANSA BİLGİLERİ Uçuş süresi : 3 saat (İyi yolculuklar) Para birimi : Euro Saat farkı : Saatlerinizi 1 saat geri almayı unutmayın! Resmi dil : İtalyanca Sıcaklık : Yazlar sıcak ve kurak geçerken, kışlar soğuk ve yağışı geçer. Nüfus : Yaklaşık 610.900 Vize : Schengen vizesi gerekmektedir. ÖNEMLİ TELEFONLAR Nasıl telefon edilir : 00 + 90 + alan kodu + telefon numarası Türk konsolosluğu : Via San Barnaba, 30 Milano (00-39-2) 551 3370 Milano Linate hava alanı: (00 39 2) 281 06306 Telefon kodu : 39 Floransa:55 Ambulans : 118 Polis : 113

NEREYİ GEZSEK? Arno Nehri tarafından ikiye ayrılmış olan bu şehir özellikle içinde bulunan bir çok mimari eseriyle burayı görmeye gelen turistler için adeta bir görsel şölen sağlıyor. Bu şehirde Michelangelo, Leonardo da Vinci, Dante gibi dünyaca ünlü sanatçıların bir çok eserlerini görmek mümkün. Her köşe başında, her caddesinde, meydanlarda dünyaca ünlü sanatçılardan eserleriyle karşılaşabilirsiniz. Ne de olsa İtalya'nın sanat merkezi diye adlandırılan bir şehirdesiniz. Santa Maria del Fiore: Floransa'da görülmesi gereken ilk yerlerden bir tanesidir. Bu katedralin yapımında İtalya bayrağının renklerini simgeleyen kırmızı ve yeşil mermer kullanılmasıyla da oldukça dikkat çekmektedir. Ponte Vecchio: Arno nehri üzerinde bulunan bu köprü Floransa'nın en meşhur köprüsüdür. Nehrin en dar kısmında yer alan Ponte Vecchio 14. yüzyılda tamamlanmıştır. Bu köprü üzerinden görünen güzel Floransa manzarası dışında, 16. yüzyıldan bu yana köprünün kapalı bölümümde bulunan kuyumcularla dikkat çekici özellik taşımaktadır. Ayrıca burada bulunan geceleri müzikli eğlenceler eşliğinde eğlenebileceğiniz bir çok mekan bulunmaktadır. Çan Kulesi: Bu kulenin yapımına 1334 yılında başlanmış ancak, projeyi hazırlayan Giotto'nin ölümünden sonra bu kule ancak 14. yüzyılın sonlarına doğru bitirilebilmiştir. Yapımında uğranan zaman aşımı, bu kulenin değişik dönemlere ait çizgiler taşımasında önemli rol oynamıştır. Galleria degli Uffizi: 1560 yılında yapılan galeri 15 yılda tamamlanmıştır. Bu galeri Floransa'nın sanat adına en önemli galerisidir. Burada Rönesans dönemi başta olmak üzere, bir çok dönemlere ait, dünyaca ünlü sanatçıların eserlerini görebilirsiniz. Museo Nazionale del Bargello: Bu müzede Michelangelo'nun ve ünlü sanatçıların eserleri bulunmaktadır. Vaftizhane: Floransa'da bulunan bu vaftizhane kapıları ile ünlenmiştir. Lorenzo Ghiberti'nin Bronz Kapıları ilk dikkat çeken yerdir. Bu yapıda kapılar ve dış görünüşün dışında, içeride bulunan yer ve tavan motifleri de apayrı bir güzelliktedir.

NE YESEK? İtalya'dasınız pizzanın ve makarnanın şehri. Ancak burada sadece pizza ve makarna yok! Floransa'da parmesan peyniri, özel zeytinyağı ile yapılmış olan yemekler ve tabii ki de yöreye özgü olan şarapların tadına bakmalısınız. Floransa'da yemek konusunda ilk dikkat çekici olan unsur, bir çok yemeğe bu şehrin adının verilmesidir. Restoranlarda bulunan mönülerde Floransa usulü yumurta, Floransa bifteği gibi isimlerle sıkça karşılaşacaksınız. Floransa ismini taşıyan değişik yemeklerin tadına bakmalısınız. Floransa'da yemeklerin bu kadar değişik lezzetli olmasının en büyük nedeni, burada yetiştirilen zeytinlerden yapılan zeytinyağlarıdır. Ve tabii ki de yemeklerin içine katılan permesan peyniriyle de değişik lezzetler elde edilmektedir. Floransa'da balık yemek isterseniz ilk adresiniz; Ponte Vecchio köprüsünde bulunan balık restoranları olmalıdır. Balık yeme keyfinize bir de mükemmel Arno Nehri'ni seyretme keyfini de ekleyince değmeyin keyfinize... Floransa'da tadına bakacağınız bir diğer lezzet ise, espresso ve dondurma olmalıdır. Belki çok bildik ve tanıdık lezzetler, ancak unutmayın dondurmanın en güzel yapıldığı şehir Floransa'dır. Müzeler katedraller galeriler derken, yoruldunuz değil mi? Öyleyse, Duomo Meydanında bir kahve ile yorgunluğunuzu atmanızı tavsiye ederiz.

NE ALSAK? Floransa sanat merkezi olduğu kadar moda merkezi olarakda anılmaktadır. Bu şehirde sanatçıların güzel eserler yaratması gibi ünlü terzilerde bir sanat eseri konumunda olan elbiseler yaratmaktadır. Floransa'ya gelen bir çok insan, küçük ama hünerli terzilerden bir kıyafet diktirip öyle dönerler evlerine... Ayrıca bu şehirde bulunan bir diğer eğlenceli alışveriş seçeneği ise, pazarlardır. Bu şehirde bulunan pazarlarda antikadan, kitaplara, süs eşyalarından, tablolara kadar bir çok objeyi bir arada bulabilirsiniz. Floransa el işleri bakımından gelişmiş bir şehirdir. Özellikle değerli taş işçiliğinde çok profesyonel tasarımlar yapılan bu şehirde bulunan kuyumcularda, oldukça değişik takılar bulabilmeniz mümkündür.

EĞLENCE ZAMANI Floransa'da çok çılgın bir gece hayatı beklemeyin! Bu şehir daha çok, burayı ziyarete gelen insanların sanat ve romantizm adına bir şeyler bulabileceği bir şehirdir. Eğlence anlayışınız nasıldır, bilinmez ama Floransa, daha çok müzeler, galeriler ve bunların beraberinde gelen, şehirde bulunan yapıların gece ışıklandırılmış görüntüleri görmek size beklide gece kulübü eğlencelerinde çok daha keyifli gelecektir. Ayrıca, sokaklarda eğlenmekten hoşlanıyorsanız size tavsiyemiz bir şişe Toskano şarabı alın Arno Nehri kıyısında ya da Uffizi Meydanında alın soluğu... yalnız dozunu kaçırmadan!

FLORANSA'DA ULAŞIM Floransa yürüyerek gezebileceğiniz bir şehirdir. Ayrıca bir yerden bir yere ulaşım için ilk olarak kara yolunu tercih etmeniz size şehir dışında bulunan enfes manzaraya hayran olmanızı sağlayacaktır. Floransa'da metro ve taksi seçeneklerini de kullanmanız mümkündür. Gör: Çan Kulesi'ni gör. Gez: Maria del Fiore katedralini gez. Seyret: Michelangelo Tepesinden Floransa'yı seyret. Satın al: Şarap satın al. Tadına bak: Floransa'da dondurmanın tadına bak. ..
Kullanıcı küçük betizi
Hasta
Satılmıştır
 
İletiler: 1
Kayıt: Pzt Şub 19, 2007 14:52


Şu dizine dön: Şehirler

Kİmler çevrİmİçİ

Bu dizini gezen kullanıcılar: Hiç kayıtlı kullanıcı yok ve 0 konuk

x