Gazetelerin sonu mu geliyor?

Güncel Meydan | Güncel Haberler Köşesi

Gazetelerin sonu mu geliyor?

İletigönderen Efe » Cum Nis 06, 2007 18:57

Gazetelerin sonu mu geliyor? Avrupa'da yayınlanan önemli gazetelerin editörleri, hiç de böyle düşünmüyor.

ABD'de ve Avrupa'da da tirajların düşmesi, ek vergiler, internetle yarışma, bedava gazetelerin karı gibi unsurlarla basın endüstrisi üzerindeki baskı büyüyor. Teknolojinin hızlı değişimi ve tüketici eğilimleri durumu daha da güçleştiriyor.

Associated Press ajansının görüştüğü Avrupa'daki gazetelerin editörleri, yine de gelecek hakkında iyimserler. İnternet medyasındaki gelişimin, gazetenin biçimini değiştirse de bir tehditten ziyade fırsat olacağını, okuyucuların ihtiyacı olan içeriği sağlayacağını düşünüyorlar.

ARAŞTIRMACI GAZETECİLİK

Editörlerin bir kısmı, medya devriminin, eskiden olduğu gibi daha derin ve sofistike bir gazeteciliğe dönüş olanağı sağlayabileceğini savunuyor.

Fransız Le Monde gazetesinin dijital projeler ve internet müdürü Bruno Patino, basılı ürünle internet baskısı arasında "kaçınılmaz bir ayrışma" olacağını, gazetelerin derin araştırmalara odaklanarak aslına döneceğini, daha elitist olabileceğini belirtiyor.

Patino, internet baskılarındaysa daha acil haberlerin yer alacağını düşünüyor. İtalyan Correra della Sera'nın internet editörü Marco Pratellesi de, internetin geleneksel gazeteciliğe dönüş fırsatını veren bir aracı olduğu görüşünde.

Daha fazla araştırma unsurunun yer aldığı 20 yıl önceki gazeteciliğe dönüş olduğunu ifade eden Pratellesi, on bin kelimelik bir haberin internetteki maliyetinin yazılı basına oranla ucuz olduğunu, yazılı basında bu alanın reklama ayrılabileceğini hatırlattı.

TİRAJ KAYBINA İTERNET DESTEĞİ

ABD pazarında ve Avrupa'da gazetelerin tiraj kaybettiği biliniyor. Dünya Gazeteler Birliğinin verileri, AB'de 2005'te binde 61'lik bir tiraj kaybı olduğunu gösteriyor. Le Monde'un 2002-2007 arasında 416 binden 355 bine indiği, İngiliz basınında da benzer kaybın gözlendiği aktarılıyor. Bu çerçevede Avrupa'daki çoğu gazetenin internet baskılarını artan bir umutla ele aldığı kaydediliyor.

Merkezi Berlin'de bulunan Avrupa'nın en büyük gazete ve dergi yayıncısı Axel Springer'in, gerek Almanya gerekse diğer ülkelerde dijital anlamda büyümek için 2 milyon dolar ayırdığı biliniyor. İsveçli Svenska Dagbladet gazetesinin işletme müdürü Raoul Gruenthal ise gazetenin düzenli haber sitesinin yanı sıra bir de ekonomik finansal haber sitesi başlattığını hatırlatarak, daha önce sahip olmadıkları güçlü bir pozisyonu yakalamaya çalıştıklarını belirtiyor.

E-GAZETE VE YAZILI BASIN

Gruenthal, teknolojik gelişmeler karşısında şu anda hiçbir yazılımın baskı ile yarışamayacağını savunarak, yazılı basının hızla öleceğini düşünmediğini söylüyor. Fransız ekonomi gazetesi Les Echos da, bu ay gazetenin dijital versiyonunu çıkarmayı planlıyor ve gelecekteki adımın "e-gazete" olacağını belirtiyor.

Times of London'ın dijital medya yayıncısı Zach Leonard ise internet dünyasının yarattığı baskının eski gazetecilere yeni numaralar öğrenmeye zorladığını, siyah-beyaz gazetelerin multimedya portallarına dönüştüğünü söylüyor. Leonard, arama motorlarının da haberin ilk 200 kelimesini almasının yazarların daha hareketli başlıklar bulmasını gerektirdiğine dikkati çekiyor.

The Times ise gazetecilere makalelerine görüntü ve ses içeriği sağlamaları yönünde teşvik ediyor ve bu konuda eğitimler veriyor. ABD ve Avrupa'daki medya şirketleri, interneti bir başka yönüyle daha değerlendiriyor ve reklam gelirleri için daha fazla internet sitesinden faydalanmanın yollarını arıyor.

damnant quod non intelligunt...
Kullanıcı küçük betizi
Efe
Site Yöneticisi
Site Yöneticisi
 
İletiler: 1508
Kayıt: Cmt Şub 17, 2007 22:58

Şu dizine dön: Haberler

Kİmler çevrİmİçİ

Bu dizini gezen kullanıcılar: Hiç kayıtlı kullanıcı yok ve 1 konuk

x