Gladio'yu çözen İtalyan savcı adresi göster.. / Teoman ALİLİ

Gladio'yu çözen İtalyan savcı adresi göster.. / Teoman ALİLİ

İletigönderen Türk-Kan » Sal Haz 22, 2010 17:53

Gladio'yu çözen İtalyan savcı adresi gösteriyor

TEOMAN ALİLİ

Birileri Ergenekon'un Türkiye'deki "Gladio" yada derin devlet olduğunu öne sürüyorlar. İtalya'daki "Gladio" yapılanmasını çözen savcı olarak bilinen Fellice Casson ülkesinde ki "Gladıo"nun yani "derin devletin" tamamen bir Amerikan kuruluşu olduğunu belirtiyor. Casson, ülkesinde CIA'nın kontrolündeki yapının suçlarını solculara attığını da vurguluyor. Casson'un farklı zamanlarda söylediklerine bakmak bu gerçeği görmek için yeterli.

Bir "Gladıo" edebiyatıdır dolaşıyor. Türkiye'de "Ergenekon" Tertibi'ni yaymaya çalışan çevreler tutuklanan kişileri Türkiye'nin "derin devleti" olarak göstermeye çalışıyor. Bunu yaparken de İtalya'da ortaya çıkarılan "derin devlet" yapısını öne çıkarıyorlar. İtalya'da derin devlet olarak ortaya çıkarılan yapının adı "Gladıo"ydu. "Gladıo", İtalyan şovalyelerin kullandığı kısa ucu kıvrık kılıcın adı. "Gladio" aslında NATO'nun, özellikle CIA ve İngiliz gizli servisleri destekli 'stay behind' olarak bilinen büyük çaplı ve gizli bir operasyonun sadece İtalya ayağını ifade ediyordu. Yani "Gladio", aslında sadece İtalyan"'state-behind" yapılanmasıyken, bu kavram diğer ülkelerde farklı adlarla bilinen yapılanmalar için de kullanıldı.

NATO VE DÖRT NÖTR ÜLKEDE FAALİYET

"State Behind" NATO ülkeleri ve dört nötr ülkede faaliyet gösteren Amerikan Derin Devlet yapılanmasına verilen isim. Yani derin devlet denilen şey aslında "State Behind" yada bazı çevrelere göre "Stay Behind" adıyla somutlaşan Amerikan devleti. "State Behind" "geride duran devlet" anlamına gelirken "Stay Behind" "geride dur" anlamına geliyor. İtalya'daki "Gladio"nun amacı güçlenen İtalyan Komünist Partisi (PCI)'nin ve bir ölçüde de İtalyan Sosyalist Partisi (PSI)'nin iktidara gelmesini önlemekti. "Stay Behind" örgütleri, özellikle Amerikan Özel Kuvvetleri "Yeşil Bereliler" ve İngilizlerin seçkin birlikleri olan SAS komandolarıyla birlikte eğitiliyor ve Amerikan CIA ile İngiliz gizli servisleri SIS ve MI6 tarafından donatılıp kontrol ediliyorlardı.

KRİTİK YER

"Gladio" yapılanmalarına karşı en başaralı çalışmaları yapan kişi olarak gösterilen İtalyan Savcı Fellice Casson, Türkiye'ye gelmişti. Felice Casson, 1972'de üç jandarmanın öldürüldüğü suikast dosyasını 12 yıl sonra açarak NATO üyesi ülkelerde CIA tarafından kurulan örgütü deşifre etmişti. 1972'de gerçekleşen olayın İtalya-Yugoslavya sınırında yaşanmış olması oldukça dikkat çekiciydi. 1972'de Yugoslavya hala birleşik bir federasyon yapısındaydı. Ancak İtalya-Yugoslavya sınırındaki tatil yöresi olan ve bugün Hırvatistan sınırlarında kalan Poreç, o dönemde bile Balkan'lardaki batı bağlantılı mafya gruplarının merkezlerinden biriydi. Dolayısıyla olayın Yugoslavya'daki mafya merkezi olan şehirle Trieste arasında gerçekleşmesi önemli ipuçları veriyor.İtalyan savcı Casson'da bu noktaya dikkat kesilerek soruşturmayı derinleştirdiğini belrtiyor.

"KİM CIA'YA KARŞIYSA ONLAR HEDEF"

Casson, Türkiye'de konferanslar ve ropörtajlar verdi. Sabah gazetesine verdiği ropörtajda çök net bir özetle ortaya çıkardığı yapının nerelere bağlı olduğunu özetlemiştİ. Sabah gazetesi muhabiri Ecevit Kılıç İtalyan savcıya "Bu örgüt nereye bağlıydı ve tam olarak görevi neydi?"diye sordu. Casson'un cevabı oldukça netti: "Doğrudan CIA'ya bağlıydı. Kuruluş amacı, ülkeyi Sovyetler Birliği işgaline karşı korumak. Ama daha 60'lı yıllara gelmeden bu amacından sapıp, ülke içindeki muhaliflere karşı da görev yapmaya başladı. Aslında CIA'nın hoşuna gitmeyen grupları baskı altına alıyor, sindiriyordu. Sadece solculara karşı değil, o dönem hangi kesim muhalifse; mesela Hıristiyan Demokratlara karşı bile görev yaptı. Yani kim CIA'ya, Amerika'ya muhalifse, hedefte onlar vardı."

"GLADIO SUÇU SOLCULARA ATTI"

Bu cevaptan sonra gelen soru ve soruya verilen cevap daha da çarpıcı. Soru şu:"1984'te dava açarak Gladio'yu ortaya çıkardınız. Dosyayı açmanızın nedeni neydi?" İtalyan savcı Gladıo'nun kendi eylemlerini örtmek için suçu solculara attığını işte bu soruya verdiği cevapta açıkladı:

"Öldürülenler, bir nevi jandarma örgütü olan Carabinieri'dendi. Olay ilk önce solcuların, sonra da daha lokal ve küçük adli suçluların üzerine yıkıldı. Göreve başladığımda dosyanın bir sonucu yoktu ve dosya bana devredildi. Bir de, "Bugüne kadar bir sonuç çıkmadı, bundan sonra da çıkmaz. Sen kapatırsın dosyayı" dediler. Ama ben kapatmadım, dosyayı yeniden açtım. Olayın sol gruplarla değil, doğrudan faşist gruplarla ilgili olduğunu tespit ettim. Ayrıca öldürülen jandarmaların görev yaptığı teşkilatın üst düzey yetkililerinin de olayla bağlantıları vardı. Bu olayı çözünce Gladio ortaya çıktı."

"DERİN DEVLET" ABD'DİR

İtalyan savcının Türkiye'de verdiği ropörtajın bize göre en önemli kısımlarını buralar oluşturuyordu. Ancak basın bu sözlerin değil daha çok savcıya zorla söylettirilmeye çalışılan Türkiye'deki "derin devletin" hakkında çıkarımlar yapmaya çalıştı. Oysa Casson, "Genç Siviller" grubunun konferansında da Türkiye'nin önemli bir ülke olduğunu belirtmekle yetinmiş ama Türkiye hakkında bir bilgisi olmadığını ısrarla söylemişti. Gladıo'yu ortaya çıkaran İtalyan savcının konferans sırasında söyledikleri de ropörtajlarında söylediklerinden farklı değildi. Konuşmasının farklı yerlerinde "derin devlet" adı verilen yapılanmanın tamamen Amerikan gizli servisine bağlı olduğunu ısrarla vurgulayan Casson'un sözlerinden bazı seçmeler yaptık. Şöyle diyor İtalyan savcı: "Gladıo'ya ingilizcede State Behind(Derin Devlet) deniliyor. Canarevio Maletti adında bir general bize NATO'ya bağlı bu gizli örgüt hakkında bize bilgi verdi. Bu bilgilerden şöyle bir sonuç çıkıyordu: Örgütün geçmişi 50'li yıllara dayanıyor. Gladıo 50'li yılların başlarında ikinci dünya savaşı sonrası dünyada kurulmuş bir organizasyondu. Muhtemel bir SSCB istilasından korunma amacıyla kurulmuş. Bu yapı özünde bir NATO oluşum değil bir CIA oluşumudur. Böyle bir yapı ortaya çıkınca bunları savunanlar biz bu örgütü İtalyan halkını Sovyetlerin istilasından korumak için kurduk dediler. Bu yapı NATO'ya bağlıydı ama sadece bununla bitmiyordu. Bu yapı aynı zamanda CIA'ya bağlıydı. İtalyan gizli servisi ve CIA arasında bir antlaşma yapılmıştı. Karşı karşıya geldiğimiz kurumlar yurt içi ve yurt dışında en üst düzeydeydi. Bu teşkilat başka ülkeler içinde de vardı. İşte bu yüzden NATO'ya değil CIA'ya bağlı diyoruz. Bu örgüt Amerikan gizli servisinin örgütüdür. NATO'ya bağlı olmayan İspanya ve Portekiz'de de Gladıo tipi yapılar vardı."

HEP SOLCULARA SUÇ ATMA GİRİŞİMİ

Casson, Gladıo'yu ortaya çıkarmasına sağlayan olayın İtalya-Yugoslavya sınırındaki jandarma saldırısıyla başladığını belirtiyordu. Konferanstaki konuşmasında da Yugoslavya'daki batı bağlantılı mafya merkezine en yakın İtalyan kenti olan Trieste'ye dikkat çekiyordu ve çok çarpıcı bir vurgu daha yapıyordu. Çarpıcı vurgu Gladıo'nun sürekli olarak eylemlerini solcuların üzerine yıkma çabasını gözler önüne seriyordu:

Trieste yakınlarında bir hücre evinde yaptığımız aramada Çekoslovak patlayıcısı bulduk. İddialara göre solcuların kullanması için orada bulunuyordu. Dolayısıyla suçu solculara yükleyeceklerdi. Halbuki doğrudan İtalyan ve Amerikan gizli servisleriyle ilişkiliydi." Şimdi, İtalyan savcı Casson, Türkiye'de ülkesindeki gibi bir yapı varsa bunun ortaya çıkması için üstüne düşeni yapacağını söylüyor. Belki de "State Behind", "Stay Behind", Türkçesiyle "derin devlet"in nerelere bağlı olduğu yada ne olduğu çözülmek isteniyorsa İtalyan savcının söylemlerini dikkatle takip etmek gerekiyor.


TEOMAN ALİLİ, 24 Aralık 2008
Türk Genci, devrimlerin ve cumhuriyetin sahibi ve bekçisidir. Bunların gereğine, doğruluğuna herkesten çok inanmıştır. Yönetim biçimini ve devrimleri benimsemiştir.

Bunları güçsüz düşürecek en küçük ya da en büyük bir kıpırtı ve bir davranış duydu mu, "Bu ülkenin polisi vardır, jandarması vardır, ordusu vardır, adalet örgütü vardır" demeyecektir. Elle, taşla, sopa ve silahla; nesi varsa onunla kendi yapıtını koruyacaktır.
Kullanıcı küçük betizi
Türk-Kan
Kuvva-i Milliye
 
İletiler: 6735
Kayıt: Pzt Şub 19, 2007 20:56

Şu dizine dön: Teoman ALİLİ

Kİmler çevrİmİçİ

Bu dizini gezen kullanıcılar: Hiç kayıtlı kullanıcı yok ve 0 konuk

x