Görünmez olmanın formülü Türklerde

Bilim, teknoloji ve genel ağ (internet) hakkında her türlü yazıyı burada paylaşabilirsiniz. Alt bölümler şunlardır: Uzay, Küresel Isınma / Ekoloji, Bilim ve Toplum, Tutum (Ekonomi)

Görünmez olmanın formülü Türklerde

İletigönderen Türk-Kan » Cum Tem 31, 2009 16:21

Resim

Görünmez olmanın formülü Türklerde

Türk araştırmacıları 'cisimleri görünmez kılma' yolunda büyük bir adım attı. Yapılan çalışmalarla Türkiye, ABD ve iki Avrupa Birliği üyesi ülkenin ardından dünyada 4. ülke konumuna geldi.


Bilkent Üniversitesi Nanoteknoloji Araştırma Merkezi (NANOTAM) araştırmacıları, cisimleri belli frekanslarda görünmez kılan nanoteknoloji tabanlı malzeme geliştirdi.

Türkiye'nin tek Descartes bilim ödülü sahibi olan Bilkent Üniversitesi NANOTAM Başkanı Prof. Dr. Ekmel Özbay'ın başkanlığını yürüttüğü projede doktora öğrencisi Atilla Özgür Çakmak tarafından geliştirilen ''görünmezlik pelerini'' teknolojisi, askeri araçların üzerine kaplanacak bir metamalzeme sayesinde istenilen frekans bandında, tankların hatta havadaki uçakların görünmezliğine olanak sağlıyor.

Görünmezlik pelerini, parazit ve gürültü oluşturmadığından dünya literatürüne de pek çok yenilik katıyor.

Prof. Dr. Özbay, yaptığı açıklamada, son yıllarda dünyanın en önde gelen araştırma merkezlerinin, üniversitelerinin tam ve kesin bir görünmezliğe ulaşabilecek teknolojileri geliştirmeye odaklandığını ifade etti.

Bu rekabete Türk araştırmacılar olarak kendilerinin de katıldığını dile getiren Özbay, NANOTAM'da geliştirdikleri metamalzeme tabanlı ''görünmezlik pelerinin'' dünyadaki benzerlerine göre yenilikler içerdiğini kaydetti.

''Görme'' ya da ''algılama''nın, bir cisimden yayılan ya da üzerine çarpıp saçılan elektromanyetik dalgaların algılayıcılara geri dönmesiyle gerçekleşen bir süreç olduğunu anlatan Özbay, ''Görünmezlik sağlamak için yapılacak şey, saklanacak cismin elektromanyetik dalgaları saçmasını önlemek, dalgaların çarpmasını engellemek ya da çarpan dalgaların gelişigüzel saçılmasını önlemekle gerçekleşebilir. Herhangi bir cismin üzerine kaplanacak bu özel pelerin sayesinde cisimler görünmez kılınabiliniyor'' bilgisini verdi.

"Cisimler 'görünmez' hale gelebildi"

Prof. Dr. Özbay, merkezde yaptıkları başarılı deneyde, alıcı ve verici arasına konan metal bir silindirin elektromanyetik ifadelerle ''görünmez'' kılındığını bildirdi.

''Görünmezlik pelerini'' olarak adlandırılan tam görünmezliğin, teorik olarak uzayda arındırılmış bir bölge yaratmakla mümkün olacağını belirten Özbay, geliştirdikleri metamalzemelerle saklanmak istenilen cismin etrafı kaplandığında cismi belli elektromanyetik dalgalar için görünmez kılmanın mümkün hale geldiğini kaydetti.

Bilim çevrelerinde ''halının altına saklamak'' olarak isimlendirilen pelerinleme yöntemi ile Bilkent Üniversitesi'nde gerçekleştirilen deneylerde radyo frekanslarında bir metal silindirin elektromanyetik ifadelerle görünmez hale getirildiğini bildiren Özbay, şöyle konuştu: ''Normalde metal bir yüzeyin üzerine gelen dalgaları saçılıma uğratması ve hatta arkasında gölge bırakması beklenir. Oysa ki metal silindirin etrafına metamalzemeler kullanılarak örülen pelerin sayesinde elektromanyetik dalgaların yollarına hiç bir bozulma yaşamaksızın devam etmesi sağlandı. Bu çeşit bir sistemi dışarıdan elektromanyetik dalgalar yardımı ile tarayan bir okuyucunun ortaya yerleştirilen metal silindiri fark etmesi imkansızlaştırıldı.''

"Uluslararası literatürde Türk başarısı"

Türkiye'nin bu çalışma ile birlikte görünmezlik pelerinini üretme teknolojisine erişebilen ABD ve iki Avrupa Birliği üyesi ülkenin ardından 4. ülke konumuna geldiğini bildiren Özbay, ''Bilim merkezleri arasında bir rekabete olanak sağlayan bu yarış nefes kesici. Mükemmel görünmezliği elde etmek için sürekli geliştirilen ve güncellenen yeni tasarıların sanayiye ve askeri kullanımlara uyarlanmasıysa tahmin edilenden daha kısa sürede gerçekleşecek'' dedi.

Ar-Ge çalışmalarının bu yılın başında ''New Journal of Physics'' dergisinde yayımlanarak literatüre girdiğini bildiren Özbay, görünmezlik deneyine dair detaylı bilgilerin popüler bilim dergisi ''NTV Bilim''in Ağustos sayısında yayımlandığını belirtti.

Harry Potter'ın görünmezlik pelerini

Metamalzemeleri ''doğada kendiliğinden var olmayan özellikler gösterebilen sihirli materyaller'' olarak tanımlayan Özbay, görünmezlik pelerininin temel çalışma prensibinin J. K. Rowling'in romanlarındaki Harry Potter'ın görünmezlik pelerinlerinini hatırlattığını söyledi.

Görünmezlik pelerininin roman boyunca Harry'e düşmanlarının gözlerinden ve sezilerinden uzak, güvenli bir ortam sunduğunu vurgulayan Özbay, ülkelerin savunma sanayilerinin hedeflerinin yalnız filmlerde rastlanan bu teknolojilere benzer olduğunu ifade etti.

Görünmezliğin, bu teknolojiyi elinde tutabilen ülkelere üstün istihbarat yetileri kazandıracağını dile getiren Özbay, bunun çok uzakta olmadığını belirtti.

Özbay, sözlerini şöyle sürdürdü: ''Askeri araçların üzerine örülecek bir pelerin sayesinde istenilen frekans bandında, tankların hatta havadaki uçakların bile görünmezliğine olanak sağlanabilecek. Pelerin günümüzde görünmezlik teknolojilerinde kullanılan örneklerinin aksine herhangi bir ekstra yayın yaparak parazit oluşturma ve düşmanın aklını karıştırmaya ihtiyaç duymadığından elektromanyetik açıdan herhangi bir gürültü yaratmasına gerek kalmayacak. Aracı kumanda eden askeri personel için çok daha sağlıklı bir seçim olabilecek.

Çalışmamızda mevcut yöntemleri daha da ileriye taşıdık. Eskiden havada asılı kalan cisimler görünmez kılınmakla uğraşılırken şimdi karada duran bir tankı da görünmez kılmak mümkün hale gelecek.''

"Gölge sorunu da ortadan kalktı"

Özbay, dünyadaki mevcut görünmezlik pelerini çalışmalarının henüz kesin bir görünmezlik sağlayabildiğini söylemenin mümkün olmadığını belirterek, şunları kaydetti: ''Soğurulan elektromanyetik dalgalar, yerlerinde nüfuz edilememiş hareketli bir gölge bırakıyor. Bizim geliştirdiğimiz malzemeler ise bu gölge problemini de ortadan kaldırıyor. Görünmez kılınmak istenen cisme gönderilen elektromanyetik dalgaları yansıtmamak ve saçılıma uğratmamak artık tek amaç değil; ana hedef, bu arada arkada herhangi bir gölge de bırakmamak. İşin asıl zor kısmı bu. Bu söylenilenler doğrultusunda gerçekleştirilebilecek bir pelerinin çok maliyetli olacağı düşünülebilir. Oysa sözkonusu yapılar tamamen yalıtkan ve metallerden oluşuyor.

Çok ufak boyutlardaki yapıtaşlarından oluşacak pelerin, bu boyutlardaki imalat tekniklerinin gelişmişliğinin getirdiği yüksek üretim hızı ve hammaddesinin kolay temini ile gelen ucuzluk sayesinde şu anda yaygın tekniklerden çok daha az maliyetli olacak.''

"Manzarayı bozan ağaç görünmez yapılabilecek"

Görünmezlik pelerininin sivil uygulama alanlarının da bulunacağını aktaran Özbay, vücudunda metalik implant ya da kalp pili taşıyanların da bu teknoloji ile güvenle MRI'a girmesinin sağlanabileceğini söyledi.

Özbay, medikal cihazların pelerinlenmesinin alışveriş merkezlerinde, havalimanları gibi güvenlik kontrol noktalarında da işleri hızlandıracağını, hastaların sürekli bir açıklama getirmek durumunda kalmayacağını dile getirdi.

Cep telefonu sinyallerinin rotalarını engellerden en az etkilenecek şekilde yönlendirmenin de bu teknoloji ile mümkün olacağını kaydeden Özbay, şöyle konuştu: ''Rota üzerinde bulunan coğrafi engeller elektromanyetik dalgalar için ölümcül olabiliyor. Bir dalga kılavuzu rolünü üstlenecek olan pelerinleme teknikleri sayesinde bilgi taşıyan dalgalarımızı istediğimiz doğrultularda ve nispeten az kayıplarla yönlendirebileceğiz. Belki düşük kayıplar sayesinde daha az baz istasyonuna ihtiyaç duyabileceğiz. Duyarlı ekipmanları radyo dalgalarından, elektrik ve manyetik alanlardan koruyabileceğiz. Hatta daha da cüretkar konuşursak, bu malzemelerle ileride manzaranızı kapatan bir ağacı da pelerinleyerek, kesmeden görüş sahanızın dışına çıkarabileceksiniz.''


Kaynak: http://www.cumhuriyet.com.tr/?im=yhs&hn=72296&kn=18
Türk Genci, devrimlerin ve cumhuriyetin sahibi ve bekçisidir. Bunların gereğine, doğruluğuna herkesten çok inanmıştır. Yönetim biçimini ve devrimleri benimsemiştir.

Bunları güçsüz düşürecek en küçük ya da en büyük bir kıpırtı ve bir davranış duydu mu, "Bu ülkenin polisi vardır, jandarması vardır, ordusu vardır, adalet örgütü vardır" demeyecektir. Elle, taşla, sopa ve silahla; nesi varsa onunla kendi yapıtını koruyacaktır.
Kullanıcı küçük betizi
Türk-Kan
Kuvva-i Milliye
 
İletiler: 6735
Kayıt: Pzt Şub 19, 2007 20:56

Re: Görünmez olmanın formülü Türklerde

İletigönderen KILICINRUHU » Cum Tem 31, 2009 16:41

Keşke hergün bu tür haberler alabilsek.Paylaştığınız için teşekkürler.
Bu memleket,tarihte Türk'tü,halde Türk'tür ve ebediyen Türk olarak yaşayacaktır.
Resim
Kullanıcı küçük betizi
KILICINRUHU
Üye
Üye
 
İletiler: 49
Kayıt: Pzt Tem 06, 2009 16:59

Re: Görünmez olmanın formülü Türklerde

İletigönderen Laçin » Cum Tem 31, 2009 17:00

Yeterli kaynak, teşfik ve bilim adamıyla olmayacak şey yok! Bunun içinde iyi bir ekonomi!

Yada süper zeka biri çıkacak ki, cüzi miktarlara, o mükemmel beyniyle yaptığı müthiş işler sayesinde fark atacak, arayı kapatacak!
Ama bu konuda şimdilik kendimizi küçümsemeye gerek yok! Son zamanlarda büyük bir çaba var bu konuda. Tabi, zamanımızda herşeye çok rahat ulaşılıyor olması bunda etken. Ama bu sadece bizim çin avantaj değil!
Kullanıcı küçük betizi
Laçin
Üye
Üye
 
İletiler: 80
Kayıt: Cum Oca 09, 2009 22:48

Re: Görünmez olmanın formülü Türklerde

İletigönderen dervishizir » Cmt Ağu 01, 2009 0:58

yahu bende bir arabu kardak krizi zamanında bizim f16 ların görünmezlik yapıp Atina üzerinden alçak irtifa uçup şehrin camlarını patlattığını duymuştum anlatanda valla gözleri döne döne allatıyordu dedim ya kafayı kırmış yada gerçek söylüyor :D bi bilgisi olan varsa yada proflar biliyorsa söylesinler çok merak etmiştim gerkeliği varmı diye. yani anlatanda havacıydı artık avcı hikayesimiydi gerçekmiydi bilemiycem.
Kullanıcı küçük betizi
dervishizir
Üye
Üye
 
İletiler: 144
Kayıt: Sal Ağu 19, 2008 1:40

Re: Görünmez olmanın formülü Türklerde

İletigönderen İlteriş » Cmt Ağu 01, 2009 10:53

Bence bu arastirmanin populer adi gorunmezlik. Gorunmezlik, bir yere bir acidan bakildiginda bir cisim yerine, onun arkasinda varolan cismi gormek degil midir? Yukaridaki haberde belirtilen bulus, veya bulunmasi amaclanan sey, madde uzerine ulasan isigin sogurulmasi, geri yansitilmamasi, maddeden herhangi bir sinyal donmemesi ise, bunun varacagi sonuc "KARARTI, yahur KARANLIK" degil midir?
Kara veya karanlik bir cisim, herseye ragmen VARDIR ve arkasindaki manzarayi kendi buyuklugu olcusunde KAPATACAKTIR. Boyle bir cisim, olmasi gerektigi gibi gorunmeyecektir, ancak kararti olarak gorunecek ve arkasindaki manzarayi (bu beyaz bir duvar da olabilir) kapatacak ve kesinlikle FARKEDILECEKTIR.

Gercek gorunmezlik "bana gore", gorsel alicilara (gozlere, yahut kameralara) gostermek uzere, cismin arkasindaki manzaranin, uygun perspektif duzeltmesi hesaplanarak cismin onune (yani goz ile cisim arasina), yuksek cozunurluklu parlamaz bir monitor veya seffaf olmayan bir tur hologram teknolojisi kullanilarak, cismi bakan gozlerden gizleyecek "goruntuden yapilmis bir sutun" gibi cismin onune yansitilmasi suretiyle gerceklesebilir. Tabii ortamda, farkli konumlarda yerlesmis birden fazla gorsel alici varsa, bu gibi bir yontemle hepsini yaniltmak mumkun olmayacaktir.

Not; Beyin firtinam geldi:-)
"Temel ilke, Türk milletinin haysiyetli ve şerefli bir millet olarak yaşamasıdır. Bu ilke, ancak tam istiklâle sahip olmakla gerçekleştirilebilir"

Mustafa Kemal Ataturk
Kullanıcı küçük betizi
İlteriş
Üye
Üye
 
İletiler: 1197
Kayıt: Cmt Eki 20, 2007 23:05

Re: Görünmez olmanın formülü Türklerde

İletigönderen |Kuralsız| » Prş Eyl 24, 2009 10:59

Bence bir cismi görünmez yapmak , yani tamamen o cismin görüntüsünü ortadan kaldırmak mümkün olamaz..

Bu sadece bir tür kamuflaj ya da gizlemeden ibaret olabilir ancak . .

Türkiye'nin bu tür çalışmalardaki başarıları da gurur verici . .

Paylaşım için tşk.
''Hayattaki yegane üstünlüğüm Türk doğmaktır! Muhterem milletime şunu tavsiye ederim ki; sinesinde yetiştirerek başının üstüne kadar çıkaracağı adamların kanındaki, vicdanındaki cevher-i asli'yi çok iyi tahlil etmek dikkatinden bir an feragat etmesin."
Başbuğ Mustafa Kemal Atatürk

Ruhun Şad, Mekanın Cennet Olsun Türklüğün Yüce Başbuğu ATATÜRK
Kullanıcı küçük betizi
|Kuralsız|
Üye
Üye
 
İletiler: 2244
Kayıt: Pzr Şub 25, 2007 13:25
Konum: Gecenin Kıyısından Karanlığın Tam Ortasından |K@yse®ciyes|

Re: Görünmez olmanın formülü Türklerde

İletigönderen ozan35 » Prş Eyl 24, 2009 13:41

Bu akşam Türk halkı olarak televizyonda haberlerde bu haberi değil, ingiliz bilim adamlarının yaptığı uyduruk buluşu görürüz...
acaba şu yılların ilerideki tarih kitaplarındaki hali nasıl olur? iktidar atatürkçü kesimde olmazsa, muhtemelen ergenekon ve balyoz olduğu gibi yazılır... Peki yüz yıl önceki tarih doğru mudur? olduğu gibi midir? emperyalizme karşı olduğu ve birtakım çevreleri rahatsız ettiği için doğrudur. şimdi o yılları çarpıtmaya çalışan kesimlerin ortak bir noktada buluştuğunu görünce daha bir anlaşılıyor.
Kullanıcı küçük betizi
ozan35
Üye
Üye
 
İletiler: 71
Kayıt: Prş Ağu 20, 2009 17:40

Re: Görünmez olmanın formülü Türklerde

İletigönderen ozan35 » Prş Eyl 24, 2009 13:53

dervishizir yazdı:yahu bende bir arabu kardak krizi zamanında bizim f16 ların görünmezlik yapıp Atina üzerinden alçak irtifa uçup şehrin camlarını patlattığını duymuştum anlatanda valla gözleri döne döne allatıyordu dedim ya kafayı kırmış yada gerçek söylüyor :D bi bilgisi olan varsa yada proflar biliyorsa söylesinler çok merak etmiştim gerkeliği varmı diye. yani anlatanda havacıydı artık avcı hikayesimiydi gerçekmiydi bilemiycem.


görünmezlik dediği radara görünmezliktir belki
acaba şu yılların ilerideki tarih kitaplarındaki hali nasıl olur? iktidar atatürkçü kesimde olmazsa, muhtemelen ergenekon ve balyoz olduğu gibi yazılır... Peki yüz yıl önceki tarih doğru mudur? olduğu gibi midir? emperyalizme karşı olduğu ve birtakım çevreleri rahatsız ettiği için doğrudur. şimdi o yılları çarpıtmaya çalışan kesimlerin ortak bir noktada buluştuğunu görünce daha bir anlaşılıyor.
Kullanıcı küçük betizi
ozan35
Üye
Üye
 
İletiler: 71
Kayıt: Prş Ağu 20, 2009 17:40

Re: Görünmez olmanın formülü Türklerde

İletigönderen FahrettinAltay » Prş Eyl 24, 2009 13:55

E N B U Y U K T U R K I Y E ! ! !
B A S K A B U Y U K Y O K !

Insallah bu talebelere genc Aselsan Muhendisleri gibi baslarina esrarengiz birsey gelmez!
Tanri bunlar gibi Turk Evlatlari korusun!
Bayraklari Bayrak yapan, ustundeki kandir, Toprak ugruna olen varsa VATANDIR
Kullanıcı küçük betizi
FahrettinAltay
Üye
Üye
 
İletiler: 81
Kayıt: Pzt Eyl 07, 2009 11:54

Re: Görünmez olmanın formülü Türklerde

İletigönderen sessiz sedasız » Cum Eyl 25, 2009 23:07

bu tür buluşlar bizim devlet üniversitelerinde yapılmış olsaydı yapanlar bu açıklamaları yapmasına vakit kalmadan bir yerlerden düşüp ölürlerdi...anca sorosa çalışan üniversitelerde yapılır böyle buluşlar onunda Türkiyeye bir karı olmaz diye düşünüyorum...
Sen ne kadar bilirsen bil,Senin bildiğin karşındakinin anladığı kadardır.
Kullanıcı küçük betizi
sessiz sedasız
Üye
Üye
 
İletiler: 988
Kayıt: Cum Mar 28, 2008 1:55
Konum: istanbul


Şu dizine dön: Bilim ve Teknoloji

Kİmler çevrİmİçİ

Bu dizini gezen kullanıcılar: Hiç kayıtlı kullanıcı yok ve 0 konuk

x