Günlük Ritm ve Bipolar Bozukluk

Diğer kategorilere uymayan başlıkları burada paylaşabilirsiniz

Günlük Ritm ve Bipolar Bozukluk

İletigönderen Hasta » Çrş Mar 28, 2007 6:21

Günlük Ritim ve Bipolar Bozukluk


Uyanma ve uyuma gibi gibi günlük aktivitelerin yer aldığı günlük ritmin düzenlenmesini sağlayan “saat geni”nin, bipolar bozuklukta görülen manik durumda da merkezi bir role sahip olduğu belirlendi.

Günlük ritmi düzenleyen saat geninde kısmi mutasyonlar meydana gelmiş farelerde, insanlardaki manik davranışlara benzer davranışlar gözlemlendi. Bipolar bozukluğun tedavisinde kullanılan bir ilacın fareye verilmesiyle birlikte, farenin normal davranışlarına geri döndüğü belirlendi.

Bu buluşlar, bilimadamlarının hala tam olarak çözemedikleri bipolar bozuklukla ilgili gelecekte yapacakları araştırmalar için, bir başlangıç niteliği taşıyor.

Dallas’taki Texas Üniversitesi Güneybatı Tıp Merkezi psikiyatri bölümünde asistan profesör Colleen McClung açıklıyor: “Elde ettiğimiz veriler, maninin gelişimi ve tedavisiyle ilgili yapacağımız araştırmalar için güzel bir mani örneği sağlıyor. Özellikle bipolar bozukluk gibi pekçok duygu durum bozuklukları esrarlarını korumaya devam ediyor.”

Bipolar bozukluk, enerji ve hareket kabiliyetindeki değişikliklerle beraber, birbirini takip eden aşırı mutluluk ve depresyon periyotlarıyla karakterizedir.

Texas A&M Tıp Koleji’nde deneysel terapiler ve nörobilim profesörü David J. Earnest ekliyor: “Bu çalışmayla, bipolar bozukluk görülen kişilerin günlük ritimlerde de bozulma meydana geldiğini anlıyoruz. Bu hayvan modelindeki saat geninde meydana gelen mutasyonlar, bipolar bozukluktaki davranışlara benzer örnekler oluşturuyor.”

Bilimadamları, özellikle bipolar bozukluk ve diğer psikiyatrik bozukluklarla günlük ritim arasında bir bağlantı olabileceğine uzun zamandır inanıyorlardı

Alıntı...
Kullanıcı küçük betizi
Hasta
Satılmıştır
 
İletiler: 1
Kayıt: Pzt Şub 19, 2007 14:52

Şu dizine dön: Diğer

Kİmler çevrİmİçİ

Bu dizini gezen kullanıcılar: Hiç kayıtlı kullanıcı yok ve 1 konuk

x