Halkoylaması Modası! / Özgen ACAR

Halkoylaması Modası! / Özgen ACAR

İletigönderen Oğuz Kağan » Sal Eyl 19, 2017 13:13

Halkoylaması Modası!

Bugünlerde dünyada bir “referandum (halkoylaması)” modası var… Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesud Barzani, “25 Eylül Pazartesi günü, Kürdistan’ın bağımsızlığı için halkoylamasına gideceğini” duyurdu.

Türkiye dahil, komşu ülkeler bu halkoylamasına karşı olduklarını açıkladılar. En ilginç tepki İspanya’dan şu sözlerle geldi:
“İspanya hükümeti, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nin bağımsızlık için halkoylaması düzenleme girişimlerini sürdürme kararına endişeyle izliyor. Bu oylama, 2005’te halkın büyük desteğiyle kabul edilen Irak anayasasına göre yasadışıdır.”

İspanya neden karşı? Çünkü İspanya’da özerk Katalan Meclisi de “bağımsızlık için halkoylamasının” 1 Ekim’de yapılmasına ilişkin yasayı kabul etti. Madrid hükümeti ise karara karşı yasal girişimleri başlattı.

Bir başka olay da bir Türk işadamının adının da karıştığı Nijerya’da yaşanıyor. Nijerya’nın güneydoğusundaki Biafra halkı, bağımsız devlet kurmak için ayaklanmıştı. İç savaşta milyonlarca kişi yaşamını yitirmişti. 1967’de kurulan Biafra Cumhuriyeti, yeniden Nijerya’nın egemenliği altına girmişti.

Bağımsızlık girişimi geçen aylarda yeniden alevlendiğinde, İstanbul merkezli “Uluslararası Milletler Ticaret Derneği” Başkanı Abdulkadir Erkahraman, Biafra ayaklanmasının başındaki Nnamdi Kanu ile çekilen fotoğraflarını, Nijerya Devlet Başkanı Muhammed Buhari hakkında “Sen ve köpeklerin eninde sonunda öldürüleceksiniz!” sözleri ile yayımlamıştı.

* * *

Gelelim Kuzey Irak halkoylamasına! Yıllardır Kuzey Irak’taki Kürtler, “bağımsız devlet kurmaları” konusunda çeşitli uluslararası destekler gördüler.

Kürtlerin en büyük ülküsünün, Akdeniz’e ulaşan bağımsız bir kuşağa sahip olmak olduğu çeşitli kereler açıklandı. Bu amaçla; PKK Türkiye’de, YPD de Suriye’de devreye konularak terör başlatıldı. Bazı yazarlarımız, siyasacılarımız her nedense bu ülküyü görmezden geliyorlar…

2. Dünya Savaşı’ndan sonra Ruslar Molla Mustafa Barzani’yi desteklediler. Saddam Hüseyin’e karşı 1990’da ABD’nin düzenlediği 1. Körfez Savaşı sırasında, Irak’tan binlerce Kürt, Türkiye’ye sığındı, hatta bazılarına “Türk Pasaportu” bile verildi. Savaş sonrasında Kürtler güçlendiler.

Cumhurbaşkanı Turgut Özal, Saddam’ın ardından Irak’ta muhalefete önemli roller düşebileceği kanısıyla, Kürtlerle bir diyaloğun geliştirilmesinin yararlı olabileceğine inanıyordu. İlk kez bir Türk Cumhurbaşkanı, bir Kürt liderle görüşünce “Bunun Kürtler için ne anlama geldiğini, nasıl bir kilometre taşı olduğunu kimse anlayamaz!” demişti.

2001’de ise Başbakan Bülent Ecevit’in “gizli” kaydıyla Genelkurmay’a, MİT’e ve MGK’ye gönderdiği “Kuzey Irak’ta Kürt devletinin ilanı ‘casus belli (savaş nedeni)’ sayılacaktır!” yazısı basına sızmıştı.

* * *

AKP Reis-i Umumisi, 27 Eylül’de yapılacak MGK toplantısının “Kuzey Irak’taki halkoylaması” öncesine, 22 Eylül’e alındığını açıkladı. Reis, “Birlikte yürüdüğü” FETÖ’cüler hakkında “Ne istediler de vermedik!” dediği gibi bu kez, “Desteği bizden alıp bildiğini okuyorsun” sözleriyle Barzani’yi hedef gösterdi…

Acaba Reis karşılığında Türkiye’ye neler aldı? Basına ve soru önergesiyle TBMM’ye de yansıdığı kadarıyla Enerji (!) Bakanı olan damat Berat Albayrak’tan örnek verelim. AKP Hükümetinin (IKBY ile) yaptığı gizli anlaşmada “Povertrans Şirketi’nin Kuzey Irak petrolünün Türkiye’ye taşınması ve başka ülkelere satılmasında yetkilendirildiği” açıklanmıştı. “Personel alımında bile yetkisi olan” Albayrak’ın şirketin önemli bir ortağı olduğu bildirilmişti.

Babası arkadaşımız olan rahmetli İlhan Çevik’in Daily Nevs gazetesini satan İlnur Çevik’in kurduğu şirket, 44 milyon dolarlık Süleymaniye Havaalanı ile Erbil’deki 65 milyon dolarlık Selahaddin Üniversitesi tesislerini yapmıştı.

Gelişmeleri Çevik şöyle açıklamıştı: “Türk şirketleri, Kürdistan’ın her yerinde, her türlü faaliyeti yapıyor. Şirketimiz, çok yakında Kürdistan Yerel Yönetimi’yle işbirliği yaparak elektrik üretimine başlayacak…”

Çevik’in, şu anda Reis’in sayıları açıklanmayan “Baş Danışmanlarından” biri olduğunu da anımsayalım…

Not: “Türkiye Rabia Cumhuriyeti’ne Doğru!” yazılarımı sürdüreceğim…

Özgen ACAR, 19 Eylül 2017
Namık KEMAL:
"Vatanın bağrına düşman dayamış hançerini,
Yok mudur kurtaracak bahtı kara maderini?"


Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK:
"Vatanın bağrına düşman dayasın hançerini,
Bulunur kurtaracak bahtı kara maderini."



http://www.guncelmeydan.com/pano/tayyip-erdogan-a-gonderilen-cfr-muhtirasi-kuresel-ihale-t18169.html
http://www.guncelmeydan.com/pano/abd-disisleri-abdullah-gul-u-biz-yetistirdik-t23656.html
http://www.guncelmeydan.com/pano/dun-malta-surgunleri-vahdettin-bugun-ergenekon-tayyip-t18151.html

KAÇAMAYACAKSINIZ!
Kullanıcı küçük betizi
Oğuz Kağan
Genel Yetkili
Genel Yetkili
 
İletiler: 12355
Kayıt: Sal Oca 27, 2009 23:04
Konum: Ya İstiklâl, Ya Ölüm!

Şu dizine dön: Gazete Köşe Yazarları

Kİmler çevrİmİçİ

Bu dizini gezen kullanıcılar: Hiç kayıtlı kullanıcı yok ve 3 konuk

x