HAYIRLI OLSUN !

Türkiye ve dünya gündemindeki gelişmeler hakkındaki fikirleriniz, yayınladığımız izlencelerin bölümleri hakkındaki düşüncelerinizi paylaşabileceğiniz alan.

HAYIRLI OLSUN !

İletigönderen Habip Hamza Erdem » Pzt Nis 17, 2017 16:31

HAYIRLI OLSUN !
Türkiye’de ‘sözde’ halkoylaması yapıldı ve ‘anayasa değişikliği’ne ilişkin önerinin, henüz resmî olmayan sonuçlarına göre ‘kabul edilidği’ açıklandı.
Bu halkoylaması ‘sözde’ idi, çünkü ‘seçim’lerle ilgili, hiçbir ama hiçbir ‘teknik kural’a uyulmadan yapıldı.
Herşey bir yana ‘tarafsız olmak üzerine yemin etmiş’ bir cumhurbaşkanı, başpehlivanlığa soyunmuş bir aday gibi gibiydi. Ve en önde göreşiyordu.
‘Hayır’ diyeceklerin ‘terörist’liği ve ‘alçaklık’ları dahil, her türlü küfürün ötesinde, son gün, onları ‘Evet’ diyeceklerle ‘aynı kefeye’ koymayacağını kitleler önünde haykırdı.
Bu ‘anayasa değişikliği’ önersisinin, ‘özde’ halkoylamasına sunulamayacağına ilişkin görüşlerimi ise, daha ilk günden ortaya koymuştum.
Çünkü, ‘Cumhurbaşkanlığı Hükûmet Sistemi’ gibi, felsefe, sosyal bilim ve hukuk yazınında yeri olmayan bir ‘takma ad’ ve ‘çakma içerik’le, ve yine cumhurbaşkanının balkon konuşmasında altını çizdiği üzere, ‘200 yıllık parlamento tarihi’nin altüst ederek Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ni 200 yıl geriye götürecek bir ‘sistem’ önerilmekte idi.
Böyle bir ‘öneri’nin Meclis’ten geçirilmesi şöyle dursun, öneri olarak sunulması bile ‘çağdaş hukuk’ ilkelerine aykırıydı.
Sonra, ‘hile ve desise’ ile, güya oyların % 51,4’ü oranında kabul edildiği ileri sürüldü.
Burada iki saptama yapılabilir: biri, halkımızın yarıdan çok fazlasının bu ‘öneri’yi reddetiği, ikincisi de halkımızın Meclis içi ve dışı siyasal partilerden çok daha ‘bilinçli’ olduğudur.
Gerçekten de, ortaya çıkarılacağı üzere, bu halkoylamasında ‘Hayır’lar ‘Evet’lerden çok çok fazladır.
Tek tek, o sandık bu oy pusulası üzerinde durmuyorum.
Ne var ki, ‘satılık’ sandık başkanı ve üyelerinin, kamera önünde bir bir ‘Evet’ mühürü bastıkları tüm dünyaya ulaştırılmış bulunmaktadır.
Sandık başkanına ‘satılık’ demek hakaret olacaksa ‘aşağılık’ diyelim.
Ve bu iki sıfatı, gönül rahatlığıyla ‘Alçak’ Seçim Kurulu ve başkanı Sami bey hazretlerine de yakıştırabiliriz.
Böyle söylerek öfkemizi dindirdiğimiz sanılmasın.
Çok daha önemli olarak, ‘kabul edilidiği varsayılan’ Anayasa değişikliğiyle nasıl bir ‘Devlet’in kurulmak istediğini ortaya koymamız gerekiyor.
Sürdürmekte olduğumuz ‘Devlet Ulus’a karşı’ yazı dizimizde, önümüzde aylar boyunca ‘Devlet kuramı’ hakkında, Türkiye’de bilinmeyen denilmese de az bilinen ya da üzerinde ‘az düşünülmüş’ konuları işleyeceğiz.
Uluslararası yazına geçen ve ‘çağdaş bilgi düzeyi’mizle betimlenebilecek bir ‘Devlet kuramı’ özeti sunacağız.
Bugünkü bilgi düzeyimizle, Türkiye’de kabul edildiği varsayılan ‘Cumhurbaşkanlığı Hükûmet Sistemi’nin, bütün dünyanın savaş etmek için elbirliği ettiği ‘Irak Şam İslam Devleti’yle olan ‘benzerlik ve ayrılık’ları üzerinde duracağız.
Bu iki ‘Devlet Tipi’nin nerelerde ayrıldığını söylemek bugünden zor olsa da, ‘dünya görüşü ve felsefesi’ bakımından bir ve aynı olduğu rahatlıkla söylenebilir.
Eksik kalan ‘İdam cezası’ da getirildiğinde, al birini vur ötekine denilebilecek bir ‘paralel’liğe kavuşacaklardır.
O arada, kimi yorumcuların, “Halkoylaması bizim ‘iç işimiz’; Almanya, Avrupa ya da herhangi bir dış güce ne” türü aymazca yorumlarına da değinilecek olursa; ‘Devlet’lerin ancak ‘ulusalararası kurumlar’ca tanınmaları halinde ‘Devlet’ olabildiklerini anımsatalım.
‘El Beşîr’ gibi bir ‘Devlet Başkanı’nınızın olmasını istemiyorsanız kuşkusuz.
Ancak ve ne var ki, Türkiye’de, bu tür yorumlara yol açabilecek bir ‘emperyalizm kalıbı’ üretilmekte, ona göre ‘strateji ve taktikler’ üretilmektedir.
Tam da bu nedenle, Türkiye’de bilimsel bir ‘Devlet Kuramı’ tartışması yapılmak zorundadır.
‘Sandık Başkanı’, ‘YSK Başkanı’, ‘Anayasa Mahkemesi’, ‘Bakan’, ‘Başbakan’, oy pusulası, sandık gibi ayrıntılarla değil, ‘Devlet’ nedir’, nasıl bir devlet kurulmak istenmektedir konusuna ışık tutmaya çalışacağız.
Görüldüğü kadarıyla Türkiye’de karanlıkta bir ‘kördöğüşü’ yapılmaktadır.
Biz halimizden memnunuz, zaten oyların da bilmem kaçıyla ‘kabul edildi’ diyecekseniz hâlâ, ee bize de ‘Hayırlı olsun’ demek düşer.
Ancak, bu iş, sanılanın ötesinde, bu satırların yazarını da ilgilendirmektedir; gerektiğinde, size rağmen savaşımını sürdürecektir.
Önümüzdeki günler ne getirecek, hep birlikte göreceğiz.
Ancak IŞİD benzeri, benzeri de değil tıpa tıpı, bir Cumhurbaşkanılığı Hükûmet Sistemi’nin Türkiye’de uygulama olanak ve olasılığı sıfırdır.
IŞİD de, bakın kaç yıldır yaşıyor denilecekse eğer, Cumhurbaşkanlığı Hükûmet Sistemi de aynı ortam ve koşullarda yaşayabilir ancak.
Siz evetçiler ve sözde hayırcılar, benzer ortam ve koşullara razı olan her kimseniz, bir kez daha Cumhurbaşkanlığı Hükûmet Sisteminiz sizlere ‘Hayırlı olsun’ diyelim.
Diyelim ama yazacaklarıma da kulak verin isterim.
Size olmasa da çocuk ve torunlarınıza yarayacaktır, eminim.
Habip Hamza Erdem
Kullanıcı küçük betizi
Habip Hamza Erdem
GM Yazarları
GM Yazarları
 
İletiler: 1526
Kayıt: Cum Haz 26, 2009 20:01

Şu dizine dön: Tartışma ve Fikir Meydanı

Kİmler çevrİmİçİ

Bu dizini gezen kullanıcılar: Hiç kayıtlı kullanıcı yok ve 4 konuk

x