Hepimiz Ayasofya'yı konuşurken neler oldu? / Arslan BULUT

Hepimiz Ayasofya'yı konuşurken neler oldu? / Arslan BULUT

İletigönderen Oğuz Kağan » Çrş Tem 29, 2020 14:46

Hepimiz Ayasofya'yı konuşurken neler oldu?

Yunanistan egemenliğindeki Meis adası, Antalya'nın Kaş ilçesine neredeyse bitişik gibidir. Öyle ki adada yaşayan Rumlar, günlük ihtiyaçlarını temin etmek, alışveriş yapmak için her gün Kaş'a gelir.

Son günlerde Alman basınında "Türkiye, Akdeniz'de Meis adası etrafında Navtex ilan etti. Yunanistan da aynı bölgede Navteks ilan edince iki ülke savaşın eşiğine geldi. Savaşı Merkel önledi" gibi haberler gündeme geldi.

Navtex ilan etmek, bir ülkenin yapacağı eğitim ve tatbikatları önceden duyurarak bu sahalara girilmemesi konusunda uyarılarda bulunmasıdır. Navtex, denizcilerin haberleşme cihaz sisteminin adıdır.

* * *

Olaylar bu şekilde gelişince, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, TCG Oruç Reis'in bölgedeki arama tarama çalışmalarına Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla bir süreliğine ara verildiğini açıkladı. Kalın, "Alman basını biraz abartmış, savaşın eşiğine filan gelinmedi. Ama Sayın Merkel'in yapıcı bir katkısı oldu. Uluslararası denizcilik hukuk ihtilaflı konuları ülkeler arasında ikili şekilde çözülmesini öngörüyor. Siz Meis'i normal şartlara göre düşünürseniz bizi Antalya Körfezi'ne hapsetmiş olursunuz. Biz bütün konuları ön koşulsuz konuşmaya hazırız. Navtex yayınlandığında Yunanistan aşırı tepki verdi. Oruç Reis'in arama tarama yapılması planlanan yer Meis adasına 180 km mesafededir." dedi.

* * *

Kalın, "Libya'da ise Cufra bölgesinde büyük bir askeri alan var. Son dönemde buraya büyük bir askeri yığınak yapıldı. Bu hayra alamet değil. Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti'ne desteğimiz devam edecek." diye bilgi verdi.

Milli Savunma Bakanlığı eski genel sekreteri, emekli kurmay albay Ümit Yalım ise konu ile ilgili şu bilgileri paylaştı:

*"Türkiye, Ayasofya ve Kanal İstanbul tartışmaları ile oyalanırken, ABD ve Yunanistan, Türk Boğazlarını devre dışı bırakacak bir projeye imza attı.

*Yunanistan ile ABD arasında 05 Ekim 2019'da imzalanan Savunma İşbirliği Anlaşması, 30 Ocak 2020'de Yunanistan Parlamentosu tarafından onaylandı. ABD, Yunan Parlamentosu'nun onayladığı anlaşma kapsamında, Larissa, Stefanovikeio ve Dedeağaç bölgesinde Askeri Üs açma hakkını elde etti.

*ABD, Yunanistan ile yaptığı anlaşma kapsamında 22 Temmuz 2020'de, Dedeağaç bölgesine askeri helikopter, askeri araç ve mühimmat yığınağı yaptı.

*Askeri yığınağın tamamlanmasını müteakip Dedeağaç ABD Deniz ve Hava Üssü 23 Temmuz 2020'de, resmi törenle açıldı. Törene, Yunan Savunma Bakanı Nikolaos Panagiotopoulos, ABD'nin Atina Büyükelçisi Goeffrey Pyatt ve Dedeağaç'ta konuşlu Yunan 12. Mekanize Piyade Tümeni'nin Komutanı katıldı. 

*ABD'nin Deniz ve Hava Üssü açtığı Dedeağaç bölgesi, 1923 Lozan Antlaşması'na göre gayriaskeri statüde. Lozan Antlaşması'ndaki Trakya Sınırlarına İlişkin Sözleşme gereği, Türkiye ile Yunanistan ve Bulgaristan arasında bulunan sınırın her iki tarafında 30 km. genişliğinde gayrıaskeri bölge belirlendi.

*Yunanistan ve ABD, Lozan Antlaşması'nı ihlal ederken, iktidar, olanı biteni turist gibi seyretti. Yunanistan'a müzik notası bile verilmedi."

* * *

Almanya ise Fransa'dan sonra Libya açıklarına askeri gemi gönderme kararı aldı. Almanya, Birleşmiş Milletler'in silah ambargosu kararının uygulanıp uygulanmadığını kontrol edecek. Almanya, "Hamburg" adlı fırkateynini, gelecek hafta 250 askerle birlikte yola çıkaracak. 

İç meselelere fazla daldığımız zaman, Türkiye'nin etrafında telafisi çok zor olaylar gelişiyor. Yunanistan'ın, 2004 yılında, 18 Türk adasını, AKP iktidarının onayı ile işgal etmesi gibi… Şimdi de hepimiz Ayasofya'yı konuşurken, ABD, Yunanistan, Fransa ve Almanya, Ege ve Akdeniz'de Türkiye'nin önüne yeni setler inşa ediyor!

Arslan BULUT, 29 Temmuz 2020
arslanbulut@yenicaggazetesi.com.tr
Namık KEMAL:
"Vatanın bağrına düşman dayamış hançerini,
Yok mudur kurtaracak bahtı kara maderini?"


Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK:
"Vatanın bağrına düşman dayasın hançerini,
Bulunur kurtaracak bahtı kara maderini."



http://www.guncelmeydan.com/pano/tayyip-erdogan-a-gonderilen-cfr-muhtirasi-kuresel-ihale-t18169.html
http://www.guncelmeydan.com/pano/abd-disisleri-abdullah-gul-u-biz-yetistirdik-t23656.html
http://www.guncelmeydan.com/pano/dun-malta-surgunleri-vahdettin-bugun-ergenekon-tayyip-t18151.html

KAÇAMAYACAKSINIZ!
Kullanıcı küçük betizi
Oğuz Kağan
Genel Yetkili
Genel Yetkili
 
İletiler: 12355
Kayıt: Sal Oca 27, 2009 23:04
Konum: Ya İstiklâl, Ya Ölüm!

Şu dizine dön: Arslan BULUT

Kİmler çevrİmİçİ

Bu dizini gezen kullanıcılar: Hiç kayıtlı kullanıcı yok ve 3 konuk

x