HİSSE SENEDİ YERİNE TAHVİL YATIRIMI TERCİH EDİLİR Mİ?

Bilim, teknoloji ve genel ağ (internet) hakkında her türlü yazıyı burada paylaşabilirsiniz. Alt bölümler şunlardır: Uzay, Küresel Isınma / Ekoloji, Bilim ve Toplum, Tutum (Ekonomi)

HİSSE SENEDİ YERİNE TAHVİL YATIRIMI TERCİH EDİLİR Mİ?

İletigönderen gunceakay » Cmt Ara 16, 2017 11:29

Resim

Borsanın iki kazançlı yatırım aracı, hisse senetleri ve tahvillerdir. İki enstrümanın birbirinden farklı özellikleri vardır. Buna karşın bu farklılıklar nedeniyle aynı portföyde yer almaları mümkündür. Hatta bu şekilde bir yol izlenerek hem risk dağılımı sağlanır hem de kazanç arttırılabilir. Yine de bazı yatırımcılar hisse senedi yerine tahvil yatırımının tercih edilip edilemeyeceği konusunu fazlasıyla merak etmektedir. Bu noktada iki yatırım aracını da iyi bir şekilde tanıyarak işe başlamak gerekiyor.

Hisse senedi nedir konusunda detaylı bilgileri sizlerle daha önce paylaşmıştır. Tahvil nedir öğrenmek isteyenler için de BorsaNasilOynanir.co sitesinde Altay Bilgin tarafından yayınlanan makaleye kesinlikle göz atmanızı öneririm. Tüm detayları ile tahvillin tanımı ve özellikleri ele alınmıştır. İki yazıdan bilgi edindikten sonra bu yazının devamını göz atmanız faydalı olacaktır.

Tahvillerin hisse senetlerine göre daha az risk içermeleri, tercih sebepleri arasında ilk sırada yer almaktadır. Hisse senetlerinin daha yüksek kazanç sunuyor olmasına karşın, aynı oranda risk içerdiği de bilinmektedir. Tahvillerde ise daha az risk söz konusudur; ama vade sonuna kadar beklemediğinizde daha az kar ile karşı karşıya kalabilirsiniz. Bu nedenle iki yatırım aracının, tam olarak birbirini dengelediğinden bahsedebiliriz.

Borsada tek bir yatırım aracıyla işlem yapmak yerine bir portföye yatırım yapmanın daha karlı olduğunu söylemiştik. Bu kapsamda ikisinden birini tercih etmek yerine, hem hisse senedi hem de tahvil ile oluşturulan bir portföye yatırım yapılabilir. Böylece daha güvenli ve karlı bir yatırım yapılabilir.

Bildiğiniz gibi tahviller, borç senetleridir. Şirketler ve devletler tarafından çıkartılmak üzere iki çeşidinden sıklıkla bahsedilir. Şirket tahvilleri, riskli görülseler bile devlet tahvilleri daha güvenli yatırım araçları olarak nitelendirilmektedir. Ayrıca Borsa İstanbul’da Borçlanma Araçları Piyasası‘nda işlem görürler. Bu noktada da karar vermeniz gereken noktalar vardır. Tek başına bir tahvile yatırım yapmak yerine bu yüzden de bir portföye yatırım yapmanız daha iyi olacaktır.

Borsada yatırım yaparken dikkat etmeniz gereken birçok konu vardır. Yatırım aracı seçimi, bu noktada dikkat edilmesi gereken ilk noktadır. Bu konuda başarılı olmak için tüm yatırım araçlarını iyi bir şekilde tanımalısınız. Özelliklerini bilmeli ve portföyünüze eklediğiniz zaman, nasıl faydaları olacağını öngörebilmelisiniz. Elbette bunu yaparken uygun seviyelerden alım – satım yapmanız gerektiğini de bilmelisiniz.

Eğer amacınız yüksek kar oranlı yatırımlar ise hisse senedi mi, tahvil mi diye sormak yerine her birini ayrı ayrı ele almalısınız. Piyasanın mevcut koşullarına göre yatırım araçlarını analiz etmeli, yorumlamalı ve buna göre sonuçlar elde ederek yatırım kararı vermelisiniz. Bunu yaparken acele etmemeli, ani karar vermemeli ve sabırsız davranmamalısınız. İstikrarlı bir yolda ilerlemeli, başkalarına kulak asmadan kendi stratejileriniz ile işlemlerinizi gerçekleştirmelisiniz.

Kaynak: http://www.borsanasiloynanir.site/
Kullanıcı küçük betizi
gunceakay
Üye
Üye
 
İletiler: 22
Kayıt: Pzt Kas 20, 2017 18:33

Şu dizine dön: Bilim ve Teknoloji

Kİmler çevrİmİçİ

Bu dizini gezen kullanıcılar: Hiç kayıtlı kullanıcı yok ve 0 konuk

x