Hukuk Gün Gelir Herkese Lazım Olur...

Hukuk Gün Gelir Herkese Lazım Olur...

İletigönderen Noyan Umruk » Prş Kas 25, 2010 12:40

--------------------------------------------------------------------------------

HUKUK, GÜN GELİR LAZIM OLUR... :evil:


--------------------------------------------------------------------------------

Sayın (E) Askeri Savci Güner Yigitbaş' ının iki general ve bir amiralin açıga alınmalari konusundaki hukuksal analizi... Hukuk gün gelir herkese lazım olur...

------------------------------------------------------------------------------




ÜÇ GENERAL'İN AÇIĞA ALINMALARI



Açığa alma; tutuklama gibi, soruşturma geçiren kamu görevlileri hakkında yasal koşulların bulunması halinde, ifa edilen görevin selameti açısından zorunlu ise uygulanabilen bir emniyet tedbiri olup, tamamen yasal bir müessesedir.



Gündemdeki açığa alınmalar; Türk Silahlı Kuvvetlerine mensup iki general ve bir amiral'e ilişkin ve de bir ilk olduğu için, kamuoyunda dikkat çekmiş ve tartışmalara neden olmuştur.



Üç generalin açığa alınmalarının yasal dayanağı, 926 sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Yasasının 65. maddesidir.



TSK Personel Yasasının 65/1-a maddesinde ; “Haklarında........5 yıl ve daha fazla hapis cezasını gerektiren bir cürümden.........dolayı kamu davası açılanlar, mensup oldukları bakanlıklarca açığa çıkarılabilirler.” hükmü yer almakta olup, ilgili bakanlar, üç generali açığa alırlarken bu yasa maddesine dayanmışlardır.



Bu itibarla, açığa alma işlemi, görünürde ve şeklen yasal bir işlemdir.



Ancak, hukuk devletlerinde, bir işlemin şeklen yasal bir işlem olması, her zaman, o işlemin aynı zamanda hukuki olduğu anlamına gelemez.



İşlem, şeklen bir yasa maddesine uygun da olsa, amacı itibariyle, hukuka aykırı bir işlemin varlığı söz konusu olabilir.



Türkiye Cumhuriyeti, bir yasa devleti değil, bir hukuk devletidir.



Hukuk devletlerinde, yasaya uygunluk ve hukuka uygunluk ayrımı daima yapılmalıdır. Özellikle, idareye tanınan ve hukuki denetime tabi olan bir taktir yetkisinin kullanımında, hukuk devleti ilkesi önem kazanmaktadır.



İşlemin dayanağı olan TSK Personel Yasasının 65/1-a maddesi, açığa alma konusunda ilgili bakanlara taktir yetkisi tanımakla birlikte, yasal koşulları mevcut olsa dahi, ilgili bakanlar, haklarında kamu davası açılmış bulunan generalleri açığa alma konusunda bağlayıcı tutulmamışlardır.



Hukuk diliyle ifade etmek gerekirse, koşulların mevcut olması halinde, artık ilgili bakanın açığa almaktan başka bir alternatifinin bulunmadığı bir bağlı yetki söz konusu değildir.



Bu nedenledir ki, açığa alınan üç generalin de sanık oldukları Balyoz Darbe Planı davasının açılmasından bu yana uzun bir zamanın geçmesine, bu generallerin terfileri Ağustos 2010 Askeri Şurasında tartışılarak, haklarında yakalama kararları bulunduğu için terfilerinin askıya alınmasına rağmen, ilgili bakanlar, TSK Personel Yasasının 65/1-a maddesindeki açığa alma taktir yetkilerini kullanıp, bu üç generali o tarihlerde açığa alma gereğini duymamışlardır.



Yani, açığa alma da, tutuklama gibi bir emniyet tedbiri olduğundan, her sanığın mutlak surette tutuklu yargılanmayacağı gibi, bu üç generalimiz de, haklarında açılan kamu davalarına rağmen, zorunlu görülmemiş olacak ki, uzun bir süre açığa alınmamışlardır.



Kaldı ki, bugün (24.11.2010) açığa alındıklarını öğrendiğimiz bu üç generalimiz dışında, haklarında kamu davası açılan bir çok general ve amiral bulunmakta olup, onların açığa alınmalarına gerek duyulmamıştır.



Öyleyse, bu üç generalimiz, aradan geçen uzun zamana rağmen, bugün niçin açığa alınmışlardır sorusuna, ilgili bakanlar; makul, inandırıcı ve kamu vicdanını tatmin eden haklı bir cevap vermek zorundadırlar.



Bilinen gerçek şudur;



Yaptıkları itiraz üzerine, 2010 Yüksek Askeri Şurası öncesinde haklarında çıkarılan yakalama kararları geriye dönük olarak kaldırılan bu üç generalimiz, bu şekilde terfi etme hakkına kavuşmuşlar ve terfi ettirilmeme işleminin iptali için başvurdukları Askeri Yüksek İdare Mahkemesinin verdiği yürütmeyi durdurma kararını, iki aylık zorunlu ve yasal süre içinde infaz etmemek amacıyla, hiçbir kamu yararı bulunmadığı halde, taktir yetkilerini kötüye kullanarak, bu üç general hakkında açığa alma işlemini tesis etmişlerdir.



Bu itibarla, bağlayıcı olan mahkeme kararını infaz etmemek için, kanuna karşı hile anlamına gelecek şekilde, üç generalimizin açığa alınmalarına ilişkin olarak tesis edilen işlem, görünürde ve şeklen yasal bir işlem sayılsa da, asla hukuka uygun bir işlem olarak kabul edilemez.



Yaptığı açıklamalardan, planlayıcıları arasında AKP Genel Başkanı Sayın ERDOĞAN'ın da bulunduğu anlaşılan, üç generalin açığa alınmaları işlemi; tamamen siyasi olup, AKP iktidarının hukuk devleti ve özgürlük anlayışının ilkelliğini de gözler önüne sermiştir.24.11.2010



Güner YİĞİTBAŞI ( Emekli Savcı )

















VIII - AÇIĞA ÇIKARILAN, TUTUKLANAN VEYA FİRAR VE İZİN TECAVÜZÜNDE BULUNAN, CEZASI İNFAZ EDİLMEKTE OLAN SUBAYLAR HAKKINDA YAPILACAK İŞLEM:

Madde 65 - Açığa alınan veya tutuklanan subay ve askeri memurlar hakkında aşağıdaki esaslara göre işlem yapılır:

a) (Değişik bent: 26/03/1982 - 2642/10 md.) Haklarında ölüm veya ağır hapis cezasını gerektiren veya yüz kızartıcı bir suçtan ya da taksirli suçlar hariç olmak üzere 5 yıl ve daha fazla hapis cezasını gerektiren bir cürümden veya emre itaatsizlikte ısrar, üste veya amire fiilen taarruz, üste veya amire hakaret, mukavemet suçlarından dolayı kamu davası açılanlar mensup oldukları bakanlıklarca açığa çıkarılabilirler.

Ancak, emre itaatsizlikte ısrar, üste veya amire fiilen taarruz, üste veya amire hakaret, mukavemet suçlarında; nezdinde mahkeme kurulan kıta komutanı veya kurum amiri tarafından fiilin işleniş şekli, niteliği ve disiplini ihlal derecesi bakımından açığa alınmayı gerektirip gerektirmediği hakkında bir görüş bildirilmişse bu görüş de dikkate alınır.

b) (Değişik bent: 26/03/1982 - 2642/10 md.) (a) bendi gereğince açığa çıkarılanlar yapmakta oldukları görevden alıkonulurlar ve kendilerine başka görev verilmez.






Editör : Dr.Noyan UMRUK
Yazdır Yorumla Tavsiye
Kullanıcı küçük betizi
Noyan Umruk
GM Yazarları
GM Yazarları
 
İletiler: 1039
Kayıt: Pzr Mar 08, 2009 13:39

Şu dizine dön: Dr. Noyan UMRUK

Kİmler çevrİmİçİ

Bu dizini gezen kullanıcılar: Hiç kayıtlı kullanıcı yok ve 0 konuk

x