İngiliz istihbaratı gururla ifşa ediyor: “Kürtler vatanlarına çok yakın”

İngiliz istihbaratı gururla ifşa ediyor: “Kürtler vatanlarına çok yakın”

İletigönderen Erkan Güçiz » Cmt Şub 21, 2015 19:53

İngiliz istihbaratı yayın organı The Economist, 21 Şubat 2015 tarihli “Kürdistan’ın ayrılma hakkı; Kürtlere Özgürlük” başlıklı yazıda Türkiye’nin bölünmeye hazır olduğunu yazdı: “Kürtler 1. Dünya Savaşından bu yana ilk kez kendi vatanlarına kavuşmaya bu kadar yakın” ifadesini kullandı!

Yazıda şu ifadeler yer alıyor:

"En az 25 milyon nüfusu olan Kürtler dünyada devleti olmayan en kalabalık insan gruplarından biri.

Kürtler hayallerinin hakikat olmasına iki defa yaklaştılar; ilki 1. Dünya Savaşı’ndan sonra, Osmanlı İmparatorluğunun çöküşünde Sevr anlaşmasında kendilerine bir devlet vaat edildiğinde ve ikinci defa, 2. Dünya Savaşı’ndan sonra, on ay gibi kısa bir süre kuzey-batı İran’da Mahabad Kürt Cumhuriyeti olarak. Bugün, en azından 6 milyon kişinin yurdu olan Kuzey Irak Kürt Bölgesi tamamen bağımsız, tek eksiği adının da “Bağımsız” olması.
Yüz yıl önce Amerikan Başkanı Woodrow Wilson’un ortaya koyduğu ilke, “uluslara her türlü kuşkudan uzak yaşam güvenliğiyle özerk gelişmeleri için tam bir özgürlük sağlanmalıdır” idi. Bir ülke kendine yeterliyse, demokrasiyi benimsemişse ve azınlıklarına saygılı davranıyorsa bağımsız olabilmeli.
Iraklı Kürtler, kendilerine bir anavatan istediklerini oyları ile yeniden, onaylamalı.
Ekonomisiyle, demokrasisiyle sürdürülebilir olması gerektiği gibi bu yeni devlet askeri olarak savunulabilir olmalı; bir Büyük Kürdistan yaratma amacıyla Türkiye, İran ve Suriye’den parçalar koparmayı ret etmelidir. Ve Irak hükümeti ile sınırlar dâhil tüm sorunlarını çözmelidir.

Kürtler sürdürülebilir bir ekonomiye erişebilirler.

Kısa zamanda, bugünkü fiyatlarla yılda 17 Milyar dolarlık petrol üretmeyi umut ediyorlar.

Kendi ülkelerdeki Kürt isyan hareketlerinden korktukları için, Türkiye ve İran, Irak’tan koparılıp kurulacak bağımsız bir Kürdistan’a baştan beri karşı.
Ama Kürt davasında gelişmeler var. Yakın gelecekte bir merkezi hükümeti yeniden kurma olasılığı olmayan Suriye, Irak Kürtlerinin ayrılmasına karşı çıkacak durumda değil. Irak Kürdistan’ının en kaygılı komşusu Türkiye ile ilişkileri de kayda değer şekilde iyileşti. Türkiye’nin Güneydoğusundaki nüfus olarak Irak’takilerden çok daha fazla olan Kürtler ayrı devlet kurma arzusundan vazgeçmiş, yerine özerklik istiyor görünüşünde. İstanbul ve diğer yerlerde asimile olmuş Kürtler ayrılık istemiyor. Dolayısıyla Türkiye Güneydoğu sınırında bağımsız bir Kürt devletine sıcak bakabilir.

Denize kıyısı olmayan Irak Kürdistanı’nın petrolünü pazarlayabilmek için özellikle Türkiye olmak üzere, komşuları ile iyi ilişkileri olması hayati önem taşıyor. Batılı ülkeler, bağımsız bir Kürdistan, sınırlarındaki ayrılıkçı Kürtleri kışkırtırsa, hiçbir şekilde yardım etmeyeceklerini açıkça belirtmelidir.

Kürtler kendi vatanlarını istiyorlar; onu hak ettiler.




Kaynak:
http://www.economist.com/news/leaders/21644151-case-new-state-northern-iraq-set-kurds-free?fsrc=nlw|hig|19-02-2015|NA

(Çeviri: Erkan GÜÇİZ)
Uluslar, egemenliklerini geçici bile olsa, bırakacağı meclislere dahi gereğinden fazla inanmamalı ve güvenmemelidir. Çünkü meclisler bile despotluk yapabilir ve bu despotluk bireysel despotluktan daha tehlikeli olabilir. Meclislerin öyle kararları olabilir ki, bu kararlar ulusun yaşamına giderilmesi olanaklı olmayan zararlar verebilir.
Gazi Mustafa Kemâl Atatürk

Erkan Güçiz

Facebook - TC ERKAN GÜÇİZ
Kullanıcı küçük betizi
Erkan Güçiz
Genel Yetkili
Genel Yetkili
 
İletiler: 421
Kayıt: Çrş Eyl 29, 2010 5:18

Şu dizine dön: Erkan GÜÇİZ

Kİmler çevrİmİçİ

Bu dizini gezen kullanıcılar: Hiç kayıtlı kullanıcı yok ve 0 konuk

x