İngiltere hükümeti kendi hakkında gizli belgeleri sızdırıyor / (Çeviri: Erkan GÜÇİZ)

İngiltere hükümeti kendi hakkında gizli belgeleri sızdırıyor / (Çeviri: Erkan GÜÇİZ)

İletigönderen Erkan Güçiz » Pzr Ağu 25, 2013 9:40

ABD Ulusal Güvenlik Konseyi (NSA) gizli belgelerini açıklayan Snowden diyor ki “Ben Independent gazetesiyle ne konuştum, ne onlarla beraber çalıştım ne de gazetecilikle ilgili bir şey verdim onlara.”

Glenn Greenwald - The Guardian

23 Ağustos 2013

(Güncelleme aşağıda)

The Independent gazetesi, içinde, defalarca Edward Snowden tarafından NSA’dan alındığını iddia ettiği bir makale yayınladı. Burada söylenen, “İngiltere’nin, Batılı İstihbarat servisleri adına çok sayıda Ortadoğu e-postalarını, telefon konuşmalarını ve internet trafiğini dinlemek ve ayıklamak için gizli bir internet izleme istasyonu kurduğu” idi. NSA kaynaklı olduğunu ileri sürdüğü belgeleri ve ifşaatı yayınlamak Independent için bir ilk ve bu (NSA) gizli belgelerini açıklayan Snowden ile çalışan gazetecilerin şimdiye kadar kaçındıkları bir açıklama şekli.
Bu aşikâr bir soru getiriyor: bu açıklamanın kaynağı kim? Bu sabah, Snowden İndependent’ın kaynağının kendisinin olmadığının açıkça bilinmesi istediğini söyledi; yaptığı açıklamada:
Ben Independent gazetesiyle ne konuştum, ne onlarla beraber çalıştım ne de gazetecilikle ilgili bir şey verdim onlara. Birlikte çalıştığım gazeteciler, benim isteğim doğrultusunda, anlayışlı ve dikkatli olarak, kimseyi tehlikeli bir duruma düşürmeden halkın bilmesi gerekenleri yazdılar. ABD Başkanı da dâhil olmak üzere toplumun her kesiminden kişiler bu dikkatle yapılan açıklamaların kamuda bir tartışma ortamına ne derecede yararlı olduğunu belirttiler; biz de bundan gurur duyuyoruz.
Görünüşe göre İngiltere hükümeti, bilinçli olarak tehlikeli bilgileri Independent gazetesine sızdırarak ve bu başkalarının yaptığı söyleyerek Guardian ve Washington Post’da çıkan bilgilerin tehlikeli olduğu havasını yaratmaya çalışıyor. İngiltere hükümeti, sıradan bir vatandaş tarafından yapılsaydı suç olduğunu iddia edecekleri bu bilgileri açıklama kararını neden aldıklarını açıklamalı.”

Burada İngiltere’nin, halkoyunda tepki ile karşılanan David Miranda’nın yanında taşıdığı belgeler yüzünden gözaltına alınması ile ortaya çıkan Terörizm kanunun kötüye kullanılması olayından doğan bir büyük skandal var. İngiltere hükümeti bu belgelerin halkın güvenliği için son derecede tehlikeli olduğunu mahkemeye anlatmaya çalışırken, daha önce görülmemiş şekilde bu bilgiler aniden ortaya dökülüyor. Bu yüzden de Snowden açıkça belirtiyor: Independent o şekilde göstermeye çalışsa da sızdırdıkları bilgilerin kaynağı o değil. O halde kim?

ABD hükümeti bu taktiği devamlı kullandı. Bir yandan hükümeti küçük veya suçlu duruma düşürecek gizli belgelerin gizliliğinin önemini anlatırken bir yandan da işlerine geldiği zaman politik çıkarlarına yarayacak tonlarca belgeyi sızdırdılar.

Independent makalesinin bir başka tarafı daha var; Guardian’nın NSA belgelerini yayınlamasını kısıtlayan bir anlaşma olduğu havası yaratılmaya çalışılıyor. Kendi adıma konuşuyorum: açıkça söyleyeyim, böyle bir kısıtlamadan haberim yok, bu belgeler üzerinden yaptığım haberlere sınırlama koyan bir anlaşma yok. Hiç bir şekilde bu tür kısıtlamaları kabul etmem. Defalarca açıkladığım gibi bu hafta gördüğümüz tipte göz korkutmalar ne benim ne de benimle birlikte çalışanların haber yapmalarını etkileyemez. Şu anda önemli yeni NSA haberleri üzerinde çalışıyorum ve hazır oldukları anda yayınlamaya kararlıyım.

İlgili soru
Gizli belgeleri bulundurmak ve taşımak bir suç diyen medya mensupları ve diğerlerine soru: yani siz yalnız Daniel Elsberg’in değil aynı zamanda Pentagon Papers diye bilinen binlerce sayfa çokgizli belgeleri teslim alan, saklayan, kopyalayan, taşıyan ve yayınlayan New York Times gazetesi muhabirleri ve editörlerinin de suç işlediğine inanıyor musunuz?

Siz, Washington Post gazetesi, Bush yönetimi tarafından dünyanın pek çok yerinde CIA’nın ne işler yaptığı belirsiz bir üsler ağı kurulduğu veya New York Times gazetesi 2005’de, NSA’nın mahkeme kararı olmadan ABD vatandaşlarını dinleme programı oluşturduğu haberleri verdiğinde de suç işlediklerine inanıyor musunuz?

Yahut ta, bu yalnız bizim yaptığımız NSA haberlerine uygulanan yeni icat bir suç tarifi mi? Gizli belgeleri bulundurma veya gizli bilgileri aktarmanın suç olduğunu savunan medya mensupları araştırmacı gazeteciliğe nasıl bir örnek olduklarının farkında değiller mi?

GÜNCELLEME
Independent’den Oliver Wright tvit ile aşağıdakini gönderdi:
Bilisin ki: Independent’ına bir sızıntı olmadı yahut bugünkü birinci sayfa haberini basmaya hükümet tarafından kandırılmadı."

Independent makalesinde bir isimsiz “üst düzey hükümet kaynağı”ndan haberin alındığını söylemesi bir yana kimse onların herhangi bir şeyi basmak için “aldatıldıklarını” da söylemedi. Asıl soru: onlara bu belgeyi veya içindeki bilgiyi kim verdi? Snowden veya onun doğrudan birlikte çalıştığı gazetecilerden gelmediği açık. Bu çok gizli bilgiyi açıklarken Independent kaynak hakkında hiçbir bilgi vermedi. Böyle bir belge gördüler mi, gördülerse kimden aldılar? Tabii ki demek istediğim kaynaklarını ismen belirtmeleri değil fakat en azından konu bu kadar önemli olduğu göre iddialarının neye dayandığını açıklamaları. Beklenen, böyle bir şeyi, belgeleri görmeden veya konuyu yakından bilen çok dar bir çerçeve içindeki kişiler yani doğal olarak İngiltere hükümetinin kendisini tarafından doğrulanmadan yayınlamamaları idi.

Kaynak: http://www.theguardian.com/commentisfree/2013/aug/23/uk-government-independent-military-base
Uluslar, egemenliklerini geçici bile olsa, bırakacağı meclislere dahi gereğinden fazla inanmamalı ve güvenmemelidir. Çünkü meclisler bile despotluk yapabilir ve bu despotluk bireysel despotluktan daha tehlikeli olabilir. Meclislerin öyle kararları olabilir ki, bu kararlar ulusun yaşamına giderilmesi olanaklı olmayan zararlar verebilir.
Gazi Mustafa Kemâl Atatürk

Erkan Güçiz

Facebook - TC ERKAN GÜÇİZ
Kullanıcı küçük betizi
Erkan Güçiz
Genel Yetkili
Genel Yetkili
 
İletiler: 421
Kayıt: Çrş Eyl 29, 2010 5:18

Şu dizine dön: Erkan GÜÇİZ

Kİmler çevrİmİçİ

Bu dizini gezen kullanıcılar: Hiç kayıtlı kullanıcı yok ve 0 konuk

x