IŞIK AĞABEY'e Açık Mektup...

IŞIK AĞABEY'e Açık Mektup...

İletigönderen Noyan Umruk » Prş Ağu 04, 2011 12:08

IŞIK AĞABEY’E AÇIK MEKTUP :turkiye:

Dr. Noyan UMRUK

Saygıdeğer Işık Ağabey,

Sana, emrinde çalıştığım üç yıl, içimden gelerek, bütün yüreğimle komutanım dedim. İyi ki de demişim. Yanılmayışımın onuru ve kıvancını bana yaşattığın için sağ olasın Işık ağabey. Senin de içerisinde bulunduğun bizim kuşak, aldığı maaşı bilmeyen, gözünü budaktan esirgemeyen, yetki ve insiyatifini sonuna kadar kullanan, mangal yürekli, sert, ama astını çocuğu gibi koruyan, halkın içinde yaşayan bir kuşağın “rahle-i tedrisi”nden geçmişti. Biz onlara “şövalye subaylar” derdik. 1947’lerde Marshall yardımı ile içimize giren kurt, bizi için için kemirirken, 1980lerden itibaren lojman-orduevi-kışla üçgenine tayınlanıp, halkla iç içe yaşamaktan uzaklaştırıldık. Ama yine de, “Mekteb-i Harbiye”de kafalarımıza kazındığı gibi “bu mesleği zengin olmak için seçmediğimizin” idrakinde dürüst, namuslu, vatan ve millet sevgisi dolu, hoşa gitmese bile doğruları söyleyebilen, ketum, vefalı ve silah arkadaşlığı dayanışması içinde “düz asker” bir kuşaktık. Sen de bizim kuşağın konuşmayı sevmeyen, ama çok çalışkan ve parlak bir örneğiydin Işık ağabey. İşte, bu nedenle yanılmadığıma seviniyorum.

Bir yıl, bir yandan herkesin aklını başına almasına çabalarken, öte yandan seçimleri ve halkı bekledin. Ne küresel aç kurtları, ne de eniklerini sağduyu çizgisine getiremedin. Ömürlerini ülkeye adamış silah arkadaşların azılı katiller gibi yakalanıp, tutsaklaştırılırken o yüce makamda oturamazdın. “Şu anda 173‘ü muvazzaf, 77‘si emekli olmak üzere 250 general-amiral, subay, astsubay ve uzman jandarma çavuş, hürriyetlerinden yoksun olarak tutuklu bulunmaktadır. Tutuklamaların evrensel hukuk kaidelerine, hakka, adalete ve vicdani değerlere uygun olarak yapıldığını kabul etmek, birçok hukukçunun da ifade ettiği gibi, mümkün değildir. Bu durum, birçok defa yetkili makamlara iletilmesine, anlatılmasına ve takip edilmesine rağmen soruna yasal çerçevede bir çözüm bulunması mümkün olmamıştır. Haklarında henüz hiç bir kesin yargı kararı olmamasına rağmen tutuklu bulunan 14 general-amiral ile 58 albay, hürriyetlerinin tehdit edilmesinin yanı sıra mevcut yasalarımız gereğince bu yıl yapılacak Yüksek Askeri Şura‘da değerlendirmeye girme hakkını kaybetmiş ve peşinen cezalandırılmıştır. Soruşturma ve uzun süreli tutuklamaların bir amacının da TSK‘nin sürekli gündemde tutularak kamuoyunda bir suç teşkilatı olduğu izleniminin yaratılmaya çalışıldığı, bunu fırsat bilen yanlı medyanın da her türlü yalan haber, iftira ve suçlamalarla yüce ulusumuzu kendi silahlı kuvvetlerine karşı tavır almaya teşvik ettiği dikkatlerden kaçmamaktadır. Bu durumun önlenememesi ve yetkili makamlar nezdinde yapılan girişimlerin dikkate alınmaması Genelkurmay Başkanı olarak personelimin hak ve hukukunu koruma sorumluluğumu yerine getirmeme engel olduğundan, işgal ettiğim bu yüce makamda göreve devam etme imkanını ortadan kaldırmıştır.” deyip “kurutulan Y.A.Ş.’a”(1) hayat suyu verirken, engin ülke sevginle ekonomik ve siyasi önlemlerin alınmasına yeterli zamanı sağlamak için haftanın son işgününün son saatlerinde istifa etmendeki inceliği dahi anlayamadı gafiller. Bu istifan Gazi’nin, Cemal Gürsel ve Necip Torumtay Paşaların istifaları gibi anlam ve tarih yüklüdür ve de yaşanan derin acıları halka ileten bir demokrasi manifestosudur.

Ne var ki, Işık ağabey sen de çok iyi bilirsin ki: ”Geçmişte ya da başlangıçta stratejide yapılan hataları taktik hamlelerle düzeltmek çok zordur.” Ne yazık ki; küresel aç kurtların da dayatma ve destekleriyle ölümünden itibaren izlenilen ve de izlettirilen ve 1980’lerde çığ haline gelen Atatürk’den uzaklaştırılma süreci, 2000’li yıllarda heyelana dönüşerek Cumhuriyet’in tüm kurumları, değerleri ve senin üzerine geldi. Hem de küresel azgınlığın iyice gemi azıya aldığı bir dünyada ve de sıcak para pompalarıyla çalışan bir fiskelik bir ekonomik yapıya sahip, etrafı ateş çemberiyle sarılmış, halkının “itilaf medyası” nedeni ile işin ciddiyetinin farkında olmadığı bir ülkede.

Umarım ve dilerim; gösterdiğin bu onurlu ve tarihi karşı duruş seleflerinde hicran, haleflerinde iz’an, genç kuşaklarda iman, sebep olan gafillerde haya duygusu uyandırır. Aslında, bu gafiller büyük bir fırsatı kaçırdıklarının bile farkında değiller. Orduyu yıpratmadan onuruyla, daha fazla prestiji ile oynatmadan gündelik sıcak siyasetin ve “çirkef medya”nın elinden kurtarıp kışlasına çekecek olan sendin. “Devleti, ulusal güvenlik devletinden, ticaret devletine dönüştürmek isteyenlerin”(1) dahi güçlü ve morali yerinde bir orduya ihtiyaçları vardır. Bunu bile idrak edemiyorlar bu gafiller.

Aramıza hoş geldin, bizleri şereflendirdin Işık Ağabey
Kardeşin Noyan


(1) Noyan Umruk,”Her Taraf YAŞ…”Aydınlık G., 28.07.2011 http://www.guncelmeydan.com/pano/her-taraf-yas-t29012.html#p147470
(2) Soli Özel, Habertürk G., 30.07.2011

Dr. Noyan UMRUK, AYDINLIK Gazetesi, 04.08.2011
Kullanıcı küçük betizi
Noyan Umruk
GM Yazarları
GM Yazarları
 
İletiler: 1039
Kayıt: Pzr Mar 08, 2009 13:39

Şu dizine dön: Dr. Noyan UMRUK

Kİmler çevrİmİçİ

Bu dizini gezen kullanıcılar: Hiç kayıtlı kullanıcı yok ve 0 konuk

x