İstanbul Erkek Lisesinden Yükselen Direniş Ateşi / Mahiye MORGÜL

Eğitimci Yazar

İstanbul Erkek Lisesinden Yükselen Direniş Ateşi / Mahiye MORGÜL

İletigönderen Balasagun » Prş Haz 09, 2016 21:34

İstanbul Erkek Lisesinden Yükselen Direniş Ateşi


Resim
Kalem arkadaşım yazar Noyan Umruk tarafından bana ulaştırılan bir çağrı var. İstanbul Erkek Lisesi mezunlarının da içinde olduğu ve kendilerine “Aydınlanmacı Liseliler Birliği Hareketi” adını koyan bir gruptan geliyor.

“Değerli dostlar,

Bir kaç gündür yoğun olarak İstanbul Erkek Lisesi’nde yaşananları paylaşıyorum sizinle. Gerçekten çok sıkıntılı bir süreçteyiz. Atatürk’ün binasını okul olarak İEL’ye verdiği, bu zamana kadar birçok siyasi, bilim adamı, yönetici ve her meslekten birçok ‘en iyilerinden’ çıkarmış olan tarihi lise dönüştürülmek, içi boşaltılmak isteniyor. ‘Türkiye bu haldeyken tek derdiniz bu mu sizin?’ diye düşünebilirsiniz.

Evet çünkü bunu bir mikro cephe olarak görüyoruz. Ve hatta bu öyle bir kıvılcım ki, burda başlayan ateş önce GS Lisesine, şimdi de Cağaloğlu Anadolu Lisesi’ne sıçradı. Bugün İEL’nin ekose müdürü yardıma GS lisesi ve CAL müdürü de dahil olmak üzere birilerini çağırıp basına konuşmuş.

İEL gençleri bütün bu hareketleri yapacağını öngörerek diğer camialarla birleşerek ‘Aydınlanmacı Liseler Birliği’ ismi ile birleşmiş ve ortak bir dergi bile çıkarıp dağıtıma geçmişler. Galatasaray Lisesi, Cağaloğlu Anadolu Lisesi, Kadıköy Anadolu Lisesi, Kabataş Erkek Lisesi gibi büyük camialar da birleşecek. Sizden tüm ricam; bu bireysel bir hareket değil. Bu hareket sadece bu okullara ait değil. Çok özlediğimiz devrim Liselerden başlıyor. Onlar bizim hepimizin çocukları. Lütfen bu HAREKET’in siz de bir ucundan tutun...

Sosyal medyada paylaşın, duymayan kalmasın bu direnişi. Ve hatta bizim aklımıza gelmeyen ama sizin sunacağınız her türlü desteğe de şimdiden teşekkür ederiz.”

Diyerek bitiriyor.

Noyan Umruk’a cevabımı sizinle paylaşıyorum.

Evet, veliler de ne yapacağını bilemez haldeler.

Velilerin taleplerini netleştirmeleri lazım. Çünkü bu liselerin MODEL LİSE olmakla neye dönüşeceklerinden haberleri yok. Önce MODEL LİSE nedir, bunu onlara anlatmalıyım, vereceğim bilgilerin velilerin e-posta listesine ulaşması lazım.

* MODEL demek, müfredatı parçalara ayrılmış, her bir parçası bir model olan okuldur. Bir lise sadece SOSYAL dersler okutan, diğeri sadece FEN Okutan diğeri SAYISAL okutan, diğeri ADALET okutan, diğeri DİN BİLGİSİ okutan, gibi bölünmüş okullar sistemine geçiriliyoruz.

* Lise 2.sınıftan sonra MODEL liseye gidilir. Öğrenci seçtiği lisede sadece 2 yıl okur, bu dersleri başarırsa bununla ilgili yüksek okula devam edebilir. Buna İngiltere Hazırlık Koleji der.

* Model Lisede sadece bir branşta 5 ana ders vardır. İsterse bu okulu 10 yılda da bitirebilir. Başarısız olan lise değiştirme hakkına sahiptir.

* İlköğretim 8.sınıftan sonra gidilen 9. ve 10.sınıflar temel eğitime eklenerek zorunlu 10 yıllık eğitimin içine alınıyor.

Yani 4 yıla çıkartılan LİSELER artık İKİ YILA İNİYOR ve MÜFREDATLAR BÖLÜNÜYOR.

Daha önce ortaokul ders konuları hafifletilerek ileri yıllara ertelenen üniteler burada verilecek, ama sadece o dersin okutulduğu model liseyi seçmiş olanlar o dersi alabilecek. Bu yüzden Atatürk İlkeleri veya Geometri gibi birçok ders 10.sınıftan sonra ve seçmeli ders haline getirildi. Bu yolla, Atatürk İlkelerini hiç ders olarak almamış, Cumhuriyet Tarihini hiç görmemiş olan yeni bir nesil göreceğiz.

Aynı şekilde, Geometri dersini de hiç görmemiş nesillerin yaygın olduğu bir sisteme geçiyoruz.

Şu anda Türkçe Dil Bilgisi konularını hiç görmeden 8.sınıfa gelmiş bir nesil var karşımızda. Bu çocuklar hangi model liseye giderse doğru Türkçe eğitimi alabilirler, mümkün değildir. SOSYAL LİSE mi, EDEBİYAT LİSESİ mi? Hiç biri.

Fen liselerimizde yıllardır laboratuarlar kapalıdır. Özel okullara kaçırtma tuzağı vardı. Buyıl eğitimde özelleştirmenin tamamlandığını ilan etti C.Başkanımız. Müfredatlarda sıra şimdi, dedi, bunun anlamı MODEL LİSE MÜFREDATLARIDIR.

Velilerin farkındalığını artırmak için kolları sıvamanın vaktidir.

1970’lerin okul sistemine acilen dönülmelidir. İlgili veliler http://www.mahiye.net sitemde “Mayana Kitaplığı” sayfamda tüm o eski lise kitaplarını bulacaklardır.

Ve;

Eylem önerim: Eski mezunlardan gönüllü öğretmenler çıksın, okulun bahçesinde veya kamuya açık alanlarda en iyi bildikleri fizik-kimya-geometri-jeoloji ünitelerini önlerindeki öğrencilere anlatsın. Bilimin aydınlık ışığını yok edemeyeceklerini düşmanlarımıza gösterelim. Göreceksiniz en etkili eylem bu olacak.

Gençler, sıkı kenetlenin, Conk Bayırındasınız. Hem kendiniz için hem arkadan gelen kardeşleriniz için savaştığınızı biliyorsunuz. Yolunuz açık olsun.

Eğitimci-Yazar Mahiye MORGÜL, 8 Haziran 2016
http://www.mahiye.net
mahiye@gmail.com
“Efendiler, aziz milletime şunu tavsiye ederim ki, bağrında yetiştirerek başının üstüne kadar çıkaracağı adamların kanındaki, vicdanındaki aslî cevheri çok iyi tahlil etmek dikkatinden bir an feragat etmesin”
Kullanıcı küçük betizi
Balasagun
Genel Yetkili
Genel Yetkili
 
İletiler: 3523
Kayıt: Cum Eki 17, 2008 13:18

Şu dizine dön: Mahiye MORGÜL

Kİmler çevrİmİçİ

Bu dizini gezen kullanıcılar: Hiç kayıtlı kullanıcı yok ve 0 konuk

cron

x