Kadir Has hayatını kaybetti

Güncel Meydan | Güncel Haberler Köşesi

Kadir Has hayatını kaybetti

İletigönderen Efe » Prş Mar 22, 2007 19:55

Hayırseverliği ile ünlü işadamı Kadir Has, geçirdiği kalp krizi sonucu yaşamını yitirdi. Has, devlet töreniyle uğurlanacak.

Hayırseverliği ile tanınan iş dünyasının duayeni Kadir Has, kalbine yenik düştü.

Kadir Has, kendi adını taşıyan Kadir Has Üniversitesi'nin Balat'taki kampusunda mütevelli toplantısına katıldı. Aniden rahatsızlanan Has, buradan helikopterle Amerikan Hastanesi'ne kaldırıldı. Kronel Yoğun Bakım servisine alınan Kadir Has, doktorların tüm müdahalelerine rağmen hayatını kaybetti.

Hasteneye Kadir Has'ın getirilmesindren kısa bir süre sonra eşi Rezzan Has da geldi. Basın mensuplarına açıklama yapan Kadir Has'ın oğlu Can Has, "Mütevelli heyeti toplantısından sonra kalp krizi geçirdi. Kurtaramadık. Cumartesi ya da pazar günü defnedeceğiz." diye konuştu.

Can Has, babası için devlet töreni düzenleneceğini söyledi.



Kazandığını Türkiye'ye bıraktı

Kadir Has, ülkesinden kazandıklarını yine ülkesine vermeyi bir vatan borcu olarak görüyordu. Servetini de hayır için bıraktı.

1921 Yılında Kayseri'de doğan Kadir Has, 1942 yılında Boğaziçi Lisesi'nden mezun oldu.

Başta otomotiv sanayine yönelik işler olmak üzere, dürüstlüğü, azmi ve güvenilir kişiliği ile, İstanbul'da yine sayılı ve varlıklı iş adamları arasında yer aldı. Mercedes Otobüs ve Kamyon Fabrikası'nı kurdu ve bu kuruluşun uzun yıllar Yönetim Kurulu Başkanlığı ve üyeliği görevini yürüttü.

AKBANK'IN EN BÜYÜK HİSSEDARLARINDAN

Ülkemizde ilk olarak Coca-Cola Fabrikasını kurdu. Koç ailesi ile Bursa'da "Karsan" adıyla Peugeot marka Minibüs fabrikasının ortakları arasında yer aldı. Fransızların meşhur Michelin Lastikleri'nin Türkiye distrübütörlüğünü üstlendi. Ayrıca, benzeri çeşitli ticari kuruluşları gerçekleştirdi.

Kadir HAS, Sabancı Ailesi'nden sonra Akbank'ın en büyük kurucu hissesine sahipti. Kadir HAS, dirayetli yönetimi sayesinde kurduğu ve geliştirdiği ticari kuruluşların hepsinde, hiçbir ihtilafa düşmeden büyük bir başarı sağladı ve her işten alnının akı ile çıktı.

SERVETİNİ HAYIR İÇİN BIRAKTI

Kadir HAS ve Rezan HAS, 1991 yılında kurdukları "Türk Eğitimine Özgü Kadir HAS Vakfı-HASVAK" ile başta eğitim ve sağlık olmak üzere, Ülke kalkınmasına yönelik çok önemli hayır işlerine yöneldikleri gibi ayrıca, vasiyetleri gereği tüm servetlerini adı geçen vakfa bağışladılar.

EN BÜYÜK SEVDASI

Diğer bir deyimle, ülkesinden kazandıklarını yine Ülkesine vermenin en büyük onur ve vefa borcu olduğuna inanmaktaydı. Kendi adı ile kurulmuş bulunan Kadir Has Üniversitesinin eğitimine başlayıp gelişmesini görmek en büyük tutkusuydu.



Türkiye'ye ilkleri O getirdi

Anadolu Grubu İcra Kurulu Başkanı Tuncay Özilhan, iş adamı Kadir Has'ın Mercedes'i, Coca Cola'yı Türkiye'ye getirdiğini ve Türkiye'de ilkleri başlattığını belirtti.

Tuncay Özilhan, iş adamı Kadir Has'ın vefatı nedeniyle AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kadir Has'ın kendisinin akrabası olduğunu ifade ederek, ''Kadir Has eniştemin dayısı. Çok sevdiğimiz bir büyüğümüz'' dedi.

Özilhan, Kadir Has'ın müteşebbis ruhu olan ve Türkiye'ye bir çok ilkleri getiren, iş adamlarının duayenlerinden önemli bir lider olduğunu söyledi. Tuncay Özilhan, ''Mercedes'i, Coca Cola'yı Türkiye'ye getirdi. Türkiye'de ilkleri başlattı. Ayrıca hakikaten vakıfla, vakıfçılığı ile kazandıklarını topluma veren, vermeye çalışan, çok büyük projelere destek olan, onların gerçekleşmesini sağlayan, büyük bir liderdi'' diye konuştu.



Kadir Has Üniversitesi'nde yas
Kadir Has Üniversitesi'nde yas ilan edilirken, Amerikan Hastanesi'nden Has'ın ölümüyle ilgili açıklama yapıldı

Vehbi Koç Vakfı Amerikan Hastanesi Kardiyoloji Bölüm Başkanı Dr. Genco Yücel, iş adamı Kadir Has'ın saat 16.00 civarında hastaneye getirildiğini ve tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadığını bildirdi.

Hastanenin toplantı salonunda düzenlenen basın toplantısında konuşan Yücel, Kadir Has'ın geçirdiği kalp krizi sonucu helikopter ambulans ile hastaneye getirildiğini ifade ederek, hastanede kendisine kalp ve akciğer canlandırılması denilen agresif metotlarla müdahale edildiğini anlattı.

Uygulanan bu metotlarla kalbinin çalışmasının ve nefes almasının sağlanmaya çalışıldığını dile getiren Yücel, “Getirildiğinde suni solunum cihazı, ilaçlar ve kalp masajı ile hayatta tutuluyordu. Kalp ve akciğer canlandırması denilen metotlarla kalbinin çalışması ve nefes almasına çalışıldı, ancak kendisini kaybettik” diye konuştu.
Kadir Has'ın kalp krizi geçirdiği sırada Sarıyer'deki evinde bulunduğunu belirten Yücel, “Kadir Has, saat 16.00 civarında ambulans helikopter ile hastanemize ulaştırıldı” dedi.

Özel doktoru ve Kadir Has Üniversitesi Mütevelli Heyeti Üyesi Prof. Dr. Zeki Yılmaz da Kadir Has'ın ailesine ve yakınları ile tüm Türkiye'ye baş sağlığı dileğinde bulundu.

Kadir Has'ın bugün saat 12.00'de Mütevelli Heyeti üyeleriyle öğle yemeği yediğini, ardından da saat 14.00'te başlayan Mütevelli Heyeti toplantısına katıldığını anlatan Yılmaz, şöyle devam etti:

“Toplantı başladıktan bir süre sonra rahatsızlığı nedeniyle ayrıldı. Evine vardığında rahatsızlığı daha da artıyor ve evinden helikopter ambulansla Amerikan Hastanesine getiriliyor. Hastanede kalp krizi geçirdiği anlaşılıyor, ancak her türlü tıbbi müdahaleye rağmen kurtarılamıyor.”

Kadir Has'ın adının hayırseverlikle eşdeğer olduğunu dile getiren Yılmaz, Kadir Has'ın Türkiye'nin her köşesinde hastane, okul gibi çok değişik hayırseverlik örnekleri bulunduğunu ifade etti.

Kadir Has'ın hayırseverliğini en son kurduğu üniversite ile taçlandırdığını belirten Yılmaz, Kadir Has'ın hayırseverliğiyle daima anılacağını kaydetti.

Yılmaz, Kadir Has'ın cenazesinin bu akşam Küçükyalı'daki evine götürüleceğini, cenaze törenine ilişkin ailenin bir karara varmasının ardından açıklamanın yapılacağını belirtti.

MANEVİ OĞLU CAN HAS'IN AÇIKLAMASI

Kadir Has'ın manevi oğlu Can Has da gazetecilere yaptığı açıklamada, ”Babamız kalp krizi geçirdi. Maalesef kendisini kaybettik. Herkesin başı sağ olsun. Acımız çok büyük” dedi.

Babasının en son bugün üniversitede bir toplantıya katıldığını anlatan Can Has, “Çok mutluydu. Son olarak her zamanki gibi öğrencilere nasihatlerde bulunmuştu” diye konuştu.

Babasının devlet töreniyle gömüleceğini, bu konuda Valilik ile görüştüklerini ifade eden Has, cenazenin ne zaman ve nereden kaldırılacağının daha sonra belli olacağını kaydetti.

Bu arada, Kadir Has'ın cenazesinin yakınları tarafından hastaneden alındığı öğrenildi.

KADİR HAS ÜNİVERSİTESİNDE YAS

Öte yandan, Kadir Has Üniversitesinin web sitesinin ana giriş sayfasına, siyah zemin üzerine Kadir Has'ın fotoğrafı yerleştirilerek, “Kurucumuz ve Mütevelli Heyet Başkanımız Sayın Kadir Has'ı kaybetmenin üzüntüsünü yaşıyoruz” ifadesi kullanıldı.

Kadir Has Üniversitesi Resmi Web Sitesi

damnant quod non intelligunt...
Kullanıcı küçük betizi
Efe
Site Yöneticisi
Site Yöneticisi
 
İletiler: 1508
Kayıt: Cmt Şub 17, 2007 22:58

İletigönderen iso » Prş Mar 22, 2007 20:03

Bende Haberlerde Duydum Birazönce...
Yardimsever bir Isadamimizdi, Allah Rahmet eylesin :!:

Haber icin Sagol EfE
ResimResim
Kullanıcı küçük betizi
iso
Üye
Üye
 
İletiler: 434
Kayıt: Pzr Mar 04, 2007 23:38

İletigönderen TheBradva » Prş Mar 22, 2007 20:42

Allah rahmet eylesin...
Kullanıcı küçük betizi
TheBradva
Üye
Üye
 
İletiler: 62
Kayıt: Çrş Şub 21, 2007 19:04


Şu dizine dön: Haberler

Kİmler çevrİmİçİ

Bu dizini gezen kullanıcılar: Hiç kayıtlı kullanıcı yok ve 0 konuk

x