Kaldırdığımız Ders Kitapları Ve daha kaldıracaklarımız... / Mahiye MORGÜL

Kaldırdığımız Ders Kitapları Ve daha kaldıracaklarımız... / Mahiye MORGÜL

İletigönderen Balasagun » Sal Tem 28, 2015 12:48

Kaldırdığımız Ders Kitapları
Ve daha kaldıracaklarımız...


Resim
Çok önemli bir zafer kazandık. Dava açtığımız ders kitaplarını MEB kaldırmak zorunda kaldı.

Açtığımız davalarda az yol kat etmedik. Milli Eğitim Bakanlığının bilimdışı ders kitapları okuttuğunu bilirkişi raporlarıyla ispatladık. Altı kitaba dava açmıştık, altısı da kaldırıldı.

Bizim dava açmaya veli bulamadığımız nice kitabı aynen okutmaya devam ediyorlar. Biz dava açarak sadece toplumun dikkatini bu yanlışlara çekmiş olduk ve MEB’nın mahkeme masraflarını ödemeye mahkûm edilebileceğini gösterdik.

Bundan sonra itiraz ettiğimiz yanlışların mahkemeye götürülmemesi için yeni bir yol izleyeceklerdir. Ancak bizim de izleyeceğimiz yol belli olmuştur. İl İdare Mahkemesi mağduriyeti olanların davalarına baktığı için artık “mağdur veli” aramayacağız. Her Türk vatandaşı yanlışlarını gördüğü kitap için Talim ve Terbiye Kurulu başkanlığına dilekçe verebilecek ve gördüğü yanlışlar kaldırılmadığı takdirde hukuk yoluna (Danıştay’a) başvuracağını dilekçesine ekleyecek.

Dava açtığımız 1.sınıf Hazırlık, Türkçe, Matematik, Hayat Bilgisi kitapları, 2.sınıf İngilizce Kitabı ve 6.sınıf Hz.Muhammed’in Hayatı kaldırıldı. Bunların yerine konulan kitapların da benzer yanlışları var. Şimdi bir örnek vereceğim.

“Hz.Muhammed’in Hayatı 5 Ders Kitabı (Yazarı: Hatice Arıcı)

“Talim ve Terbiye Kurulunun 29.11.2013 tarih ve 172 sayılı kararıyla 2014-2015 öğretim yılından itibaren 5 (beş) yıl süreyle ders kitabı olarak kabul edilmiştir”

Kitabın 14.sayfasında yer alan Hacerül Esvet fotoğrafını aşağıda görüyorsunuz. Tahrip edilmiş halini gösterdiğini sanıyorum, üstelik de bu yazı bunu anlatmıyor. Çocuğun ilk gördüğü Hacerül Esvet resmi bu olamaz!

Çocuğa önce doğru olan resmi göstermek gerekir ve kitapta doğru resmi yok!

Din Bilgisi öğrenmeye henüz başlamış 4.sınıftaki bir çocuğa bu resimle ilk eğitim verilemez, korkutucu görünümü var, pedagojik değildir. Çünkü çocuk ilk gördüğü resmi hafızasına kaydedeceği için her Hacerül Esvet adı geçtiğinde bu resmi düşünecektir.

Resim

Adı geçen kitaptan bu resmin kaldırılmasını istemek herkesin hakkıdır.

.......

Bir örnek de İlkokul Müzik kitabından verelim:

Milli Eğitim Bakanlığının internet sitesinde 2015-2016 ders yılında Müzik ders kitaplarına aynen devam edileceği yazıyor. Oysa çok önemli pedagojik ve müziksel yanlışları var. Örneğin, bilinen eski şarkılar ve marşlar bambaşka notalarla veriliyor.

Bu yöntemle şarkıların asılları kaybolur, çocuk aynı şarkıyı annesiyle babasıyla birlikte söyleyemez, “ama ben böyle öğrendim” der. Bestecisi böyle bestelememişti, bunu bilemez. Yani, ortak şarkı dağarcığımız ve kültürel birliğimiz tehdit altındadır.

Müzik ders kitaplarında ayrıca görsellerle beyin altı işgaline rastlıyoruz.

“İlköğretim Müzik 2 ” (Neşem Yaşar, MEB 2014) kitabının son sayfasında (24.kare) Atatürk’ü grupla çekilmiş gösteren bozuk bir fotoğraf var. Aşağıda bu fotoğrafı görüyorsunuz.

Fotoğraf üzerinde konuşalım:

Resim

    -Fotoğrafta sırıtarak başka tarafa bakan bir kadın var, belli ki buraya eklenmiş, kolaj yapılmış. Gerçek fotoğraf bile olsaydı böyle bir resim ders kitabına girmemeliydi. Bu kadın bütün dikkatinizi alır.

    -Atatürk’ün çevresinde ilgisi dağınık insanlar resmedilmiş. Bu fotoğraftan ortak bir fikir çıkarmak mümkün değildir.

    - Kameraya bakan bir kişi bile yok, her biri bir başka yöne bakıyor. Bu uyumsuzluktur. Uyumsuzluğun estetik değeri yoktur, uyumsuzluğun resmi olmaz, uyumsuz resim çocuğun önüne konmaz.

    -Sayfa numarası (74) Atatürk’ün üzerine getirilmiş. Sayfa altında paspartu boşluğuna konulacak şey resmin üzerine getirilmiş; bu durum resmi değersizleştirir.

    -Hayali notalar resmin üzerinde uçuşuyor, ciddiyetsizlik verir. Uçuşan notalar düzlem farkı yaratır, algıyı muğlâk hale getirir.

    -Atatürk’ün fotoğrafı sayfanın alt kısmına konulmaz. Bayrak, Atatürk, Türkiye haritası, vb milli değerlerimizin yeri sayfanın üst kısmıdır. Aşağıda olanın değeri aşağıda demektir.

    - Yazının son satırı Atatürk’ün ve yanındaki kişinin başına gelecek şekilde tasarlanmış; böylece Atatürk’ün fotoğrafı yazının altında fon olarak kullanılmıştır. Bu imaj beynimize “altta olan değersizdir” mesajı verir.

Bayrak kanununa göre bayrağın fon olarak kullanılması yasaktır. Birçok ders kitabında gördüğümüz bu yanlış burada Atatürk’e yapılmıştır.

    -Değişik yönlere bakmakta olan insanları aynı fotoğrafta görmek bizi rahatsız eder, odak noktasını algılayamayız! Hiç biriyle göz göze gelmediği fotoğrafta kamera nerede, belirsizdir, belirsizlik rahatsız eder.

    - Bu ekleme(kolaj) fotoğraf, “Bunların arasında ciddi bir bağ yok, her birinin aklı başka yerde, sen de onları ciddiye alma” gibi bir mesaj verir.

Özetle:

Bu sayfada Atatürk’e birçok yoldan değersizleştirme silahı sıkılmıştır. Bu resmin yeni neslin ders kitaplarına girmesi toplumsal hafızamıza sinsice yapılmış bir saldırıdır.

Aynı kitapta Türk Bayrağını değersizleştirme fotoğrafı var; ben yazmayayım siz düşünün.

    -Bayrağın direği dik mi?

    -Uçkurun üst ucu direğin dışına nasıl çıkmış?

    -Bayrak resmi neden sayfanın yukarısında değil?

    - Kameraya en yakın noktada askerin eli ve tuttuğu silah var; bu resmin en değerli ögesi burası mı?

    -Şarkı karar sesinde bitmiyor, çok önemli bestecilik hatasıdır. “Bayrağım” şarkısı Saip Egüz’e ait görünüyor, bizim kuşağın öğretmeniydi, sizce Saip Egüz böyle hatalı beste yapmış olabilir mi?

Resim

    -Gökte yıldız kümeleri var, sizce bu resim gece mi çekilmiş gündüz mü?

    -Askerin eli bu irilikte görünüyorsa kameranın odak noktası burnunuzun dibinde demektir. Bu el, bu silah ucu, bu kadar yakınınızdayken siz bu kadar yüksekteki bayrağı, hatta askerin miğferini görebilir misiniz? Bu da bir beyin yanıltma tuzağı olmasın?

    -Notanın etrafında teyel dikişiyle tutturulmuş gibi süs çizgileri var, nota sayfaları gerçekte böyle midir? Yoksa gözünüzü ve dikkatinizi gereksiz şeylerle yormak için olabilir mi?

    -Sizce nota sayfası ayrı bir sayfadır ve getirip bu sayfaya oturtmuşlar gibi duruyor mu?

    -Neden nota sayfasının kenarları eğri?

    -Nota sayfası gökyüzüne asılmış gibi görünüyor mu?

    -İki farklı düzlem üst üste bindirilirse mekân (nerede) algısında sorun olur mu?

    -Boşlukta uçuşan notaları gördünüz mü?

    -Notanın kenarı bayrağın ucunu örtmüş, yani asker ve bayraklı resim fon olarak kullanılmış. Yani, Bayrak Yasası’nı ucundan kemirmişler mi?

    -Bu kadar yüksek direkteki bir bayrağın ucu yukarıya doğru dalgalanır mı?

    -Sayfa numarası (63) resmin üzerine getirilir mi?

    -Bu kitapla sizin çocuğunuz eğitim görüyorsa, ona yapılan bu zulmün beyin altı işgali olduğunu fark ettiniz mi?

Bu müzik kitabının 33.sayfasında Küçük Kurbağa şarkısı var. Sizin bildiğiniz kurbağa şarkısıyla sözleri aynı fakat melodisi bambaşka, çocuğunuzla birlikte söylemeyi deneyin, bakalım aranızda uyum olacak mı?

Bir de aynı yazarın 4.sınıf Müzik (MEB 2014) kitabının son sayfasına bakın, yani 24.karede ne var, merak edin. Sözleri Hasan Ali Yücel, bestesi Hasan Toraganlı’ya ait olan bu şarkıyı siz böyle mi öğrenmiştiniz?

Türkü ölümden
Odur kurtaran
Odur yeniden
Türklüğü kuran

    Yaptığı ordu
    Düşmanı kovdu
    Ulusu yurdu
    Odur yaratan

İnternette MEB’nın şu anda kullandığı Müzik kitaplarındaki şarkıların kayıtları var, oradaki adı Atatürk Şarkısı, açıp dinleyin isterseniz, bakın bakalım bu sizin bildiğiniz şarkı mı? Sözleri aynı, bestecisi aynı, ama müzik bambaşka!

4.sınıf Müzik kitabının 24.karesinde çocuğunuzun beyin altına gönderilen hafıza yiyici virüslerden biri de bu.

Ne dersiniz?

.......

Ders kitaplarına açtığımız davayı kazandığımızın haberi için tıklayınız:



Eğitimci-Yazar Mahiye MORGÜL, 24 Temmuz 2015
http://www.mahiye.net
mahiye@gmail.com
“Efendiler, aziz milletime şunu tavsiye ederim ki, bağrında yetiştirerek başının üstüne kadar çıkaracağı adamların kanındaki, vicdanındaki aslî cevheri çok iyi tahlil etmek dikkatinden bir an feragat etmesin”
Kullanıcı küçük betizi
Balasagun
Genel Yetkili
Genel Yetkili
 
İletiler: 3523
Kayıt: Cum Eki 17, 2008 13:18

Şu dizine dön: Gazete Köşe Yazarları

Kİmler çevrİmİçİ

Bu dizini gezen kullanıcılar: Hiç kayıtlı kullanıcı yok ve 1 konuk

x