Kanal İstanbul’da ne oynuyor? / Murat MURATOĞLU

Kanal İstanbul’da ne oynuyor? / Murat MURATOĞLU

İletigönderen Oğuz Kağan » Sal Oca 16, 2018 12:15

Kanal İstanbul’da ne oynuyor?

Her kuşu yakaladık, bir leylek kaldı, benzin bugün de zamlandı. Zira bunlar daha iyi günlerin. Kanal İstanbul'un maliyetini sen ödeyeceksin! Sahi neden yapılıyor Kanal İstanbul? Dün ilgili Bakan güzergah açıklamasını yaptı. Kimse de “Niçin yapılıyor“ diye sormadı! Herhalde havaya milyarları saçmak istesen, boğazı olan bir ülkeye kanal yapmak kimsenin aklına yatmazdı.

* * *

Parayı bastırdıktan sonra Sinop'tan girip, Hatay'dan çıkarsın, Ülkeyi baştanbaşa oyarsın. Adını da Kanal Anadolu koyarsın. Sonunda ülkeyi ekonomik olarak batırırsın, oh rahatlarsın. Hangi problemi çözmek için üretilmiş bu proje? İstanbul Boğazı'nın tanker tehlikesi ortadan mı kalkacakmış. İyi de kanal boyunca yerleşim alanları kurulacakmış. Yüzbinlerce insan orada yaşayacakmış. Proje kendisiyle çelişiyor zaten……

* * *

Bakan'a bu iş bize ne kadara patlayacak diye sordular, “rakam zikretmeyeyim” dedi! Belli ki dudak uçuklatacak cinstendi… İş nereye gidecek, proje ne kadar yiyecek, o da bilmiyor ki!

Finansman modeli daha belli değil… Kanal İstanbul gibi getirisi olmayacak projelere milyarlarca dolar akıtırsın. İşi yapanlar zengin olur. Kaynaklarını boş yere heba ettiğin vatandaş fakirleşir.

* * *

Yandaşlara kanal yetmeyecek, yap-işlet-devret ile köprüleri de yaptıracaksın. Garanti geçiş parasında anlaşacaksın. Dolara endeksleyip yirmi yılın altına imzayı atacaksın.

Kanal İstanbul'un üzerinden geçecek 6 köprü ile kara ve demiryolu ulaşımı sağlanacak. Bir de onların parası cepten çıkacak. Yabani hayvanların geçişi için de ayrıca 6 köprü inşa edilecek. Yabani hayvanlar OGS mi kullanacak? Tabela koyunca mı anlayacak? Nasıl olacak?

* * *

Ne kazanılacağını söyleyeyim; inşaat! Ortalığı betona gömecekler, yanına apartmanları dikecekler. Başka da hiçbir şey kazanamazsın. Her yıl milyonlarca dolar sadece bakımına harcarsın. Boğazda temel atacak, rant elde edecek yer kalmadı. Kanala yalı yapıp, boğaz diye pazarlayacaklar. En az yirmi yıl parsel parsel inşaata açıp satacaklar. Arapları çağıracaklar. Onlar da beton boğazı seyredip mutlu olacaklar. Dâhiyane!

* * *

Sahi yapım aşamasında parayı nereden bulacaklar? Geleceğimizi ipotekleyip, borçlanacaklar. Daha yeni yapımına başlanmış altı metro ihalesini parasızlıktan askıya aldılar.

Bırakın projeye kredi verecek bankayı, arkasında Hazine'nin tapusunu koysan, Varlık Fonu şirketlerini de teminat diye yatırsan yine kolay para bulamazsın bu garabete!

* * *

Bugün başlansa en az beş yıl sürecek, devamlı bütçeyi sömürecek. Bayburt'ta yaşayanlar bu işe bayılacak. Malatya, Kars, Erzurum, Trabzon, Adana elleri kızarıncaya kadar alkışlayacak. Onlara neyse!

Şehrin nüfusu 25 milyona koşacak. Yıllar sonra sorarlarsa çıkacak, yine “İstanbul'a ihanet ettik” diyecek. Lakin çok geç olacak.

Murat MURATOĞLU, 16 Ocak 2018
sozcumuratoglu@gmail.com
Namık KEMAL:
"Vatanın bağrına düşman dayamış hançerini,
Yok mudur kurtaracak bahtı kara maderini?"


Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK:
"Vatanın bağrına düşman dayasın hançerini,
Bulunur kurtaracak bahtı kara maderini."



http://www.guncelmeydan.com/pano/tayyip-erdogan-a-gonderilen-cfr-muhtirasi-kuresel-ihale-t18169.html
http://www.guncelmeydan.com/pano/abd-disisleri-abdullah-gul-u-biz-yetistirdik-t23656.html
http://www.guncelmeydan.com/pano/dun-malta-surgunleri-vahdettin-bugun-ergenekon-tayyip-t18151.html

KAÇAMAYACAKSINIZ!
Kullanıcı küçük betizi
Oğuz Kağan
Genel Yetkili
Genel Yetkili
 
İletiler: 12355
Kayıt: Sal Oca 27, 2009 23:04
Konum: Ya İstiklâl, Ya Ölüm!

Re: Kanal İstanbul’da ne oynuyor? / Murat MURATOĞLU

İletigönderen Gönül Pınar Atacı » Prş Oca 18, 2018 15:04

HARİKA bir ironi üslubunun daha da üstün, ilginç ve özgün bir özellik ve nitelik kazandırmış olduğu tamamen güncel, baştan sona somut ve nesnel, derin bilimsel ve gerçek vatansever, ulusal ve toplumsal açıdan yaşamsal önemli ve olağanüstü değerli tek sözle : MUHTEŞEM ve MÜKEMMEL bir analiz ve sentez.
Adına KANAL İSTANBUL denen ve tam bir ekonomik, mali, ticari, doğal, ekolojik, sosyal yıkım ve kırım getirecek ve hatta politik, askeri ve diplomatik sorunlar doğuracak olan projenin tam ve tüm bir teşhiri, eleştirisi ve tel'ini. Kalbinde Türkiye ve İstanbul, Marmara ve Karadeniz, doğa ve çevre sevdası olan her yurttaş tarafından okunması, paylaşılması ve yayılması gereken ŞAHANE bir yazı. Yazarı, çok değerli gazeteci - yazar sevgili Murat MURATOĞLU'nun genç ama usta eline, çok tatlı diline, gerçek vatansever kalbine ve altın kalemine en uzun bir ömür boyu sağlık, esenlik, mutluluk ve yeni başarılar. Seçkin ve saygın yayıncısı GÜNCEL MEYDAN'a ise en candan teşekkürler, sevgiler ve saygılar.
Kullanıcı küçük betizi
Gönül Pınar Atacı
Üye
Üye
 
İletiler: 1285
Kayıt: Sal Ara 01, 2015 9:02


Şu dizine dön: Gazete Köşe Yazarları

Kİmler çevrİmİçİ

Bu dizini gezen kullanıcılar: Hiç kayıtlı kullanıcı yok ve 2 konuk

x